• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Par ekonomisko akcentu Latvijas diplomātijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2010., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215800

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrs: Tiekoties ar mūzikas un mākslas skolu direktoriem

Vēl šajā numurā

27.08.2010., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Par ekonomisko akcentu Latvijas diplomātijā

24. un 25.augustā Ārlietu ministrijā notika ikgadējā diplomātisko misiju vadītāju sanāksme (skat. “LV” Nr.134, 25.08.2010.). Tā vienkopus pulcēja vēstniekus, kas pārstāv Latvijas intereses 35 pasaules valstīs un sešās starptautiskajās organizācijās. Sanāksmes pirmās dienas programma tika veltīta Latvijas ekonomiskās izaugsmes veicināšanai, savukārt 25.augusta darba kārtībā bija Latvijas prioritātes Eiropas Savienības ārpolitikā un NATO starptautisko notikumu un procesu kontekstā.

Latvijas diplomātisko misiju vadītāju sanāksmi atklāja ārlietu ministrs Aivis Ronis, kurš uzsvēra savas darbības prioritātes – resursu piesaisti un ar to saistīto šķēršļu novēršanu, kā arī nacionālās pašapziņas celšanu. “Galvenā prioritāte ir ārpolitiskā darbība, kas ceļ stratēģisko resursu vērtību, atjauno Latvijas konkurētspēju reģionā un mūsu ekonomisko drošību,” uzsvēra ārlietu ministrs.

Viņš norādīja, ka šajā kontekstā jāturpina strādāt ar Vāciju, tostarp ar mērķi iekļauties Eiropas Savienības un Krievijas sadarbībā. Runājot par reģionālo dimensiju, ārlietu ministrs akcentēja nepieciešamību vēl vairāk iesaistīt Poliju reģiona ekonomikā, tostarp Austrumlatvijā. Ārlietu ministrs A.Ronis vēstniekiem uzsvēra ārpolitikas racionalizācijas mērķi un nepieciešamību būt uzticīgiem transatlantiskajai kolektīvajai drošības sistēmai. Vienlaikus viņš norādīja uz Eiropas Savienības un NATO ciešākas sadarbības veidošanu.

Ar savu klātbūtni pasākumu pagodināja Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš uzsvēra, ka centīsies darīt visu, lai tiktu turpināts aizsāktais ārpolitikas kurss, kā arī ar klātesošajiem dalījās pārdomās par Latvijas nākotnes perspektīvām un patriotisma stiprināšanu iedzīvotāju vidū. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ar diplomātisko misiju vadītājiem diskutēja par investīciju piesaisti, ekonomisko situāciju Latvijā, nākamā gada budžetu, kā arī ekonomikas stabilizācijas programmu.

Lai pārrunātu Latvijas ekonomisko situāciju un attīstības perspektīvas, uz tikšanos ar vēstniekiem bija ieradušies arī piecu politisko spēku pārstāvji. Diskusijā, ko vadīja ārlietu ministra ārštata konsultatīvais padomnieks ekonomikas jautājumos Ģirts Rungainis, piedalījās Aigars Štokenbergs (politisko partiju apvienība “Vienotība”), Raimonds Vējonis (Zaļo un Zemnieku savienība), Artūrs Bergholcs (politiskā apvienība “Visu Latvijai” – “TB”/LNNK), Ainārs Šlesers (politiskā apvienība “Par labu Latviju!”) un Jānis Urbanovičs (politisko partiju apvienība “Saskaņas centrs”). Kaut arī politiķu viedokļi par Latvijas ārējās ekonomikas veicināšanu un attīstību reģionālā kontekstā atšķīrās, viņi bija vienisprātis, ka jāstiprina diplomātiskā korpusa loma Latvijas ekonomiskās izaugsmes sekmēšanā.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols informēja pasākuma dalībniekus par aģentūras darbu investīciju piesaistē un pārrunāja sadarbību ar Ārlietu ministriju un Latvijas vēstniecībām ārvalstīs. Sanāksmē piedalījās arī KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, kas iepazīstināja vēstniekus ar aktuālo korupcijas novēršanas jomā.

25.augustā Ārlietu ministrijā viesojās ES Padomes ģenerālsekretariāta Politikas nodaļas vadītāja Helga Šmida un NATO ģenerālsekretāra vietnieks politisko lietu un drošības politikas jautājumos Dirks Brengelmans. H.Šmida ar Latvijas vēstniekiem pārrunāja ES aktualitātes starptautiskā kontekstā – ES kaimiņpolitiku, īpašu uzmanību pievēršot Austrumu partnerībai, kā arī attiecības ar trešajām valstīm, Lisabonas līguma ieviestās izmaiņas un Eiropas ārējās darbības dienesta izveidi. ES Padomes pārstāve izteica Latvijai atzinību par iesaisti ES starptautiskajās misijās – Gruzijā un citviet.

NATO pārstāvis D.Brengelmans kopā ar Latvijas pastāvīgo pārstāvi NATO Jāni Eichmani un citiem diplomātisko misiju vadītājiem diskutēja par NATO jauno stratēģisko koncepciju, NATO izaicinājumiem strauji mainīgajā starptautiskajā vidē – terorisms, ķīmisko ieroču izplatīšana, enerģētikas drošība un citiem. Savā uzrunā D.Brengelmans uzsvēra, ka NATO netiecas kļūt par globālu organizāciju, bet gan attīstīt stabilas attiecības ar globāliem partneriem. Īpaša uzmanība tika pievērsta NATO darbībai Afganistānā, kā arī attiecībām ar Krieviju.

Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks – politiskais direktors Andris Razāns kolēģus informēja par aktuālo starptautiskajā politikā un pārrunāja Latvijas ārpolitiskās prioritātes, savukārt Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības direkcijas vadītāja Ilze Juhansone un Latvijas pastāvīgais pārstāvis ES Normunds Popens ar vēstniekiem pārsprieda aktuālos ES jautājumus: ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanu, ES 2020 stratēģiju, ES budžeta plānošanu, kā arī gatavošanos Latvijas prezidentūrai ES 2015.gadā. Ar svinīgu uzrunu vēstniekus sveica kultūras ministrs Ints Dālderis.

Sanāksmes beigās ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis ieskicēja turpmākos Latvijas ārpolitikas virzienus un prioritātes. Latvijas diplomātisko misiju vadītāju divu dienu sanāksmi Ārlietu ministrija rīko reizi gadā, lai izvērtētu gada laikā paveikto un apspriestu ārlietu dienesta turpmākos uzdevumus.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Ministru prezidents

24.augustā Rīgā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, uzrunājot Latvijas diplomātisko misiju vadītājus to ikgadējā sanāksmē, uzsvēra investīciju piesaistes nozīmīgumu Latvijas konkurētspējas veicināšanā.

Ministru prezidents minēja, ka Ārlietu dienests, jo īpaši vēstniecības, ir būtisks instruments Latvijas ekonomiskās izaugsmes un ilgtspējīgas tautsaimniecības struktūras veidošanā. Premjers pateicās vēstniekiem un vēstniecību darbiniekiem par līdzšinējo aktīvo ieguldījumu eksporta veicināšanā un investīciju piesaistīšanā.

V.Dombrovskis uzsvēra, ka Latvijas ekonomika sāk atveseļoties un atkal pieaug aktīvu vērtība, līdz ar to vērojama pastiprināta interese par investīciju iespējām un pat par konkrētiem investīciju projektiem, ko Latvija var piedāvāt, tādēļ pašreiz notiek darbs pie investīciju portfeļa izveides.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!