• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar padomu un zināšanām mūsu laukiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.1999., Nr. 34/35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar padomu un zināšanām mūsu laukiem (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.02.1999., Nr. 34/35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar padomu un zināšanām mūsu laukiem

Pēc Eiropas Savienības PHARE projekta "Atbalsts lauku ekonomikas dažādošanai" pirmā gada Latvijā

Projektu "Atbalsts lauku ekonomikas dažādošanai" izpilda Vācijas konsultāciju firma ABG sadarbībā ar Īrijas konsultāciju firmu TMS, bet tiešie partneri Latvijā ir Zemkopības ministrija (ZM) un Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs (LLKC). Projekta mērķi ir veicināt lauku attīstību, palielināt lauksaimnieciskā sektora efektivitāti, izveidot alternatīvas nodarbinātības iespējas, radīt jaunus ienākumu avotus, apmācīt iedzīvotājus, palīdzēt ZM formulēt nacionālās, reģionālās un vietējās lauku attīstības stratēģijas. Savukārt projekta aktivitātes ir lauku attīstības stratēģijas izstrāde, vietējo un starptautisko lauku attīstības pasākumu mērķu un aktivitāšu analīze, lauku attīstības aktivitāšu uzraudzība un atbalsts demonstrējumu rajonos, ierosinājumu izstrāde politikas veidotājiem ES pirmsiestāšanās procedūras kontekstā, atbalsta sniegšana privātajiem uzņēmējiem, kā arī atbalsta sniegšana netradicionālo lauksaimniecības produktu ražošanas uzsākšanai un jau esošo tehnoloģiju uzlabošanai. Projekta demonstrējumu vietas ir Veclaicenes pagasts Alūksnes rajonā, Andrupenes pagasts Krāslavas rajonā, Nirzas pagasts Ludzas rajonā, Rušonas pagasts Preiļu rajonā un Dundagas pagasts Talsu rajonā.

Ar pirmajā gadā paveikto un turpmākajiem uzdevumiem 29. janvārī LLKC rīkotajā preses konferencē iepazīstināja centra direktore Laimdota Straujuma, projekta vadītājs Vinfrīds Brakhans, kā arī ārzemju un vietējie eksperti.

Laimdota Straujuma:

— Lauku ekonomikai nepieciešama dažādošana un daudzveidība. Esošās 200 000 oficiālās un neoficiālās zemnieku saimniecības nevarēs turpināt ražot dažādu lauksaimniecības produkciju, jo tās nespēs savstarpēji konkurēt. Tāpēc mums ir jāpalīdz saimniecībām, kurās nodarbojas ar lauksaimniecības produkcijas uzlabošanu, un arī cilvēkiem, kuri spiesti no lauksaimnieciskās produkcijas ražošanas atteikties. Viņiem jādod padoms, ko uzsākt tālāk — vai pievērsties citai uzņēmējdarbībai, vai strādāt pie tiem, kuri kādu no uzņēmējdarbības veidiem ir uzsākuši. Tas nozīmē, ka lauku ekonomikai jābūt ļoti daudzveidīgai. Tādēļ ir ļoti labi, ka pagājušajā gadā sākās minētā projekta īstenošana, kura vadītājs ir Vinfrīds Brakhans. Mums palīdz septiņu ārzemju ekspertu grupa. Tās ir politiskas konsultācijas, arī par strukturālajiem fondiem, uzņēmējdarbības attīstību, lauksaimniecību, lauku tūrismu, kokapstrādi un informācijas tehnoloģiju. Projekta izpildē iesaistīti četri LLKC vietējie eksperti — Zanda Krūklīte, Edgars Linde, Kristaps Āboliņš un Gunta Neimane, kā arī ZM Lauku attīstības nodaļas pārstāvis Aivars Lapiņš.

Aivars Lapiņš

: — Gribu atgādināt dažus jautājumus, kas ir politiski un stratēģiski svarīgi. Tie ir noteikti Zemkopības ministrijā, lai izceltu projekta nozīmīgumu un to, ka mums patiešām ir liela vēlēšanās, lai projekts iespējami vairāk palīdzētu ZM Lauku attīstības programmas sagatavošanā. Mūsu uzdevums ir kopā ar Lauku strukturālo programmu aģentūru izstrādāt lauku attīstības plānu. Ceram, ka plāna izstrādē varēsim izmantot arī LLKC sagatavotos materiālus. Lauku attīstības plāns kalpos par pamatu tālāko pirmsiestāšanās SAPARD fonda līdzekļu izlietojumam lauksaimniecības un lauku attīstībai.

Vinfrīds Brakhans

, projekta vadītājs: — Šis projekts ietilpst ES PHARE programmā. Latvijā strādājam ļoti ciešā saiknē ar LLKC Lauku attīstības nodaļu un Zemkopības ministriju, kur visciešākie sakari mums ir ar valsts sekretāra vietnieku Marģeru Kramu. Sadarbība notiek ne tikai ar valsts institūcijām, bet arī ar vietējām pašvaldībām. Sadarbības partneri ir arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Ekonomikas ministrija un Reģionālās attīstības fonds. Projekta īstenošanā strādā ārzemju un vietējie eksperti, un tā darbība sākās 1998. gada janvāra beigās. Viens no projekta mērķiem ir veicināt lauku attīstību, kas galvenokārt nozīmē lauksaimnieciskā sektora saimniecisko aktivitāšu paaugstināšanu, kā arī paplašināt nodarbinātības iespējas laukos. Mērķis ir palielināt iedzīvotāju ienākumus, apmācīt vietējos iedzīvotājus un lauku konsultantus, atbalstīt ZM, lai tiktu izstrādāts lauku attīstības stratēģijas plāns.

Stratēģijā ietilpst uzdevums sagatavot lauku iedzīvotājus, rajonu un pagastu pašvaldības sekmīgai ES fondu izmantošanai. Tā ir arī speciālā SAPARD programma lauku un lauksaimniecības attīstībai. Šim mērķim līdzekļi tiek iegūti no PB kredītlīnijas. Atbalstām arī dažādas vietējās aktivitātes — mašīnu ringu veidošanu, dažādas lauku iedzīvotāju grupas, veidojam alternatīvas nodarbinātības iespējas.

Palīdzība tiks sniegta arī citos rajonos, izmantojot LLKC aktivitātes un atbalstot centra Lauku attīstības nodaļu. Rajoniem un pagastiem jāpalīdz izstrādāt turpmākās attīstības plānus un radīt iespēju saņemt fondu finansiālo palīdzību. Projekta ietvaros nepieciešama Lauku attīstības programma, lai to veicinātu un atbalstītu finansiāli.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!