• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Latvija2030 izvirzīšanu Reinharda Mona balvai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2010., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215908

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksu

Vēl šajā numurā

31.08.2010., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Latvija2030 izvirzīšanu Reinharda Mona balvai

Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam (Latvija2030) ir viens no divdesmit labākajiem projektiem, kuri izvirzīti starptautiskajai Reinharda Mona balvai. No Eiropas valstīm labāko vidū ir arī projekti no Igaunijas, Dānijas un Zviedrijas.

Kopumā 2011.gada balvai tika iesniegti 123 projekti no visas pasaules, no tiem otrajā vērtēšanas posmā tika atlasīti 20 labākie projekti. Šobrīd līdz 7.oktobrim turpinās iesniegto projektu vērtēšana.

Labāko vidū ir arī projekti no Brazīlijas, Kanādas, Austrālijas, Dienvidkorejas, Argentīnas, Dienvidāfrikas, Nigērijas, Amerikas Savienotajām Valstīm un Indijas.

Reinharda Mona balvai, kas iepriekš zināma kā Karla Bertelsmana balva, 2011.gadā valsts pārvaldes institūcijas no visas pasaules tiks godinātas par inovatīvu, demokrātisku pieeju un paliekošu ieguldījumu atbilstoši balvas tematikai – atdzīvināt demokrātiju caur līdzdalību.

Projektu pirmajā atlases kārtā ikvienam bija iespēja izteikt savu viedokli, vērtējumu, kā arī sniegt komentārus par nominācijai izvirzītajiem projektiem, to ieguldījumu demokrātijas veicināšanā. Interneta portālā www.vitalizing-democracy.org bija iespēja novērtēt un sniegt komentārus gan par Latvija2030, gan par citiem nominācijai izvirzītajiem projektiem.

Projekti balvai tika pieteikti no Vācijas, Austrijas, Itālijas, Igaunijas, Spānijas, Francijas, Moldovas, Austrālijas, Kanādas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Zviedrijas, Lielbritānijas, Ēģiptes, Ķīnas, Argentīnas un citām valstīm.

Pieteiktie projekti tika vērtēti pēc šādiem kritērijiem: ietekme uz problēmu risināšanu un efektivitāte, sabiedrības iesaistīšanas, demokrātiskās kapacitātes stiprināšana, iesaistīto sabiedrības grupu dažādība, efektivitāte un ilgtspējība, inovācijas līmenis. Tāpat tiks vērtētas projektā apskatītās problēmas un piedāvātie risinājumi, kuri var tikt salīdzināti ar līdzvērtīgiem citos reģionos un valstīs.

Latvija2030 Saeimā tika apstiprināta šā gada 10.jūlijā, kļūstot par galveno valsts attīstības plānošanas dokumentu, kas ietver gan valsts ilgtermiņa attīstības vadlīnijas, gan konkrētus uzdevumus to īstenošanā.

Par Latvija2030 projektu

Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam izstrāde tika sākta 2007.gadā, kad Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) uzdevumā Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Roberts Ķīlis izveidoja redakcijas grupu, kura piedāvāja mūsdienīgu stratēģijas izstrādes metodiku un aicināja vairāk nekā četrdesmit atzītus ekspertus, sabiedriski aktīvus cilvēkus un uzņēmējus piedalīties pirmajās “prāta vētrās” un diskusijās.

Līdztekus zinātniski pētnieciskajam un analītiskajam darbam notika redakcijas grupas izstrādāto ziņojumu apspriešana. RAPLM sadarbībā ar redakcijas grupu un reģioniem īstenoja projektu “Latvija 2030. Tava izvēle”, kura ietvaros notika desmit reģionālie forumi jeb publiskās debates par Latvijas stratēģiskajām izvēlēm un iespējamajiem attīstības scenārijiem. Pasākumi tika rīkoti visā Latvijā, pulcējot ap 2000 cilvēku – nozaru speciālistus, plānotājus, mācībspēkus, skolotājus, uzņēmējus un ikvienu interesentu.

Sadarbībā ar biedrību “Jauniešu konsultācijas” notika jauniešu reģionālie forumi un diskusijas skolās un augstskolās. Vairāk nekā 100 darbu tika iesniegti eseju konkursam, ļaujot ieskatīties Latvijas nākotnē jauniešu acīm. Gandrīz 1000 dalībnieku piedalījās nacionālajā forumā “Atspēriens. Latvija 2030” 2008.gada oktobrī, lai vērtētu Latvija2030 pirmajā redakcijā iestrādātās idejas, galvenos uzstādījumus un to risinājumus.

Latvija2030 projekta sabiedriskā apspriešana notika 2009.gada vasarā un ilga gandrīz trīs mēnešus. Vairāk nekā 600 iesniegtie komentāri, priekšlikumi un papildinājumi tika izmantoti Latvija2030 projekta gala redakcijas sagatavošanā.

Laikā no 2010.gada 23.marta līdz 25.maijam par Latvija2030 projektu tika rīkotas deviņas Saeimas deputātu komisiju sēdes, kuru mērķis bija izvērtēt un vienoties par ekspertu izvirzītajām Latvija 2030 prioritātēm, sasniedzamajām mērķa vērtībām, paredzētajiem rīcības virzieniem un risinājumiem to sasniegšanai, kā arī panākt vienošanos par instrumentiem Latvija 2030 īstenošanai un uzraudzībai.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!