• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 17. augusta noteikumi Nr. 784 "Noteikumi par alkoholisko dzērienu daudzuma noteikšanu, spirta uzskaiti un spirta daudzuma kontroles kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2010., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215732

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.785

Grozījums Ministru kabineta 2010.gada 27.aprīļa noteikumos Nr.403 "Kārtība, kādā piešķir valsts atbalstu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai"

Vēl šajā numurā

27.08.2010., Nr. 136

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 784

Pieņemts: 17.08.2010.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).

Ministru kabineta noteikumi Nr.784

Rīgā 2010.gada 17.augustā (prot. Nr.42 7.§)

Noteikumi par alkoholisko dzērienu daudzuma noteikšanu, spirta uzskaiti un spirta daudzuma kontroles kārtību

Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 22.panta otro daļu
un Alkoholisko dzērienu aprites likuma 4.panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā, aprēķinot akcīzes nodokli, nosakāms likuma "Par akcīzes nodokli" 12.panta pirmās daļas 5.punktā minēto alkoholisko dzērienu (turpmāk – alkoholiskie dzērieni) daudzums litros 20 °C temperatūrā;

1.2. likuma "Par akcīzes nodokli" 3.panta sestās daļas 1.punktā minētā spirta (turpmāk – spirts) uzskaites un daudzuma kontroles kārtību spirta ražošanā, apstrādē, pārstrādē un iepakošanā (fasēšanā), kā arī tāda spirta izmantošanā, kam saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 16.panta pirmās daļas 1., 2., 5., 7., 8., 9. un 10.punktu piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu.

2. Komersants, kas ražo, apstrādā, pārstrādā vai fasē spirtu, un komersants, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir tiesīgs iegādāties spirtu, kuram piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu:

2.1. rakstiski norīko par spirta apriti atbildīgo personu vai personas;

2.2. apstiprina spirta aprites nosacījumus, norādot:

2.2.1. par spirta apriti atbildīgo personu vai personas;

2.2.2. drošības pasākumus (piemēram, signalizācijas ierīkošana, telpu noslēgšana, apsardze);

2.2.3. ziņas par spirta glabāšanas iepakojumu, uz kura ir norāde "spirts" vai "denaturēts spirts";

2.2.4. spirta mērīšanai izmantojamos mērīšanas līdzekļus saskaņā ar šo noteikumu 3.punktu;

2.2.5. spirta patēriņa vietas (piemēram, ražotnes, laboratorijas), ja tādas ir noteiktas;

2.2.6. spirta uzskaites un izmantošanas nosacījumus katram spirta aprites posmam katrā spirta saņemšanas, uzglabāšanas, izsniegšanas vai patēriņa vietā;

2.2.7. spirta daudzuma noteikšanas nosacījumus, norādot arī absolūtā (bezūdens) spirta tilpuma noteikšanas metodi;

2.2.8. spirta inventarizācijas nosacījumus;

2.2.9. citu nepieciešamo informāciju;

2.3. nodrošina iespēju Valsts ieņēmumu dienesta pilnvarotajiem ierēdņiem kontrolēt šajos noteikumos noteikto spirta apriti un ar to saistīto dokumentāro un datorizēto informāciju komersanta deklarētajās komercdarbības vietās un Valsts ieņēmumu dienestā deklarētajā darba laikā.

II. Alkoholisko dzērienu daudzuma noteikšana

3. Spirta un alkoholisko dzērienu daudzuma noteikšanai izmanto mērīšanas līdzekļus, kas atbilst normatīvajiem aktiem par mērījumu vienotību.

4. Saražotā spirta daudzuma uzskaitei lieto skaitītājus, kas nodrošina saražotā spirta summāru un neanulējamu uzskaiti, pārrēķinot absolūtā spirta tilpuma mērvienībās saskaņā ar šo noteikumu 8.1.apakšpunktu.

5. Spirta daudzuma noteikšanā atļauts lietot arī masas mērvienības, pārrēķinot absolūtā spirta tilpuma mērvienībās saskaņā ar šo noteikumu 8.2.apakšpunktu.

6. Alkoholisko dzērienu daudzumu litros nosaka, izmantojot spirta daudzumu litros 20 °C temperatūrā. Spirta daudzuma uzskaitē lietojamā mērvienība ir absolūtā (bezūdens) spirta litrs ar precizitāti līdz vienai desmitdaļai vai absolūtā (bezūdens) spirta dekalitrs ar precizitāti līdz vienai simtdaļai.

7. Nosakot alkoholisko dzērienu daudzumu un veicot spirta daudzuma uzskaiti, nosaka šādus parametrus:

7.1. šķīduma tilpumu (litros);

7.2. spirta saturu (tilpuma procentos);

7.3. temperatūru (°C);

7.4. absolūtā spirta tilpumu (litros).

