• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīzijas rezultātiem LR Iekšlietu ministrijas Valsts policijas mācību centrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1998., Nr. 142/143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-37/1998

Par revīzijas rezultātiem rīcībā ar valsts mantu un naudas līdzekļiem, īstenojot valsts budžeta programmu "Tūrisma attīstība" Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā

Vēl šajā numurā

20.05.1998., Nr. 142/143

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-209/1997

Pieņemts: 08.04.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-209/1997

Rīgā 1998.gada 8.aprīlī

Par revīzijas rezultātiem LR Iekšlietu ministrijas Valsts policijas mācību centrā

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts bužeta revīzijas departamenta kolēģija: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors K.Beljānis un kolēģijas locekļi R.Bērziņa, B.Breidaks, M.Prāma un R.Zonenbergs izskatīja revīzijas rezultātus par rīcību ar valsts līdzekļiem un mantu 1996.gadā un 1997.gada 10 mēnešos Valsts policijas mācību centrā un

konstatēja:

Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Valsts policijas mācību centrs (tālāk tekstā — mācību centrs) no 1991.gada 1.jūnija līdz 1997.gada 1.jūlijam darbojās ar nosaukumu "Policijas departamenta mācību centrs". Mācību centra galvenais uzdevums ir sagatavot kadrus policijas dienestam atbilstoši likuma "Par policiju" prasībām un nodrošināt policijas darbinieku profesionālā līmeņa un kvalifikācijas paaugstināšanu.

Mācību centrs tiek finansēts no valsts budžeta līdzekļiem.

Revīzijā mācību centrā konstatēti pārkāpumi grāmatvedības uzskaitē un saimnieciski finansiālajā darbībā.

Grāmatvedībā nav ievērots ne likums "Par grāmatvedību", ne arī Finansu ministrijas Valsts kases departamenta 1994.gada 1.jūlija apstiprinātā "Instrukcija par grāmatvedību valsts budžeta iestādēs":

— 1996.gadā atsevišķi ieraksti virsgrāmatā izdarīti ar zīmuli, bet 1997.gadā lielākā daļa ierakstu ir veikti ar zīmuli;

— par galveno grāmatvedi darbā noformētas vienlaicīgi divas personas M.Muzičuka un I.Keirāne (katra uz 0,5 slodzi), bet darba pienākumi starp tām nav sadalīti, abas pamatdarba laikā strādā uz pilnu slodzi mācību centrā vēl citos amatos: M.Muzičuka — par inspektora palīdzi, bet I.Keirāne — par medicīnas māsu;

— nav iekārtota materiālo vērtību analītiskā uzskaite;

— 1997.gadā nebija noteikts skaidras naudas atlikuma limits kasē;

— 1996. un 1997.gadā nav veikta debitoru un kreditoru parādu inventarizācija;

— grāmatvedībā uzskaitīto materiālu un pārtikas produktu atlikumi neatbilst to faktiskajam daudzumam;

— 1996. un 1997.gadā materiālās vērtības inventarizētas tikai daļēji (nebija inventarizēta bibliotēka un medikamenti, kas mācību centrā ir ievērojamā daudzumā);

— nav marķēts mācību centra mīkstais inventārs;

— munīcija norakstīta uz izsniegšanas, nevis uz izlietošanas dokumentu pamata;

— automobiļu rezerves daļas no uzskaites norakstītas bez attaisnojuma dokumentiem.

Piešķirtie budžeta līdzekļi izlietoti pilnā apjomā, atsevišķos ekonomiskās klasifikācijas kodos pieļauti pārsniegumi, salīdzinot ar tāmēs apstiprināto.

Iekšlietu ministrijas sistēmā Valsts policijas mācību centrs veic funkcijas, kas saistītas ar humānās palīdzības kārtībā no ārvalstīm ievesto preču saņemšanu. Saņemtās materiālās vērtības netiek pienācīgi uzskaitītas, to izsniegšana lielākajā daļā gadījumu nav dokumentāri noformēta. Vairākos gadījumos humānās palīdzības kārtībā saņemtās materiālās vērtības bez dokumentāra noformējuma pēc kravas saņemšanas muitā nodotas citām organizācijām (SIA "Agroserviss" Valmierā — preces divās autokravās ar piekabēm kopējā vērtībā pēc muitas deklarācijām — Ls 5860, traumatoloģijas slimnīcai Rīgā u.c.). Rīcībā ar humānās palīdzības kravām mācību centrā nav ievērotas prasības, kādas izvirzītas Ministru kabineta 1996.gada 12.martā izdotajos noteikumos Nr. 61 "Humānās palīdzības kravu uzskaites, izsniegšanas un izmantošanas kārtība". Ārstnieciskie līdzekļi kā humānās palīdzības krava Valsts policijas mācību centrā saņemti bez Labklājības ministrijas izsniegtas atļaujas.

