• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Aicinot iedzīvotājus izmantot valsts sniegtās e-iespējas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2010., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/216129

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksu

Vēl šajā numurā

03.09.2010., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Aicinot iedzīvotājus izmantot valsts sniegtās e-iespējas

Radot arvien populārākus e-pakalpojumus, palielinās interese par valsts un pašvaldību sniegtajām e-iespējām, secinājusi Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM).

Tādēļ RAPLM speciālisti ir apzinājuši un apkopojuši valsts pārvaldes un pašvaldības iestāžu sniegtās e-iespējas un, lai padarītu tās iedzīvotājam pieejamākas, sagatavojuši praktiskas radīto e-pakalpojumu lietošanas pamācības.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas sagatavotie praktiskie paraugi, kuri pieejami ministrijas mājaslapā www.raplm.gov.lv sadaļā “E-pārvalde”, vienkāršā veidā paskaidro, kā, lietojot valsts radītos elektroniskos risinājumus, iedzīvotāji var pieprasīt un saņemt valsts iestāžu un pašvaldību sniegtos pakalpojumus, sazināties ar iestādēm un iegūt informāciju elektroniski – neizejot no mājas.

Ministrijas mājaslapā vienkopus ir apkopota informācija gan par iespējām, kā elektroniski pieprasīt pabalstus vai atrast internetā informāciju par sev piederošajiem nekustamajiem īpašumiem, gan elektroniski uzzināt un pārbaudīt, kāda informācija par personu ir valsts rīcībā. Tāpat ir iespējams iegūt informāciju, kā atgūt attaisnotos izdevumus no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), izmantojot e-pakalpojumu.

Piemēram, vienkārša un saprotama, soli pa solim ir izstrādāta pamācība, kā elektroniski pieteikties valsts sociālajiem pabalstiem un kā elektroniski pieprasīt bezdarbnieka pabalstu. Tāpat ikviens var uzzināt, kā elektroniski pilnvarot citu personu vai kā pārliecināties par trešās personas identitāti.

Savukārt, lai komersants varētu savu uzņēmumu reģistrēt elektroniski, dokumentus var iesniegt, izmantojot Uzņēmumu reģistra mājaslapā izveidoto tiešsaistes kanālu. Tiešsaistē komersants var iesniegt pieteikumu arī izmaiņu reģistrācijai vai izslēgšanai no reģistra.

Mūsdienās iedzīvotāji arvien biežāk maina savu dzīvesvietu, pārceļoties no vienas pilsētas daļas uz otru vai citu pašvaldību. Dzīvesvietas deklarēšanas likums nosaka, ka valsts iedzīvotājiem ir pienākums mēneša laikā, kopš persona pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to. RAPLM aicina iedzīvotājus izmantot valsts portālu www.Latvija.lv un veikt elektronisko deklarēšanos, kas ir bezmaksas pakalpojums. Elektroniski var deklarēt gan savu, gan sava nepilngadīgā bērna, aizbildnībā vai aizgādnībā esošas personas dzīvesvietu Latvijā.

Tāpat nereti, aizpildot veidlapas, nepieciešams zināt kāda no ģimenes locekļa personas kodu. Lai to uzzinātu, iedzīvotājam ir iespēja izmantot valsts piedāvāto e-pakalpojumu portālā www.Latvija.lv. E-pakalpojums dod iespēju uzzināt, kādas ziņas par personu, tās nepilngadīgo bērnu, aizbildnībā vai aizgādnībā esošo personu ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. Tajā skaitā ir pieejama informācija par bērnu, laulātā un vecāku personas kodiem.

RAPLM speciālisti uzsver, ka e-pakalpojumus portālā www.Latvija.lv iespējams lietot ne tikai, izmantojot e-parakstu, bet arī vairāku internetbanku identifikācijas iespējas, mobilo ID, kā arī iespējams autentificēties ar portāla lietotājvārdu un paroli.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas sagatavotās pamācības par valsts un pašvaldību piedāvātajām e-iespējām līdz šim atzinīgi novērtējuši gan uzņēmēji, gan iedzīvotāji. Plānots, ka arī turpmāk ministrijas speciālisti sadarbībā ar valsts un pašvaldību iestādēm gatavos un publicēs vienkāršā un saprotamā valodā instrukcijas soli pa solim.

Ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!