8. Absolūtā (bezūdens) spirta tilpumu nosaka:

8.1. izmantojot šādu formulu, ja lieto tilpuma mērvienības:

V20 = V1 x n, kur

V20 – absolūtā (bezūdens) spirta tilpums (litros) 20 °C temperatūrā;

V1 – spirta un ūdens šķīduma tilpums (litros) faktiskajā temperatūrā;

n – koeficients absolūtā spirta tilpuma aprēķināšanai 20 °C temperatūrā atkarībā no spirta un ūdens šķīduma faktiskās temperatūras un satura (1.pielikums);

8.2. izmantojot šādu formulu, ja lieto masas mērvienības:

V20 = m x k, kur

V20 – absolūtā (bezūdens) spirta tilpums (litros) 20 °C temperatūrā;

m – spirta un ūdens šķīduma masa (kg) faktiskajā temperatūrā;

k – absolūtā spirta tilpuma aprēķināšanas koeficients spirta un ūdens šķīdumā 20 °C temperatūrā vienā kilogramā atkarībā no spirta satura šķīduma sastāvā (2.pielikums).

III. Spirta uzskaites kārtība

9. Informāciju par saražoto, pārvietoto, saņemto, izsniegto, izlietoto spirtu, kā arī inventarizācijā konstatēto spirta zudumu vai pārpalikumu vienas dienas laikā, bet ne vēlāk kā līdz citas darbības uzsākšanai, hronoloģiskā secībā reģistrē speciālā numurētā, caurauklotā, komersanta apstiprinātā (parakstītā, datētā un apzīmogotā) spirta uzskaites žurnālā vai datorprogrammā, norādot:

9.1. ieraksta kārtas numuru;

9.2. ieraksta datumu;

9.3. numuru un datumu vienam no šādiem dokumentiem:

9.3.1. normatīvajos aktos par grāmatvedības kārtošanu un akcīzes preču apriti noteiktajam attaisnojuma dokumentam (turpmāk – attaisnojuma dokuments);

9.3.2. normatīvajos aktos par akcīzes preču apriti noteiktajam ražošanas aktam (turpmāk – ražošanas akts);

9.3.3. spirta pārvietošanas/izlietošanas aktam (3.pielikums);

9.3.4. šo noteikumu 15.punktā minētajam salīdzināšanas aktam;

9.3.5. dokumentam, kas noteikts Eiropas Komisijas 2009.gada 24.jūlija Regulā (EK) Nr.684/2009 par datorizētajām procedūrām, pārvietojot akcīzes preces atliktā nodokļa maksāšanas režīmā (turpmāk – elektroniskais administratīvais dokuments);

9.3.6. dokumentam, kas noteikts Komisijas 1992.gada 11.septembra Regulā (EEK) Nr.2719/92 par administratīvajiem pavaddokumentiem akcīzes precēm, transportējot tās akcīzes nodokļa atlikšanas režīmā, vai Komisijas 1992.gada 17.decembra Regulā (EEK) Nr.3649/92 par vienkāršotiem pavaddokumentiem, Kopienas iekšienē pārvadājot akcīzes ražojumus, kas ir nodoti patēriņam nosūtītāja dalībvalstī (turpmāk – pavaddokuments);

9.4. darbības aprakstu (pārvietošana, saņemšana, ražošana, izsniegšana, izlietošana, inventarizācija);

9.5. pārvietotā, saņemtā, saražotā, izsniegtā vai izlietotā spirta daudzumu, kā arī tā faktiskos zudumus vai pārpalikumus, ja tādi ir, absolūtā (bezūdens) spirta litros;

9.6. faktisko spirta atlikumu absolūtā (bezūdens) spirta litros;

9.7. atbildīgās amatpersonas vārdu, uzvārdu un parakstu. Ja spirtu reģistrē datorprogrammā, norāda reģistrētāja vārdu un uzvārdu.

10. Katrā spirta patēriņa vietā, ja tāda ir noteikta, par spirta apriti atbildīgā persona saņemto, pārvietoto, izsniegto, izlietoto spirtu un inventarizācijā konstatēto spirta zudumu vai pārpalikumu hronoloģiskā secībā uzskaita atsevišķā spirta uzskaites žurnālā vai datorprogrammā saskaņā ar šo noteikumu 9.punktu.

11. Veicot spirta uzskaiti datorprogrammā:

11.1. uzskaiti kārto tā, lai uzskaites jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt skaidru priekšstatu par spirta kustību noteiktā laikposmā un spirta krājumu stāvokli noteiktā brīdī;

11.2. nodrošina informācijas saglabāšanu par katru ierakstu vai labojumu (veids, datums un laiks, ieraksta vai labojuma veicējs);

11.3. nodrošina iespēju pārbaudes brīdī izdrukāt šo noteikumu 9.punktā minēto informāciju.

12. Par spirta izsniegšanu vai pārvietošanu uz patēriņa vietām, ja tādas ir noteiktas, kā arī par spirta izlietošanu noformē spirta pārvietošanas/izlietošanas aktu, izņemot gadījumu, ja tiek noformēts attaisnojuma dokuments vai ražošanas akts, vai elektroniskais administratīvais dokuments, vai pavaddokuments.

IV. Spirta inventarizācijas kārtība

13. Komersants, kas ražo, apstrādā, pārstrādā vai fasē spirtu, un komersants, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir tiesīgs iegādāties spirtu, kuram piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu, normatīvajos aktos par grāmatvedības kārtošanu noteiktajā kārtībā un saskaņā ar šo noteikumu 2.2.8.apakšpunktā minētajiem inventarizācijas nosacījumiem:

13.1. reizi mēnesī inventarizē spirta krājumus;

13.2. veic spirta krājumu pārskata gada inventarizāciju. Ja spirta apgrozījums gadā ir lielāks par 50 000 litriem absolūtā spirta, vismaz trīs darbdienas pirms pārskata gada spirta krājumu inventarizācijas komersants informē Valsts ieņēmumu dienestu par inventarizācijas vietu un laiku. 

