• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1998. gada 14. maija lēmums Nr. 47/2 "Par "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1998., Nr. 170/171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas valdes lēmums Nr. 319/4

Par "Latvijas Bankas lombarda kredītu izsniegšanas noteikumu" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

10.06.1998., Nr. 170/171

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 47/2

Pieņemts: 14.05.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 47/2

Rīgā 1998. gada 14. maijā

Par "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1998. gada 15. jūniju.

3. Noteikt, ka galvojumi, kuri reģistrēti saskaņā ar Latvijas Bankas valdes 1995. gada 6. aprīlī ar lēmumu Nr. 141/2 apstiprinātajiem "Norādījumiem par kredītiestāžu galvojumu izsniegšanu un reģistrāciju", paliek spēkā un nav jāpārreģistrē Latvijas Bankā.

Latvijas Bankas prezidents E. Repše

 

Apstiprināti ar Latvijas Bankas padomes

1998. gada 14. maija lēmumu Nr. 47/2

E. Repše

, Latvijas Bankas prezidents

KREDĪTIESTĀŽU GALVOJUMU IZSNIEGŠANAS UN REĢISTRĀCIJAS NOTEIKUMI

1. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1.1. "Kredītiestāžu galvojumu izsniegšanas un reģistrācijas noteikumi" (turpmāk tekstā -noteikumi) izstrādāti saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku", likumu "Par akciju sabiedrībām" un "Kredītiestāžu likumu".

1.2. Noteikumi nosaka galvojumu izsniegšanas kārtību, kas jāievēro Latvijas Republikā reģistrētai kredītiestādei (turpmāk tekstā - kredītiestāde), un galvojumu reģistrācijas kārtību Latvijas Bankā.

1.3. Kredītiestādei aizliegts pieņemt citas kredītiestādes galvojumu, ja tas nav reģistrēts Latvijas Bankā.

2. GALVOJUMU IZSNIEGŠANAS KĀRTĪBA

2.1. Kredītiestāde - galvinieks - galvojumu, ar kuru tā uzņemas pienākumu atbildēt kreditoram par trešās personas (galvenā parādnieka) parādu (saistībām), izsniedz rakstiska dokumenta veidā. Par kredītiestādes galvojumu uzskatāmas arī garantijas, vekseļu avali un cita veida līgumi un vienošanās, izņemot ķīlas līgumus, ar kurām kredītiestāde uzņemas atbildēt kreditoram par trešās personas (galvenā parādnieka) parādu (saistībām) neatkarīgi no tā, saskaņā ar kādas valsts normatīvajiem aktiem kredītiestāde saistības uzņēmusies.

2.2. Kredītiestāde izstrādā galvojumu izsniegšanas noteikumus, kurus apstiprina kredītiestādes statūtos noteiktajā kārtībā. Apstiprinātie galvojumu izsniegšanas noteikumi, kā arī to grozījumi ne vēlāk kā desmit kalendāro dienu laikā pēc to apstiprināšanas jāiesniedz Latvijas Bankai.

2.3. Kredītiestādes apstiprinātajos noteikumos jābūt norādītām amatpersonām, kurām ir tiesības parakstīt galvojumus kredītiestādes vārdā. Katrs galvojums jāparaksta ne mazāk kā divām no norādītajām amatpersonām.

2.4. Galvojumā jānorāda:

2.4.1. kredītiestādes pilns nosaukums un juridiskā adrese;

2.4.2. to amatpersonu vārds, uzvārds un ieņemamais amats, kuras parakstījušas galvojumu;

2.4.3. kreditora un galvenā parādnieka:

2.4.3.1. juridiskās personas:

2.4.3.1.1. rezidenta nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas numurs Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā,

2.4.3.1.2. nerezidenta nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas numurs un tās institūcijas nosaukums, kurā veikta reģistrācija;

2.4.3.2. fiziskās personas vārds, uzvārds, pastāvīgās dzīvesvietas adrese, norādot personu apliecinošo dokumentu, dokumenta numuru un institūciju, kas dokumentu izdevusi;

2.4.4. galvojuma summa (jānorāda ar cipariem un vārdiem);

2.4.5. galvojuma termiņš;

2.4.6. galvojuma oriģināleksemplāru skaits, norādot to saņēmējus, t.sk. Latvijas Banku.

2.5. Uz vairākām lapām rakstītu galvojumu lapām jābūt numurētām un caurauklotām.

2.6. Kredītiestādei pirms galvojuma izsniegšanas tas jāreģistrē Latvijas Bankā. Reģistrāciju veic Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvalde.

