• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 2.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2010., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/216131

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kapitālsabiedrību ziedojumiem un dāvinājumiem

Vēl šajā numurā

03.09.2010., Nr. 140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 2.septembrī

FM: Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma normu piemērošanu

2.septembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavots Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas paredz likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (IIN) normu piemērošanas kārtību.

Noteikumu projektā skaidrota ar nodokli apliekamā ienākuma noteikšanas kārtība, ņemot vērā dažādos apstākļus un likumā minētos ierobežojumus un citus nosacījumus, kuri konkrētā situācijā ietekmē apliekamā ienākuma apmēru.

Noteikumu projekta pielikumos ir iekļauti arī veidlapu paraugi, kā arī IIN aprēķināšanas piemēri.

Noteikumu projekts aizstās Ministru kabineta 2006.gada 26.septembra noteikumus Nr.793 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas noteikumi”, kas līdz šim reglamentēja IIN normu piemērošanu.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa



 

IZM: Par studiju un studējošo kredītu dzēšanu un atmaksāšanu

Kāda būs kredīta dzēšanas kārtība kredīta ņēmējiem, kuri strādā nepilnu darba laiku, kā kredītu atmaksās tie, kuriem piešķirts bezdarbnieka statuss, un kā tiks aprēķināts līgumsods – tie ir daži no jautājumiem, kas precizēti Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajos normatīvo aktu grozījumos. Grozījumi MK noteikumos “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem” un MK noteikumos “Kārtība, kādā no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirts un atmaksāts studējošo kredīts” 2.septembrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem MK noteikumiem, ja kredīta ņēmējs strādā nepilnu darba laiku, bet ne mazāk par pusi no pilnā darba laika, par katru pilnu nostrādāto gadu viņam dzēš tikai pusi no kredīta summas, kas šajā gadā ir jāatmaksā. Šobrīd daudzās valsts un pašvaldību iestādēs, lai ekonomētu valsts budžeta līdzekļus, strādājošajiem ir noteikts nepilns darba laiks. Tāpēc, lai nodrošinātu vienlīdzības principa ievērošanu kredītu dzēšanā strādājošajiem, kuri strādā nepilnu darba laiku, noteikumu projekts paredz, ka par katru attiecīgajā profesijā nostrādāto gadu pēc studiju beigšanas kredīta ņēmējam dzēš daļu no attiecīgajā gadā atmaksājamās kredīta summas proporcionāli darba laikam.

Tā kā valstī saglabājas augsts bezdarba līmenis un ne vienmēr kredīta ņēmējam izdodas atrast jaunu darbavietu viena gada laikā, grozījumi paredz, ka kredīta ņēmējam, kuram piešķirts bezdarbnieka statuss, kredīta atmaksas termiņš turpmāk tiks pagarināts līdz pat diviem gadiem.

Tiem kredīta ņēmējiem, kuriem ir uzkrājies liels līgumsods, turpmāk līgumsoda maksimālais apmērs tiks ierobežots izsniegtā kredīta pamatsummas apmērā.

No valsts budžeta līdzekļiem ir izsniegti studiju kredīti 10 038 728 latu apmērā 13 815 kredīta ņēmējiem. Līdz 2010.gada sākumam studiju kredītu ir atmaksājuši 4699 kredīta ņēmēji, atmaksājot 5 273 922 latus.

No valsts budžeta līdzekļiem ir izsniegti studējošo kredīti 14 389 372 latu apmērā 15 327 kredīta ņēmējiem. Līdz 2010.gada sākumam studējošo kredītu ir atmaksājuši 9705 kredīta ņēmēji, atmaksājot 7 565 538 latus.

Izglītības un zinātnes ministrijas
Komunikācijas nodaļa



 

FM: Par pievienotās vērtības nodokļa atmaksu trešajās valstīs reģistrētām fiziskajām personām

2.septembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas sagatavoti grozījumi noteikumos par kārtību, kādā trešajās valstīs vai trešajās teritorijās reģistrētām fiziskajām personām atmaksājams pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par Latvijā iegādātām precēm, kuras tiek izvestas no Eiropas Savienības teritorijas, licences izsniegšanas kārtību un kārtību, kādā licencētā persona un veikals norēķinās savstarpēji un ar valsts budžetu.

Lai mazinātu komersantam (licencētai personai) administratīvo slogu, ir veikti grozījumi, kas izslēgs prasību iesniedzējam pievienot iesniegumam par licences saņemšanu Uzņēmumu reģistra izsniegtu reģistrācijas apliecības kopiju. Tādējādi valsts iestādēm pašām būs jāiegūst informācija, kas nepieciešama lēmumu pieņemšanai par privātpersonu, nevis jāpieprasa to no privātpersonas.

Grozījumi arī paredz, ka licencēšanas komisija varēs apturēt licences darbību uz laiku, kā arī licencētajai personai būs tiesības apstrīdēt atteikumu izsniegt licenci, licences darbības apturēšanu vai licences anulēšanu, kas līdz šim noteikumos nebija noteikts.

Lai vienādotu PVN atmaksas nosacījumu Latvijā un citās dalībvalstīs, kur īpašā parauga čekā norādītās PVN summas atmaksā viena gada laikā, grozījumi paredz arī Latvijā līdz vienam gadam pagarināt īpaša parauga čeka iesniegšanas termiņu PVN atmaksas saņemšanai. Šobrīd PVN neatmaksā, ja trešajā valstī vai trešajā teritorijā reģistrētā fiziskā persona pieprasa PVN atmaksu vēlāk nekā sešus mēnešus pēc īpašā parauga čeka aizpildīšanas veikalā, kur tā ir iegādājusies preces. Tā tiks veicināta elastīga un tūristiem pievilcīga PVN atmaksas sistēmas veidošana.