14. Spirta krājumu inventarizācijā konstatēto norāda spirta inventarizācijas aktā (4.pielikums).

15. Spirta krājumu inventarizācijas aktā fiksēto spirta atlikumu salīdzina ar uzskaitē fiksēto spirta atlikumu inventarizācijas uzsākšanas brīdī. Par spirta atlikumu salīdzināšanas rezultātiem noformē salīdzināšanas aktu, kurā norāda spirta zudumus vai pārpalikumus un to cēloņus.

V. Noslēguma jautājumi

16. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 29.aprīļa noteikumus Nr.457 "Noteikumi par alkoholisko dzērienu daudzuma noteikšanu, spirta uzskaiti un spirta daudzuma kontroles kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 69.nr.).

17. Šo noteikumu 4.punkts stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.

18. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.septembrī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.784

Absolūtā spirta tilpuma aprēķināšanas koeficienti spirta un ūdens šķīdumā 20 °C temperatūrā atkarībā no spirta un ūdens šķīduma faktiskās temperatūras un satura

 1.tabula

Faktiskā temperatūra

 Spirta saturs (tilpuma procentos) 20 °C temperatūrā

 °C

 100

 99

 98

 97

 96

  1

  2

  3

  4

  5

  6

 Koeficients spirta tilpuma noteikšanai

 40

 0,9782

 0,9683

 0,9586

 0,9488

 0,9391

 39

 0,9793

 0,9694

 0,9596

 0,9499

 0,9402

 38

 0,9804

 0,9705

 0,9607

 0,9510

 0,9413

 37

 0,9816

 0,9716

 0,9618

 0,9520

 0,9423

 36

 0,9827

 0,9727

 0,9629

 0,9531

 0,9433

 35

 0,9838

 0,9738

 0,9640

 0,9541

 0,9444

 34

 0,9849

 0,9749

 0,9650

 0,9552

 0,9454

 33

 0,9860

 0,9760

 0,9661

 0,9562

 0,9464

 32

 0,9871

 0,9771

 0,9672

 0,9573

 0,9474

 31

 0,9882

 0,9782

 0,9682

 0,9583

 0,9485

 30

 0,9893

 0,9793

 0,9693

 0,9594

 0,9495

 29

 0,9904

 0,9804

 0,9704

 0,9605

 0,9505

 28

 0,9914

 0,9814

 0,9715

 0,9615

 0,9516

 27

 0,9925

 0,9825

 0,9725

 0,9626

 0,9527

 26

 0,9935

 0,9836

 0,9736

 0,9637

 0,9537

 25

 0,9946

 0,9846

 0,9747

 0,9647

 0,9547

 24

 0,9957

 0,9857

 0,9757

 0,9658

 0,9558

 23

 0,9967

 0,9868

 0,9768

 0,9668

 0,9568

 22

 0,9978

 0,9878

 0,9779

 0,9679

 0,9579

 21

 0,9989

 0,9889

 0,9789

 0,9689

 0,9589

 20

 1,0000

 0,9900

 0,9800

 0,9700

 0,9600

 19

 1,0011

 0,9911

 0,9810

 0,9710

 0,9610

 18

 1,0022

 0,9922

 0,9821

 0,9721

 0,9620

 17

 1,0033

 0,9932

 0,9832

 0,9731

 0,9631

 16

 1,0044

 0,9943

 0,9842

 0,9742

 0,9641

 15

 1,0055

 0,9954

 0,9853

 0,9752

 0,9651

 14

 1,0065

 0,9964

 0,9863

 0,9762

 0,9662

 13

 1,0076

 0,9975

 0,9874

 0,9773

 0,9672

 12

 1,0086

 0,9986

 0,9884

 0,9783

 0,9682

 11

 1,0097

 0,9996

 0,9895

 0,9794

 0,9693

 10

 1,0108

 1,0007

 0,9905

 0,9804

 0,9703

 9

 1,0119

 1,0017

 0,9916

 0,9814

 0,9713

 8

 1,0129

 1,0028

 0,9926

 0,9825

 0,9723

 7

 1,014

 1,0038

 0,9937

 0,9835

 0,9733

 6

 1,0151

 1,0049

 0,9947

 0,9845

 0,9743

 5

 1,0161

 1,0060

 0,9957

 0,9855

 0,9753

 4

 1,0172

 1,0070

 0,9968

 0,9865

 0,9763