3. GALVOJUMU REĢISTRĀCIJAS KĀRTĪBA

3.1. Kredītiestādei jāiesniedz Latvijas Bankai apliecināti to amatpersonu parakstu paraugi, kurām ir tiesības parakstīt galvojumus kredītiestādes vārdā, un rakstiski jāpaziņo par personām, kuras ir pilnvarotas iesniegt galvojumus reģistrācijai Latvijas Bankā.

3.2. Kredītiestādei galvojuma reģistrācijai Latvijas Bankai jāiesniedz visi galvojuma oriģināleksemplāri rakstiska dokumenta veidā neatkarīgi no tā, kā kredītiestāde galvojumu nosūtīs kreditoram. Tiesības iesniegt galvojumu reģistrācijai Latvijas Bankā ir tikai kredītiestādes pilnvarotajām personām.

3.3. Ja kredītiestādes galvojuma spēkā stāšanās, spēkā esamība vai citi nosacījumi ir atkarīgi no kādā citā dokumentā atrunātiem apstākļiem, tad kredītiestādei, iesniedzot reģistrācijai šādu galvojumu, tam jāpievieno attiecīgā dokumenta apliecināta kopija.

3.4. Reģistrējot galvojumu, Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes darbinieks pārbauda, vai galvojumu parakstījušas kredītiestādes amatpersonas, kurām ir tiesības kredītiestādes vārdā parakstīt galvojumu, un vai galvojums satur 2.4. punktā minētos rekvizītus. Reģistrējot galvojumu, uz visiem tā oriģināleksemplāriem izdara atzīmi ar reģistrācijas vietu, datumu un numuru, un šo atzīmi Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes darbinieks apliecina ar speciālu spiedogu un parakstu, norādot vārdu, uzvārdu un amata nosaukumu. Pēc reģistrācijas viens galvojuma oriģināleksemplārs (Latvijas Bankā apliecināta vekseļa avala kopija) tiek glabāts Latvijas Bankā.

3.5. Ja nav ievērotas šo noteikumu 2.3.-2.5., 3.2. un 3.3. punkta prasības, galvojums netiek reģistrēts un visi reģistrācijai iesniegtie galvojuma oriģināleksemplāri tiek atdoti kredītiestādes pilnvarotajai personai.

3.6. Galvojumu reģistrē vai tā reģistrāciju atsaka ne vēlāk kā trīs darba dienu laikā no galvojuma iesniegšanas dienas Latvijas Bankā.

3.7. Ja galvojuma noteikumi tiek grozīti, kredītiestādei tie jānoformē rakstiski un jāreģistrē Latvijas Bankā saskaņā ar šiem noteikumiem.

3.8. Ja galvojums tiek pārjaunots, kredītiestādei jāiesniedz reģistrācijai visi jaunizsniegtā galvojuma oriģināleksemplāri un jau reģistrētie galvojuma oriģināleksemplāri, uz kuriem tiek izdarīta atzīme par to anulēšanu un kuri pēc atzīmes izdarīšanas tiek atdoti atpakaļ kredītiestādei.

3.9. Par galvojuma atbilstību Latvijas Republikas normatīvo aktu prasībām atbild kredītiestāde. Latvijas Banka neatbild par galvojuma radītām saistībām un par kredītiestādes amatpersonu parakstu un kredītiestādes zīmoga nospieduma autentiskumu.

3.10. Ja kredītiestādei rodas šaubas par to, vai galvojums ir reģistrēts, tā var rakstiski lūgt Latvijas Banku apliecināt galvojuma reģistrāciju. Latvijas Banka izsniedz šādu apliecinājumu trīs darba dienu laikā.

3.11. Kredītiestādei rakstiski jāpaziņo Latvijas Bankai par tās izsniegtā galvojuma izbeigšanos desmit kalendāro dienu laikā pēc šādu nosacījumu iestāšanās:

3.11.1. kredītiestāde ir izpildījusi tās saistības pret kreditoru, kuras izrietēja no izsniegtā galvojuma;

3.11.2. beidzies galvojuma termiņš;

3.11.3. galvojums izbeidzies pirms galvojumā noteiktā termiņa beigām.

3.12. Pēc kredītiestādes iesniegtā paziņojuma par galvojuma izbeigšanos Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldes darbinieks izdara par to attiecīgu atzīmi galvojumu reģistrā un uz Latvijas Bankai iesniegtā galvojuma oriģināleksemplāra.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!