Grozījumi arī paredz precizēt un atvieglot licencētās personas un veikala savstarpējo norēķinu kārtību, izslēdzot prasību pievienot rēķiniem īpaša parauga čekus, kas vienu reizi mēnesī pa pastu ierakstītā vēstulē jānosūta veikalam. Tā licencētai personai tiktu samazinātas pasta sūtījumu administratīvās izmaksas, savukārt veikalam atvieglota grāmatvedības kārtošana, jo nebūtu jānodrošina īpaša parauga čeku uzglabāšana un arhivēšana.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa



 

TM: Par jauniem noteikumiem maksātnespējas jomā

2.septembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināja divus noteikumu projektus, kas saistīti ar jaunā Maksātnespējas likuma ieviešanu. Tos izstrādājuši Tieslietu ministrijas un valsts aģentūras “Maksātnespējas administrācija” (MNA) speciālisti.

Tika izsludināti noteikumi par maksātnespējas procesa administratora darbības pārskatu un tā aizpildīšanas kārtību, kas nosaka darbības pārskata veidlapu. Noteikumu projekts paredz, ka darbības veidlapa ir jāaizpilda elektroniski un jānosūta MNA un kreditoriem uz to elektroniskā pasta adresēm. Tāpat noteikumi paredz, ka administratora sākotnējā darbības pārskata atskaites periods ir trīs mēneši pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas dienas.

Izsludināja arī noteikumus par maksātnespējas procesa administratora civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtību un minimālo apdrošinājuma summu. Tajos noteikts, ka administratoram ir izvēles iespēja – slēgt civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu par konkrētu maksātnespējas procesu uz laiku, kas nav mazāks par sešiem mēnešiem, vai apdrošināt civiltiesisko atbildību attiecībā uz visiem maksātnespējas procesiem, kuros viņš veic vai veiks administratora pienākumus, gada periodā.

Noteikumu projektā kā minimālā civiltiesiskās atbildības apdrošinājuma summa par vienu maksātnespējas procesu noteikti 5000 latu, savukārt apdrošinājuma summa par visiem maksātnespējas procesiem – 15 000 latu.

Noteikumu projekti nodoti saskaņošanai Finanšu ministrijai, Valsts kancelejai, biedrībai “Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija” u.c. institūcijām.



TM: Par izglītības procesa īstenošanu ieslodzījuma vietās

2.septembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināti vairāki normatīvo aktu projekti, kas saistīti ar izglītības procesa īstenošanu ieslodzījuma vietās. Tos izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Kā teikts anotācijā, pastāv visai būtiska atšķirība starp izglītības procesa īstenošanu ieslodzījuma vietās un sabiedrībā. Turklāt arī ieslodzījuma vietās centralizēto eksāmenu norises laikā ir jānodrošina drošība un kārtība, līdz ar to ar grozījumiem paredz noteikt, ka centralizētā eksāmena rakstu un mutvārdu daļas norises laikā eksāmena telpā varēs atrasties ne tikai izglītojamie, kas kārto eksāmenu, eksāmena vadītājs, novērotājs, Valsts izglītības satura centra novērotājs, izglītības iestādes vadītājs, eksāmena mutvārdu daļas intervētājs un mutvārdu daļas vērtētājs, bet arī attiecīgās ieslodzījuma vietas darbinieki.

Grozījumi kārtībā, kādā akreditē vispārējās izglītības programmas un izglītības iestādes, kā arī atestē valsts un pašvaldību dibināto vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu vadītājus, paredz noteikt, ka ekspertu komisija, vērtējot izglītības iestādes darbību, kas tiek īstenota ieslodzījuma vietā, neņem vērā sadarbību ar vecākiem, atbalstu izglītojamo profilaktiskās veselības aprūpes, neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošinājuma jomā un drošības garantēšanā, izglītības iestādes fizisko vidi, telpas, iekārtas un materiāltehniskos resursus.

Tādējādi tiks noteikts, ka nevērtēs kritērijus, kurus nevar attiecināt uz izglītības programmu akreditāciju.

Noteikumu projekti nodoti saskaņošanai Finanšu ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai u.c. institūcijām.

Tieslietu ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa



 

ZM: Par dzīvnieku barības mazumtirdzniecības prasībām

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Prasības dzīvnieku barības mazumtirdzniecībai”, ko 2.septembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts nosaka dzīvnieku barības tirdzniecības kārtību no atvērta oriģinālā iepakojuma, kas nav lielāks par 50 kilogramiem, vaļējā veidā un oriģinālajā iepakojumā mazumtirdzniecības vietās.

Jaunās prasības paredz, ka, atverot dzīvnieku barības oriģinālo iepakojumu, tirgotājam uz tā būs jāatzīmē atvēršanas datums, kā arī pēc pircēja pieprasījuma jānodrošina rakstiska informācija, kas atbilst konkrētās dzīvnieku barības oriģinālā iepakojuma marķējumā norādītajai informācijai.

Savukārt, ja tirgotājs pārber dzīvnieku barību no oriģinālā iepakojuma tvertnēs, noteikumu projekts paredz, ka tās būs jātur aizvērtas un jātīra pirms katra jauna iepakojuma iebēršanas.

Uz tvertnes būs jānorāda oriģinālā iepakojuma atvēršanas datums, dzīvnieku barības nosaukums, partijas numurs un barības ražotājvalsts, kā arī jānorāda barības derīguma termiņš, kas norādīts uz oriģinālā iepakojuma.

Noteikumu projektā ietvertas arī citas prasības, kas jāievēro, tirgojot dzīvnieku barību no atvērta oriģinālā iepakojuma.

Zemkopības ministrijas
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!