 3

 1,0183

 1,0080

 0,9978

 0,9875

 0,9773

 2

 1,0193

 1,0091

 0,9988

 0,9885

 0,9782

 1

 1,0204

 1,0101

 0,9998

 0,9895

 0,9792

 0

 1,0215

 1,0111

 1,0008

 0,9905

 0,9802

 –1

 1,0226

 1,0122

 1,0019

 0,9915

 0,9812

 –2

 1,0236

 1,0133

 1,0029

 0,9925

 0,9822

 –3

 1,0247

 1,0143

 1,0039

 0,9935

 0,9832

 –4

 1,0258

 1,0153

 1,0049

 0,9946

 0,9842

 –5

 1,0269

 1,0164

 1,0059

 0,9956

 0,9851

 –6

 1,0279

 1,0174

 1,0070

 0,9965

 0,9861

 –7

 1,0290

 1,0185

 1,0080

 0,9976

 0,9871

 –8

 1,0301

 1,0195

 1,0090

 0,9986

 0,9881

 –9

 1,0312

 1,0206

 1,0101

 0,9995

 0,9890

 –10

 1,0322

 1,0216

 1,0111

 1,0005

 0,9900

 –11

 1,0332

 1,0226

 1,0121

 1,0016

 0,9910

 –12

 1,0342

 1,0236

 1,0131

 1,0026

 0,9920

 –13

 1,0353

 1,0246

 1,0141

 1,0036

 0,9930

 –14

 1,0363

 1,0257

 1,0151

 1,0046

 0,9940

 –15

 1,0374

 1,0267

 1,0161

 1,0056

 0,9950

 –16

 1,0384

 1,0277

 1,0172

 1,0066

 0,9960

 –17

 1,0394

 1,0287

 1,0182

 1,0076

 0,9970

 –18

 1,0405

 1,0297

 1,0192

 1,0086

 0,9979

 –19

 1,0415

 1,0308

 1,0201

 1,0096

 0,9989

 –20

 1,0425

 1,0319

 1,0211

 1,0105

 0,9999

 –21

 1,0436

 1,0329

 1,0222

 1,0115

 1,0009

 –22

 1,0446

 1,0339

 1,0232

 1,0125

 1,0019

 –23

 1,0457

 1,0349

 1,0242

 1,0135

 1,0028

 –24

 1,0467

 1,0359

 1,0252

 1,0145

 1,0038

 –25

 1,0477

 1,0369

 1,0262

 1,0155

 1,0047

2.tabula

 Faktiskā temperatūra

 Spirta saturs (tilpuma procentos)  20 °C temperatūrā

 °C

 95

 94

 93

 92

 91

  1

  2

  3

  4

  5

  6

 Koeficients spirta tilpuma noteikšanai

 40

 0,9294

 0,9197

 0,9099

 0,9002

 0,8905

 39

 0,9305

 0,9208

 0,9110

 0,9012

 0,8915

 38

 0,9315

 0,9218

 0,9120

 0,9022

 0,8925

 37

 0,9325

 0,9228

 0,9130

 0,9032

 0,8935

 36

 0,9336

 0,9238

 0,9140

 0,9042

 0,8945

 35

 0,9346

 0,9248

 0,9150

 0,9052

 0,8955

 34

 0,9356

 0,9258

 0,9160

 0,9062

 0,8964

 33

 0,9366

 0,9268

 0,9169

 0,9071

 0,8974

 32

 0,9376

 0,9278

 0,9179

 0,9081

 0,8983

 31

 0,9386

 0,9288

 0,9189

 0,9091

 0,8993

 30

 0,9396

 0,9298

 0,9199

 0,9101

 0,9002

 29

 0,9407

 0,9308

 0,9209

 0,9111

 0,9012

 28

 0,9417

 0,9318

 0,9220

 0,9121

 0,9022

 27

 0,9427

 0,9328

 0,9230

 0,9131

 0,9032

 26

 0,9438

 0,9339

 0,9240

 0,9142

 0,9042

 25

 0,9448

 0,9349

 0,9250

 0,9151

 0,9052

 24

 0,9459

 0,9360

 0,9260

 0,9160

 0,9061

 23

 0,9469

 0,9370

 0,9270

 0,9170

 0,9071

 22

 0,9480

 0,9380

 0,9280

 0,9180

 0,9081

 21

 0,9490

 0,9390

 0,9290

 0,9190

 0,9090

 20

 0,9500

 0,9400

 0,9300

 0,9200

 0,9100

 19

 0,9510

 0,9410

 0,9310

 0,9210

 0,9109

 18

 0,9520

 0,9420

 0,9320

 0,9220

 0,9119

 17

 0,9530

 0,9430

 0,9329

 0,9230

 0,9128

 16

 0,9540

 0,9440

 0,9339

 0,9239

 0,9138

 15

 0,9551

 0,9450

 0,9349

 0,9249

 0,9148

 14

 0,9561

 0,9460

 0,9359

 0,9259

 0,9157

 13

 0,9571

 0,9470

 0,9369

 0,9269

 0,9166

 12

