• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par a/s "Ēku celtniecības kombināts" saimnieciskās un finansiālās darbības revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.1998., Nr. 186/187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215503

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-94/98

Par bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Lauku attīstības fonds" saimniecisko un finansiālo darbību

Vēl šajā numurā

26.06.1998., Nr. 186/187

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-50/98

Pieņemts: 04.06.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-50/98

Rīgā 1998.gada 4.jūnijā

Par a/s "Ēku celtniecības kombināts" saimnieciskās un finansiālās darbības revīziju

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors V.Grasis, kolēģijas locekļi L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence, D.Timšāne, R.Strods,

piedalījās valsts revidentes M.Priecuma un S.Zīle, protokolēja valsts revidenta palīdze L.Cildermane; uzaicinātie VAS "Privatizācijas aģentūra" pārstāvis a/s "Ēku celtniecības kombināts" administrators pārvaldnieks J.Apsalons.

Izskatot pārbaudes materiālus un izvērtējot kolēģijas sēdē uzaicināto rakstiskos un mutiskos skaidrojumus un iebildumus par atzinumu,

kolēģija konstatēja:

1. A/s "Ēku celtniecības kombināts" ("ĒCK") izveidota Valsts Rīgas 1. ēku celtniecības kombināta privatizācijas rezultātā. A/s "ĒCK" reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā 17.10.1994., statūtos reģistrētais pamatkapitāls Ls 1 047,8 tūkst.

2. Bijušā Valsts īpašuma fonda privatizācijas komisija, apstiprinot privatizācijas projektu, akceptējusi a/s "ĒCK" statūtus, kuros nav paredzēts LR likuma "Par akciju sabiedrībām" 59.pantā ietvertais nosacījums par to, ka statūtos var paredzēt balsstiesības tikai pilnīgi samaksātām akcijām vai arī balsstiesības proporcionāli samaksātai daļai.

A/s "ĒCK" statūti paredz, ka balsstiesības ir parakstīto akciju akcionāriem par visu parakstīto daļu, samaksājot 20% no naudā izpērkamo akciju vērtības.

Šādi nosacījumi nenodrošina valsts īpašuma aizsardzību un nestimulē akciju ātrāku apmaksu. Rezultātā uz privatizācijas termiņa beigām 10.06.1996. no pārdošanai paredzētajiem un parakstītajiem 69% pamatkapitāla realizēti tikai 8%.

3. Pēc a/s "ĒCK" akciju parakstīšanas 48,9% akciju un atbilstoši balsstiesības nonāk SIA "BIF" dalībnieku J.Pērkona un A.Ķimeņa rīcībā, kuri līdz ar to var būtiski ietekmēt sabiedrības turpmāko darbību.

J.Pērkons tiek ievēlēts par a/s "ĒCK" prezidentu, A.Ķimenis darbojas tās padomē.

4. A/s "ĒCK" saimnieciskā darbība trīs gadu laikā ir bijusi neveiksmīga. Pēc gada pārskatos sniegtās informācijas sabiedrības pašu kapitāls samazinājies par Ls 424,7 tūkst.

4.1. Akciju sabiedrībā ražotās produkcijas realizācija radījusi zaudējumus Ls 581,0 tūkst.

4.2. Sabiedrībā nav izstrādāta vienota metodika nomas maksas noteikšanai, lai gan pārbaudāmajā periodā ir noslēgti vairāk nekā 100 līgumi par ražošanā neaizņemto telpu un teritoriju nomu.

Ar uzņēmējsabiedrībām, kurās a/s "ĒCK" ir dalībniece vai a/s "ĒCK" vadošie darbinieki ir saistītās personas, noslēgti nomas līgumi ar atvieglotiem nosacījumiem.

4.3. A/s "ĒCK" visā darbības laikā nav ekspluatējusi kuģu piestātni, kuru tā nomā no VAS "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra". Šo piestātni bez nomas līguma un līdz ar to bez samaksas izmanto uzņēmējsabiedrības, kas nomā a/s "ĒCK" teritoriju, ar to pārkāpjot nomas līguma 6.1.punkta noteikumus.

4.4. A/s "ĒCK" prezidents J.Pērkons vienpersoniski, neinformējot par to sabiedrības padomes un valdes locekļus, 27.01.1995. parakstījis galvojuma līgumu a/s "Centra banka" par SIA "BIF" izsniegto kredītu USD 450,0 tūkst., ar to pārkāpjot LR likuma "Par akciju sabiedrībām" 76.panta un a/s "ĒCK" statūtu 9.8. un 10.1.punktu noteikumus.

