• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēl efektīvāku cīņu pret noziegumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.1999., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21679

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien "Latvijas Vēstneša" 1 500. numurs

Vēl šajā numurā

11.02.1999., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēl efektīvāku cīņu pret noziegumiem

Turpinājums

no 1.lpp.

Vakar, 10. februārī, Latvijas virsprokuroru gadskārtējā sanāksmē

I.Krievāns uzsvēra arī nepieciešamību noskaidrot prioritātes, lai pārāk daudz laika un līdzekļu netiktu tērēts vienkāršu noziegumu izmeklēšanai un iztiesāšanai un varētu vairāk spēka veltīt sarežģīto noziegumu, piemēram, korupcijas apkarošanai.

Iekšlietu ministrs Roberts Jurdžs atzina, ka starp IeM un prokuratūru izveidojusies visciešākā sadarbība. Ministrija par prioritāru šobrīd atzīst cīņu ar organizēto noziedzību. Īpaša uzmanība pievēršama automašīnu zādzībām, jo šajos noziegumos dažkārt ir iesaistīti arī tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa par aktuālu atzina Krimināllikuma stāšanos spēkā. Būtiski ir noskaidrot izziņas dienesta vietu Valsts policijā, kā arī saskaņot operatīvās un procesuālās darbības.

Augstākās tiesas Krimināllietu palātas priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš vērsa prokuroru uzmanību uz tāda papildsoda piemērošanu kā personas izraidīšana no valsts, kā arī krimināllietu par smagiem noziegumiem piekritību apgabaltiesām, kas rada pārmērīgu un dažkārt nepamatotu lietu pieplūdumu šajās tiesās.

Finansu policijas priekšnieks Gunārs Kūtris runāja par to noziegumu kategoriju, kurā ir visaugstākās slēptās noziedzības pakāpe — tieši ar šādu "intelektuālo" noziegumu atklāšanu nākas nodarboties Finansu policijai. Bet vai šajā sfērā nedublējas vairāku tiesībsargājošo iestāžu darbs? Sasāpējusi problēma: tām kopīgi ar likumdevējiem būtu jāatrisina jautājums, kā pielikt punktu fiktīvo firmu reģistrēšanas iespējām. Tieši šīs firmas visveiklāk spēj izvairīties no nodokļu maksāšanas, tajā skaitā — no nodokļiem par mežu izciršanu.

G.Kūtris informēja klātesošos par to, ka Japānā korupcijas lietas izmeklē īpaši pilnvaroti un sagatavoti prokurori. Japāņi atzīst, ka šos noziegumus nevajadzētu izmeklēt policijai, kas nav politiski neietekmējama.

Pēcpusdienā Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Edvīns Ziediņš analizēja sūdzību izskatīšanu un prokuratūras darba efektivitāti, bet Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļas virsprokurors Jānis Ancāns runāja par atsevišķiem izmeklēšanas ekonomiskuma un tiesiskuma aspektiem.

Virsprokurori debatēs izteica daudz lietišķu priekšlikumu par sava darba pilnveidošanu. Domu un informācijas apmaiņa turpinājās visu darba dienu.

Rita Belousova,

"LV" nozares redaktore

Dzintra Šubrovska,

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!