 0,9581

 0,9480

 0,9379

 0,9278

 0,9176

 11

 0,9591

 0,9490

 0,9389

 0,9287

 0,9185

 10

 0,9601

 0,9500

 0,9399

 0,9297

 0,9195

 9

 0,9611

 0,9509

 0,9408

 0,9306

 0,9204

 8

 0,9621

 0,9519

 0,9417

 0,9316

 0,9214

 7

 0,9631

 0,9529

 0,9427

 0,9325

 0,9223

 6

 0,9641

 0,9539

 0,9437

 0,9334

 0,9232

 5

 0,9651

 0,9549

 0,9446

 0,9344

 0,9242

 4

 0,9661

 0,9558

 0,9455

 0,9353

 0,9251

 3

 0,967

 0,9568

 0,9465

 0,9363

 0,9260

 2

 0,968

 0,9577

 0,9474

 0,9372

 0,9269

 1

 0,969

 0,9587

 0,9484

 0,9381

 0,9278

 0

 0,9699

 0,9596

 0,9483

 0,9390

 0,9287

 –1

 0,9709

 0,9605

 0,9502

 0,9398

 0,9295

 –2

 0,9718

 0,9614

 0,9511

 0,9407

 0,9304

 –3

 0,9728

 0,9624

 0,9520

 0,9417

 0,9314

 –4

 0,9737

 0,9633

 0,9529

 0,9427

 0,9323

 –5

 0,9747

 0,9643

 0,9539

 0,9436

 0,9331

 –6

 0,9757

 0,9652

 0,9548

 0,9445

 0,9340

 –7

 0,9766

 0,9662

 0,9557

 0,9454

 0,9349

 –8

 0,9776

 0,9671

 0,9567

 0,9463

 0,9358

 –9

 0,9786

 0,9681

 0,9576

 0,9472

 0,9368

 –10

 0,9796

 0,9690

 0,9585

 0,9481

 0,9377

 –11

 0,9805

 0,9699

 0,9595

 0,9490

 0,9385

 –12

 0,9815

 0,9709

 0,9604

 0,9499

 0,9394

 –13

 0,9825

 0,9719

 0,9614

 0,9509

 0,9404

 –14

 0,9835

 0,9729

 0,9624

 0,9519

 0,9414

 –15

 0,9845

 0,9738

 0,9634

 0,9528

 0,9423

 –16

 0,9854

 0,9748

 0,9643

 0,9537

 0,9432

 –17

 0,9864

 0,9758

 0,9652

 0,9546

 0,9440

 –18

 0,9873

 0,9767

 0,9661

 0,9555

 0,9449

 –19

 0,9883

 0,9776

 0,9670

 0,9564

 0,9458

 –20

 0,9893

 0,9786

 0,9679

 0,9574

 0,9467

 –21

 0,9902

 0,9796

 0,9689

 0,9584

 0,9477

 –22

 0,9912

 0,9805

 0,9698

 0,9593

 0,9486

 –23

 0,9921

 0,9814

 0,9707

 0,9602

 0,9494

 –24

 0,9931

 0,9824

 0,9716

 0,9611

 0,9503

 –25

 0,9941

 0,9833

 0,9726

 0,9620

 0,9512

3.tabula

 Faktiskā temperatūra

 Spirta saturs (tilpuma procentos) 20 °C temperatūrā

 °C

 90

 89

 88

 87

 86

  1

  2

  3

  4

  5

  6

 Koeficients spirta tilpuma noteikšanai

 40

 0,8808

 0,8710

 0,8613

 0,8516

 0,8419

 39

 0,8818

 0,8720

 0,8623

 0,8526

 0,8429

 38

 0,8828

 0,8730

 0,8633

 0,8536

 0,8438

 37

 0,8837

 0,8740

 0,8642

 0,8545

 0,8447

 36

 0,8847

 0,8749

 0,8651

 0,8554

 0,8456

 35

 0,8856

 0,8758

 0,8660

 0,8563

 0,8465

 34

 0,8865

 0,8767

 0,8669

 0,8572

 0,8474

 33

 0,8874

 0,8777

 0,8679

 0,8581

 0,8483

 32

 0,8884

 0,8786

 0,8689

 0,8590

 0,8492

 31

 0,8894

 0,8796

 0,8698

 0,8599

 0,8501

 30

 0,8904

 0,8805

 0,8707

 0,8608

 0,8510

 29

 0,8913

 0,8815

 0,8716

 0,8618

 0,8519

 28

 0,8923

 0,8825

 0,8726

 0,8627

 0,8528

 27

 0,8933

 0,8835

 0,8735

 0,8636

 0,8537

 26

 0,8943

 0,8844

 0,8744

 0,8645

 0,8546

 25

 0,8953

 0,8853

 0,8754

 0,8654

 0,8555

 24

 0,8962

 0,8862

 0,8763

 0,8663

 0,8564

 23

 0,8971

 0,8871

 0,8772

 0,8673

 0,8573

 22

 0,8981

 0,8881

 0,8781

 0,8682

 0,8582

 21

 0,8991

 0,8890