Nav pieļaujams mācību iestādi izmantot par bāzi humānās palidzības kravu saņemšanai no ārvalstīm un izsniegšanai citām iestādēm un uzņēmumiem, kā tas vairākkārt ir šajā gadījumā. Valsts ieņēmumu dienests nav izpildījis Ministru kabineta 1996.gada 12.marta noteikumu Nr.61 "Humānās palīdzības kravu uzskaites, izsniegšanas un izmantošanas kārtība" 19.punkta prasības, nav kontrolējis un nav nodrošinājis, lai Valsts policijas mācību centrs ievērotu normatīvo aktu prasības attiecībā uz humānās palīdzības kravu saņemšanu un izmantošanu.

Attiecībā uz Valsts policijas mācību centra priekšnieku A.Meibergu būtu jāizskata jautājums par viņa atbildību pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.21 panta, bet šajā gadījumā ir notecējuši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 37.pantā noteiktie administratīvā soda uzlikšanas termiņi.

Valsts policijas mācību centra priekšnieks A. Meibergs nav izpildījis likuma "Par grāmatvedību" 7.panta prasības: bez attaisnojuma dokumentiem mācību centra grāmatvedībā no uzskaites norakstītas autotransporta rezerves daļas 1996.gadā par Ls 73,42 un 1997. gadā — par Ls 47. Grāmatvedībā nav uzskaitīti mācību centra auditorijas iekārtošanai ar humānās palīdzības kravu atvestie 15 gab. krēsli kopējā vērtībā par Ls 25,50 un 20.gab mīkstie krēsli, kuriem cena nav noteikta. Kā paskaidrojis mācību centra priekšnieks A.Meibergs 1997.gada 15.novembra dienesta vēstulē Nr.3/8—298, krēsli ir atvesti, izkrauti un tad paņemti un aizvesti nezināmā virzienā. Saskaņā ar likuma "Par grāmatvedību" 2.pantu par grāmatvedības kārtošanu uzņēmumā (iestādē) ir atbildīgs tā vadītājs, tāpēc Valsts policijas mācību centra priekšniekam A.Meibergam kā atbildīgajai amatpersonai par nelikumīgi un nepareizi veikatajiem darījumiem nosakāms uzrēķins kopējā summā par Ls 145,92.

Par revīzijas aktā minēto materiālu izlietojumu Ls 7971,36 apmērā pēc revīzijas Valsts kontrolē iesniegti 3 akti, no kuriem redzams, ka materiāli izlietoti mācību centra ēkas remontam kopējā vērtībā par Ls 7586,50.

Par nepareiziem atzīstami darījumi kopējā summā Ls 384,86 (krīta izsniegšana citām iestādēm bez jebkāda likumīga pamata 12 maisos kopējā vērtībā par Ls 137,94, PF baltas krāsas 99 kg apjomā un dēļu 600 t.m. kopvērtībā par Ls 246,92 izmantošana sintētiskam remontam, nenorādot, kur šāds remonts veikts). Sakarā ar nepareiziem darījumiem par Ls 384,86 Valsts policijas mācību centram nosakāms uzrēķins.

Pārējos gadījumos, kad ir pārkāpti grāmatvedības uzskaites noteikumi un pieļauta nelikumīga un nepareiza rīcība ar valsts mantu, zaudējumu summu precīzi nav iespējams aprēķināt, tāpēc uzrēķini nav nosakāmi. Par pieļautajiem pārkāpumiem nepieciešams paziņot Iekšlietu ministrijai, lai attiecībā uz Valsts policijas mācību centra atbildīgajām amatpersonām tiktu izskatīts jautājums par disciplinārsodu piemērošanu.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza Valsts policijas mācību centra priekšnieks A.Meibergs, galvenā grāmatvede M.Muzičuka, Iekšlietu ministrijas Finansu un īpašuma departamenta direktora vietnieks A.Bērziņš un Valsts policijas galvenā grāmatvede I.Mālbere.

Pamatojoties uz likuma "Par Vaslsts kontroli" 33.panta 3.punktu un Valsts kontroles revīzijas reglamenta 54. un 55.pantu, Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija

nolēma:

1. Noteikt uzrēķinu Valsts policijas mācību centram Ls 384,86 apmērā, ieskaitot šo summu valsts budžetā.

2. Noteikt uzrēķinu Valsts policijas mācību centra priekšniekam Atim Meibergam Ls 145,92 apmērā, ieskaitot to Valsts policijas mācību centra budžeta kontā.

3. Par revīzijas rezultātiem paziņot Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijai, Labklājības ministrijai un finansu ministram.

4. Revīziju slēgt. Pieprasīt no Valsts policijas mācību centra veikt nepieciešamos pasākumus revīzijā konstatēto pārkāpumu novēršanā un par veiktajiem pasākumiem paziņot Valsts kontrolei līdz 1998.gada 15.maijam.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis

Kolēģijas locekļi R.Bērziņa, B.Breidaks, M.Prāma, R.Zonenbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!