• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2010., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215909

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sveicot lielākos eksportētājus Rīgā, Rīgas reģionā un Vidzemē

Vēl šajā numurā

31.08.2010., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksu

Izvērtējot situāciju veselības aprūpes budžetā, jau gada sākumā Veselības ministrijā (VM) notika vairākas tikšanās ar ambulatoro pakalpojumu sniedzējiem un nevalstiskajām organizācijām, lai risinātu situāciju saistībā ar ambulatoro iestāžu pārstrādēm laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu jautājumā.

Problēmas būtība ir tajā, ka pašreiz plānotais finansējuma apjoms, ko regulē līgumi ar Veselības norēķinu centru, tiek būtiski pārsniegts.

Tādēļ VM kopā ar nozares speciālistiem sāka diskutēt par iespēju izstrādāt jaunu mehānismu, ka laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apjoms tiktu regulēts caur nosūtītāju – ģimenes ārstu vai speciālistu.

Kā viens no risinājumiem tiek piedāvāts modelis – “nauda seko pacientam”, ļaujot brīvi izvēlēties pakalpojuma sniedzēju. Tas nozīmē, ka laboratorisko pakalpojumu sniedzēji varētu būt ikviena iestāde, kas atbilstu obligātajām prasībām un būtu līgumattiecībās ar valsti.

Vienlaikus tas veicinātu racionālāku finanšu līdzekļu izlietojumu, jo samazinātos no ārstniecības viedokļa nepamatoto nosūtījumu skaits, palielinātos pakalpojuma pieejamība pacientiem un konkurence starp pakalpojuma sniedzējiem. Tāpat arī mazinātos birokrātiskās procedūras, jo nebūtu ik pa pāris gadiem jārīko iepirkumu procedūras.

Tā kā paredzēts, ka jaunajā modelī no 2011.gada 1.janvāra pakalpojumu varēs nodrošināt ikviens laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu sniedzējs, kas atbilst obligātajām prasībām, jauna atlases procedūra šogad netika veikta. Ar esošajām līgumiestādēm līgums tika pagarināts uz gadu, lai neradītu liekus birokrātiskus šķēršļus kandidātiem, kas atbilst visām obligātajām prasībām un sniegs pakalpojumu arī nākamajā gadā.

Šobrīd modeļa detalizētai izstrādei ir aicināti deleģēt pārstāvjus nozares speciālisti – ģimenes ārstu asociāciju, Veselības aprūpes darba devēju asociācijas, Latvijas laboratorijas speciālistu, Latvijas Medicīnas laboratoriju asociācijas, Latvijas Radiologu asociācijas, Veselības norēķinu centra un Veselības ekonomikas centra pārstāvji.

Darba grupas pirmā sanāksme plānota 31.augustā.

Jaunais laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksas modelis nodrošinās godīgu konkurenci starp pakalpojumu sniedzējiem, samazinās birokrātiskās procedūras valsts pārvaldes sistēmā, kā arī labāk atbildīs nosacījumiem saistībā ar pacientu tiesību piemērošanu pārrobežu veselības aprūpē.

Pēc modeļa praktiskās darbības analīzes tas varētu tikt paplašināts un attiecināts arī uz pārējiem ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, līdz ar to notiktu pakāpeniska atteikšanās no ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju atlases procedūras vispār.

Veselības ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!