 0,8790

 0,8691

 0,8591

 20

 0,9000

 0,8900

 0,8800

 0,8700

 0,8600

 19

 0,9010

 0,8909

 0,8809

 0,8709

 0,8609

 18

 0,9019

 0,8919

 0,8818

 0,8718

 0,8618

 17

 0,9028

 0,8928

 0,8827

 0,8727

 0,8627

 16

 0,9038

 0,8937

 0,8836

 0,8736

 0,8635

 15

 0,9048

 0,8946

 0,8845

 0,8745

 0,8644

 14

 0,9057

 0,8956

 0,8855

 0,8754

 0,8653

 13

 0,9066

 0,8965

 0,8864

 0,8763

 0,8662

 12

 0,9075

 0,8974

 0,8873

 0,8772

 0,8670

 11

 0,9084

 0,8983

 0,8882

 0,8780

 0,8679

 10

 0,9093

 0,8992

 0,8891

 0,8789

 0,8688

 9

 0,9102

 0,9001

 0,8900

 0,8798

 0,8697

 8

 0,9112

 0,9010

 0,8909

 0,8807

 0,8705

 7

 0,9121

 0,9019

 0,8918

 0,8816

 0,8713

 6

 0,9130

 0,9028

 0,8926

 0,8824

 0,8722

 5

 0,9139

 0,9037

 0,8935

 0,8833

 0,8731

 4

 0,9148

 0,9046

 0,8944

 0,8841

 0,8739

 3

 0,9157

 0,9055

 0,8953

 0,8850

 0,8748

 2

 0,9166

 0,9064

 0,8962

 0,8859

 0,8756

 1

 0,9175

 0,9073

 0,8970

 0,8867

 0,8764

 0

 0,9184

 0,9081

 0,8978

 0,8875

 0,8772

 –1

 0,9193

 0,9089

 0,8987

 0,8884

 0,8780

 –2

 0,9201

 0,9098

 0,8995

 0,8892

 0,8789

 –3

 0,9210

 0,9108

 0,9004

 0,8900

 0,8797

 –4

 0,9219

 0,9117

 0,9012

 0,8909

 0,8806

 –5

 0,9227

 0,9125

 0,9021

 0,8917

 0,8814

 –6

 0,9236

 0,9134

 0,9029

 0,8925

 0,8822

 –7

 0,9245

 0,9142

 0,9038

 0,8934

 0,8830

 –8

 0,9254

 0,9151

 0,9046

 0,8942

 0,8838

 –9

 0,9264

 0,9159

 0,9054

 0,8950

 0,8846

 –10

 0,9273

 0,9168

 0,9063

 0,8959

 0,8854

 –11

 0,9282

 0,9176

 0,9072

 0,8967

 0,8862

 –12

 0,9290

 0,9185

 0,9081

 0,8976

 0,8871

 –13

 0,9299

 0,9194

 0,9089

 0,8985

 0,8880

 –14

 0,9309

 0,9203

 0,9098

 0,8994

 0,8889

 –15

 0,9318

 0,9212

 0,9107

 0,9002

 0,8897

 –16

 0,9327

 0,9221

 0,9115

 0,9010

 0,8905

 –17

 0,9336

 0,9230

 0,9124

 0,9019

 0,8913

 –18

 0,9344

 0,9238

 0,9133

 0,9027

 0,8921

 –19

 0,9353

 0,9247

 0,9142

 0,9035

 0,8930

 –20

 0,9362

 0,9256

 0,9150

 0,9044

 0,8938

 –21

 0,9371

 0,9264

 0,9159

 0,9052

 0,8946

 –22

 0,9379

 0,9273

 0,9167

 0,9060

 0,8954

 –23

 0,9388

 0,9281

 0,9175

 0,9068

 0,8962

 –24

 0,9397

 0,9290

 0,9184

 0,9077

 0,8970

 –25

 0,9405

 0,9298

 0,9192

 0,9085

 0,8979

 4.tabula

 Faktiskā temperatūra

 Spirta saturs (tilpuma procentos) 20 °C temperatūrā

 °C

 85

 84

 83

 82

 81

  1

  2

  3

  4

  5

  6

 Koeficients spirta tilpuma noteikšanai

 40

 0,8322

 0,8226

 0,8129

 0,8032

 0,7935

 39

 0,8332

 0,8235

 0,8138

 0,8041

 0,7944

 38

 0,8341

 0,8244

 0,8147

 0,8050

 0,7952

 37

 0,8350

 0,8253

 0,8156

 0,8058

 0,7960

 36

 0,8359

 0,8262

 0,8165

 0,8066

 0,7968

 35

 0,8368

 0,8271

 0,8173

 0,8074

 0,7976

 34

 0,8377

 0,8279

 0,8181

 0,8082

 0,7985

 33

 0,8386

 0,8287

 0,8189

 0,8091

 0,7993

 32

 0,8395

 0,8296

 0,8198

 0,8099

 0,8001

 31

 0,8404

 0,8305

 0,8207

 0,8107

 0,8010

 30

 0,8412

 0,8313

 0,8215

