• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par tehnoloģijām katastrofu novēršanas speciālistiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2010., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215362

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

19.08.2010., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par tehnoloģijām katastrofu novēršanas speciālistiem

WORKPAD – šā ES finansētā informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT) pētniecības projekta rezultātā tika izstrādāti programmatūras lietojumi, kas ļauj dienestiem, kas iesaistīti dabas katastrofu novēršanā, ātri un efektīvi sadarboties un sazināties savā starpā, tādējādi glābjot dzīvību lielākam cilvēku skaitam. Koordinācija un saziņa ir īpaši svarīgas, ja attiecīgajā katastrofas skartajā vietā strādā daudzu dažādu aģentūru, civilās aizsardzības iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvji. ES sniegtais 1,85 miljonu eiro finansējums palīdzēja zinātniekiem izpētīt, kā, izmantojot vienādranga tehnoloģiju, varētu sasaistīt vairākas dažādu organizāciju datubāzes, lai uzlabotu reakcijas laiku un novērstu pasākumu dublēšanos. Viens centrālais dispečerpunkts, kas saņem un izsūta informāciju visiem avārijas dienestiem, var ātri un efektīvi palīdzēt izglābt dzīvību lielākam cilvēku skaitam. Šī tehnoloģija jau ir veiksmīgi izmēģināta Dienviditālijā, un to var izmantot jebkur pasaulē.

Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa, kas atbild par digitālās programmas īstenošanu, sacīja: “Kad notiek zemestrīce, meža ugunsgrēks vai plūdi, mums jāizmanto visi pieejamie resursi, lai izglābtu iespējami lielāku skaitu cilvēku un veiktu neatliekamus glābšanas darbus. ES pētniecības finansējums ir palīdzējis izstrādāt vērtīgu IKT rīku, kas uzlabo un paātrina katastrofu seku novēršanu. Šādi pētniecība un inovācija var palīdzēt radīt Digitālo programmu Eiropai.”

Cilvēkiem, kas iesprostoti zemestrīces izpostītajās ēkās, jāpalīdz pēc iespējas ātrāk, lai palielinātu viņu izdzīvošanas izredzes. Kā dažādas glābšanas komandas koordinē savu darbu un novērš situāciju, ka uz kādu objektu tiek sūtīts pārāk daudz glābšanas speciālistu, bet uz kādu citu – pārāk maz? Lai optimizētu reaģēšanu uz katastrofām, ir jāapvieno dažādas iekšējās sistēmas un datubāzes, ko izmanto katastrofās, lai nodrošinātu, ka visām organizācijām pieejamas pilnīgas ziņas.

Pētniecības projektā WORKPAD, ko finansējusi ES, tika izstrādāts tīkls, kas var savienot dažādas iekšējās sistēmas. Tad, izmantojot centrālo koordinācijas un saziņas punktu, katastrofu seku novēršanā iesaistītie speciālisti var sazināties savā starpā, izmantojot portatīvas ierīces (visbiežāk plaukstdatorus). Piemēram, ar ģeogrāfiskās identifikācijas metadatu pievienošanu [geo-tagging] glābšanas komandu vadītāji var sekot līdzi tam, kur atrodas viņu komandas locekļi, lai ikvienā brīdī zinātu, kurās vietās atrodas glābēji un kādus darbus viņi veic.

WORKPAD projekta pētniecības rezultāti tika veiksmīgi izmēģināti Dienviditālijā, kur katru gadu notiek mežu ugunsgrēki un dažreiz zemestrīces, un tāpēc nepieciešama katastrofu seku likvidēšanas dienestu palīdzība.

Čehija un Itālijas reģions Kalabrija apsver šīs tehnoloģijas izmantošanu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!