Ar Rīgas apgabaltiesas 17.03.1997. spriedumu kredīta ņēmējs SIA "BIF" pasludināta par maksātnespējīgu un parāda saistību prasība par summu Ls 238 614 vērsta solidāri pret a/s "ĒCK", J.Pērkonu un A.Ķimeni.

Šīs saistības, kā arī tas, ka a/s pārtraukusi kārtot kreditoru saistības, ir par iemeslu tam, ka Rīgas apgabaltiesa 03.12.1997. pasludināja a/s "ĒCK" maksātnespēju.

5. A/s "ĒCK" savas darbības laikā veikusi nelikumīgus ieguldījumus citu uzņēmējsabiedrību pamatkapitālā, ieguldot sev nepiederošu un faktiski neesošu nemateriālo vērtību — "lietošanas tiesības" — kopā par Ls 455,7 tūkst. Uz pārbaudes laiku šie ieguldījumi no uzņēmējsabiedrību pamatkapitāla izņemti.

6. 1995.gada pārskatā a/s "ĒCK" ieņēmumos, pārkāpjot LR "Likuma par ostām" 14.panta noteikumus, iekļautas ostas nodevas Ls 6903.

7. A/s "ĒCK" gada pārskati nesniedz patiesu un skaidru priekšstatu par sabiedrības finansiālo stāvokli, līdzekļiem un saistībām.

7.1. Pārkāptas LR likuma "Par grāmatvedību" 2., 7. un 13.panta prasības:

— nav sastādīta sākuma bilance;

— bilancē par 1995.gadu uz gada sākumu nepamatoti palielināta pamatlīdzekļu vērtība par Ls 148,9 tūkst. un pašu kapitāls par Ls 47,5 tūkst., kā rezultātā kļūdaini noteikta uzņēmuma nemateriālā vērtība;

— nav saglabāti visi grāmatvedības dokumenti, grāmatvedība netiek kārtota tā, lai būtu iespējams izsekot jebkuram darījumam — nav uzrādīti dokumenti, kas pamato nepabeigtās celtniecības par Ls 55,8 tūkst. izveidošanos un izslēgšanu no grāmatvedības uzskaites 1996.gadā;

— ieraksti grāmatvedībā tiek veikti bez attaisnojošiem dokumentiem — 1996.gada bilance nepamatoti palielināta par "lietošanas tiesību" vērtību Ls 311,6 tūkst.

7.2. Pārkāptas LR likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 4., 17., 22., 35. un 37.panta prasības:

— pārkāpta uzņēmuma nemateriālās vērtības norakstīšanas kārtība;

— sabiedrības ieņēmumos atspoguļotie ieņēmumi par nomu nav patiesi;

— pārskata gados netiek iekļautas visas apgrozījuma sasniegšanai izlietotās izmaksas — 1995.gadā par Ls 160,0 tūkst., 1996.gadā par Ls 112,5. Tā rezultātā gada pārskatos atspoguļotie sabiedrības līdzekļi un saistības par attiecīgiem gadiem nav patiesi.

8. Ar LR Ministru kabineta 14.08.1996. rīkojumu Nr.341 a/s "ĒCK" valsts īpašuma daļa, kuras nominālvērtība ir Ls 913,9 tūkst., nodota atkārtotai privatizācijai. 1998.gada janvārī VAS "Privatizācijas aģentūra" rīkotajā izsolē šo daļu par Ls 472,3 tūkst. iegūst firma "Langton Property Company Oy", kuras pilnvarotais pārstāvis privatizācijas procesā ir A.Ķimenis (SIA "BIF" dalībnieks, a/s "ĒCK" padomes loceklis līdz 01.10.1997.).

Kolēģija nolēma:

1. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1-2-50/98.

2. Noteikt uzrēķinu Ls 6903,30 par nelikumīgi ieņēmumos uzskaitītajām ostas nodevām.

3. Informēt VAS "Valsts nekustamā īpašuma aģentūra" par a/s "ĒCK" iznomātā valsts īpašuma izmantošanas kārtību.

4. Revīzijas materiālus iesniegt Valsts kontroles Privatizācijas departamentā pievienošanai veiktās revīzijas materiāliem.

5. Kolēģijas lēmumu nosūtīt a/s "ĒCK", VAS "Privatizācijas aģentūra".

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības departamentā saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli".

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi: L.Ceimere, J.Āboliņš, Dz.Levrence, R.Strods, D.Timšāne

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!