 0,8116

 0,8018

 29

 0,8420

 0,8321

 0,8223

 0,8125

 0,8026

 28

 0,8429

 0,8329

 0,8232

 0,8133

 0,8034

 27

 0,8438

 0,8337

 0,8240

 0,8142

 0,8043

 26

 0,8447

 0,8348

 0,8249

 0,8150

 0,8051

 25

 0,8456

 0,8357

 0,8258

 0,8158

 0,8059

 24

 0,8465

 0,8366

 0,8267

 0,8166

 0,8067

 23

 0,8474

 0,8375

 0,8275

 0,8175

 0,8076

 22

 0,8483

 0,8383

 0,8284

 0,8183

 0,8084

 21

 0,8492

 0,8391

 0,8292

 0,8191

 0,8092

 20

 0,8500

 0,8400

 0,8300

 0,8200

 0,8100

 19

 0,8508

 0,8409

 0,8308

 0,8209

 0,8108

 18

 0,8517

 0,8417

 0,8318

 0,8217

 0,8116

 17

 0,8526

 0,8426

 0,8326

 0,8225

 0,8124

 16

 0,8535

 0,8434

 0,8334

 0,8233

 0,8132

 15

 0,8543

 0,8443

 0,8342

 0,8241

 0,8140

 14

 0,8552

 0,8451

 0,8350

 0,8249

 0,8149

 13

 0,8560

 0,8459

 0,8359

 0,8257

 0,8157

 12

 0,8569

 0,8468

 0,8367

 0,8266

 0,8164

 11

 0,8578

 0,8476

 0,8375

 0,8274

 0,8172

 10

 0,8586

 0,8485

 0,8384

 0,8282

 0,8180

 9

 0,8595

 0,8493

 0,8392

 0,8290

 0,8188

 8

 0,8603

 0,8502

 0,8400

 0,8298

 0,8196

 7

 0,8612

 0,8510

 0,8408

 0,8306

 0,8204

 6

 0,8620

 0,8518

 0,8416

 0,8314

 0,8212

 5

 0,8629

 0,8526

 0,8424

 0,8322

 0,8220

 4

 0,8637

 0,8534

 0,8432

 0,8330

 0,8228

 3

 0,8645

 0,8542

 0,8440

 0,8338

 0,8236

 2

 0,8653

 0,8550

 0,8448

 0,8346

 0,8244

 1

 0,8661

 0,8558

 0,8456

 0,8354

 0,8251

 0

 0,8669

 0,8567

 0,8464

 0,8361

 0,8258

 –1

 0,8678

 0,8575

 0,8472

 0,8369

 0,8266

 –2

 0,8686

 0,8583

 0,8480

 0,8377

 0,8274

 –3

 0,8694

 0,8591

 0,8488

 0,8385

 0,8281

 –4

 0,8702

 0,8599

 0,8496

 0,8392

 0,8289

 –5

 0,8710

 0,8607

 0,8504

 0,8400

 0,8296

 –6

 0,8718

 0,8614

 0,8511

 0,8408

 0,8304

 –7

 0,8726

 0,8622

 0,8518

 0,8415

 0,8311

 –8

 0,8734

 0,8630

 0,8526

 0,8422

 0,8318

 –9

 0,8742

 0,8638

 0,8534

 0,8430

 0,8326

 –10

 0,8750

 0,8646

 0,8542

 0,8437

 0,8333

 –11

 0,8758

 0,8654

 0,8550

 0,8445

 0,8341

 –12

 0,8767

 0,8662

 0,8558

 0,8454

 0,8348

 –13

 0,8775

 0,8670

 0,8566

 0,8461

 0,8356

 –14

 0,8783

 0,8678

 0,8574

 0,8469

 0,8364

 –15

 0,8791

 0,8686

 0,8582

 0,8477

 0,8371

 –16

 0,8799

 0,8694

 0,8590

 0,8484

 0,8379

 –17

 0,8807

 0,8702

 0,8597

 0,8492

 0,8386

 –18

 0,8815

 0,8710

 0,8605

 0,8500

 0,8394

 –19

 0,8823

 0,8718

 0,8613

 0,8507

 0,8401

 –20

 0,8831

 0,8726

 0,8620

 0,8514

 0,8409

 –21

 0,8840

 0,8734

 0,8628

 0,8522

 0,8417

 –22

 0,8848

 0,8742

 0,8635

 0,8530

 0,8424

 –23

 0,8856

 0,8750

 0,8643

 0,8537

 0,8431

 –24

 0,8864

 0,8758

 0,8651

 0,8545

 0,8438

 –25

 0,8872

 0,8765

 0,8659

 0,8553

 0,8446

Finanšu ministrs E.Repše



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17 augusta
noteikumiem Nr.784

Absolūtā spirta tilpuma aprēķināšanas koeficienti 20 °C temperatūrā spirta un ūdens šķīduma vienā kilogramā atkarībā no spirta satura šķīduma sastāva (tilpuma procentos)

Absolūtā spirta saturs tilpuma procentos 20 °C temperatūrā

Absolūtā spirta saturs (procentu desmitdaļas)  20 °C temperatūrā

 0

 1

 2

 3

 4

 5

 6

 7

 8

 9

 1

 2

 3

 4

 5

 6

 7

 8

 9

 10

 11

 Absolūtā spirta tilpums litros 1 kg spirta un ūdens šķīdumā

 81

0,9469

0,9484

0,9499

0,9513

0,9528

0,9543

0,9558

0,9573

0,9587

0,9602

 82

0,9617

0,9632

0,9647

0,9662

0,9677

0,9692

0,9708

0,9722

0,9738

0,9753

 83

0,9768

0,9783

0,9798

0,9813

0,9828

0,9844

0,9859

0,9874

0,9889

0,9904

 84

0,9919

0,9934

0,9960

0,9965

0,9981

0,9996

1,0011

1,0027

1,0042

1,0058

 85

1,0073

1,0088

1,0104

1,0120

1,0135

1,0150

1,0166

1,0182

1,0197

1,0212

 86

1,0228

1,0234

1,0259

1,0275

1,0290

1,0306

1,0322

1,0337

1,0353

1,0368

 87

1,0384

1,0400

1,0416

1,0432

1,0448

1,0464

1,0479

1,0495

1,.0511

1,0527

 88

1,0543

1,0559

1,0575

1,0591

1,0607

1,0624

1,0640

1,0656

1,0672

1,0688

 89

1,0704

1,0720

1,0737

1,0753

1,0769

1,0786

1,0802

1,0818

1,0834

1,0851

 90

1,0867

1,0884

1,0900

1,0917

1,0933

1,0950

1,0967

1,0983

1,1000

1,1016

 91

1,1033

1,1050

1,1066

1,1083

1,1100

1,1116

1,1133

1,1150

1,1167

1,1183

 92

1,1200

1,1217

1,1234

1,1251

1,1268

1,1286

1,1303

1,1320

1,1337

1,1354

 93

1,1371

1,1388

1,1406

1,1423

1,1441

1,1458

1,1475

1,1493

1,1510

1,1528

 94

1,1545

1,1563

1,1581

1,1598

1,1616

1,1634

1,1652

1,1670

1,1687

1,1705

 95

1,1723

1,1741

1,1759

1,1778

1,1796

1,1814

1,1832

1,1850

1,1869

1,1887

 96

1,1905

1,1924

1,1942

1,1961

1,1979

1,1998

1,2017

1,2035

1,2054

1,2072

 97

1,2091

1,2110

1,2129

1,2148

1,2167

1,2186

1,2205

1,2225

1,2244

1,2263

 98

1,2282

1,2302

1,2322

1,2342

1,2362

1,2382

1,2401

1,2421

1,2441

1,2461

 99

1,2481

1,2502

1,2522

1,2543

1,2563

1,2584

1,2605

1,2625

1,2646

1,2666

 100

1,2687

Finanšu ministrs  E.Repše



 

3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.784

Spirta pārvietošanas/izlietošanas akta paraugs

  

(komersants, kas ražo, apstrādā, pārstrādā vai fasē spirtu, vai komersants,
kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir tiesīgs iegādāties spirtu, kuram piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu)

Spirta pārvietošanas/izlietošanas akts Nr.________
(nevajadzīgo svītrot)

Nosūtīts no/izlietots

 

(nevajadzīgo svītrot)

(vietas nosaukums)

uz1  
 

(vietas nosaukums)

 

(spirta veids, piemēram, etilspirts, denaturēts spirts, esteri-aldehīdi)

Nosūtīts/Izlietots
(nevajadzīgo svītrot)

1. Spirta masa (kilogramos) vai tilpums (litros)  
2. Mērīšanas līdzekļa rādījums  
3. Spirta temperatūra (°C)  
4. Spirta saturs (tilpuma procentos)  
5. Koeficients2  
6. Absolūtā spirta daudzums 20 °C temperatūrā (litros)  
7. Spirta zudumi vai pārpalikumi (litros)  
8. Spirta izlietojuma mērķis  
 
 
 
Nosūtīšanas vietas komersanta norīkotā atbildīgā persona3      
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts4)

Saņemšanas/izlietošanas vietas komersanta norīkotā atbildīgā persona      
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts4)

Datums4 __________________________________________

Piezīmes.

1, 3 Aizpilda, noformējot spirta pārvietošanas aktu.

2 Atbilstoši Ministru kabineta 2010.gada 17.augusta noteikumu Nr.784 "Noteikumi par alkoholisko dzērienu daudzuma noteikšanu, spirta uzskaiti un spirta daudzuma kontroles kārtību" 1. vai 2.pielikumam.

Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Finanšu ministrs E.Repše



 

4.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.784

Spirta inventarizācijas akta paraugs

  

(komersants, kas ražo, apstrādā, pārstrādā vai fasē spirtu, vai komersants,
kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir tiesīgs iegādāties spirtu, kuram piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu)

20___.gada ___._____________

Spirta inventarizācijas akts Nr.____

Inventarizācijas sākumā ir reģistrēti visi dokumenti, kas attiecas uz spirta pieņemšanu un izsniegšanu, ka arī viss manā atbildīgā glabāšanā esošais spirts.

Par spirta apriti atbildīgā persona      
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts)

Inventarizācija veikta, pamatojoties uz komersanta, kas ražo, apstrādā, pārstrādā vai fasē spirtu, valdes locekļa vai komersanta, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir tiesīgs iegādāties spirtu, kuram piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu, atbildīgās amatpersonas

 

(vārds un uzvārds)

20___.gada ___._____________ rīkojumu Nr. __________.

Spirta inventarizācijā konstatēts:

Nr.p.k.

Iepakojuma veids (tilpne)

Tilpums (litros) vai masa (kilogramos)

Mērīšanas līdzekļa rādījumi

Koncentrācija tilpuma1 procentos

Temperatūra (°C)

Koeficients2

Tilpums (absolūtā spirta litros)

Tilpuma noteikšanas metode

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Kopā Kopā

 

Komisijas priekšsēdētājs      
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts3)

Komisijas locekļi:      
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts3)

       
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts3)

       
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts3)

Materiālās vērtības pārbaudītas manā klātbūtnē un pieņemtas atbildīgā glabāšanā

Par spirta apriti atbildīgā persona      
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts3)

Piezīmes.

1 Nolasījums pēc mērīšanas līdzekļa rādījuma.

2 Atbilstoši Ministru kabineta 2010.gada 17.augusta noteikumu Nr.784 "Noteikumi par alkoholisko dzērienu daudzuma noteikšanu, spirta uzskaiti un spirta daudzuma kontroles kārtību" 1. vai 2.pielikumam.

3 Dokumenta rekvizītu "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Finanšu ministrs  E.Repše

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!