• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1999. gada 9. februāra noteikumi Nr. 43 "Noteikumi par muitas kontroles pasākumiem intelektuālā īpašuma aizsardzībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.1999., Nr. 41/42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.44

Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 19.decembra noteikumos Nr.382 "Noteikumi par valsts sociālajiem pabalstiem aizbildnim"

Vēl šajā numurā

12.02.1999., Nr. 41/42

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 43

Pieņemts: 09.02.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Ministru kabineta noteikumi Nr. 43

Rīgā 1999.gada 9.februārī (prot. Nr. 9, 13.§)

Noteikumi par muitas kontroles pasākumiem intelektuālā īpašuma aizsardzībai

Izdoti saskaņā ar Muitas likuma 114.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā veicami muitas kontroles pasākumi intelektuālā īpašuma aizsardzībai, aizliedzot kontrafaktu un pirātisku preču izlaišanu brīvam apgrozījumam, izvešanu, atpakaļizvešanu, ievešanu muitas noliktavā, ievešanu pārstrādei, ievešanu pārstrādei muitas kontrolē un ievešanu uz laiku.

2. Ja ir pamatotas aizdomas, ka attiecīgās preces ir kontrafaktas vai pirātiskas preces, to izlaišana brīvam apgrozījumam, izvešana, atpakaļizvešana, ievešana muitas noliktavā, ievešana pārstrādei, ievešana pārstrādei muitas kontrolē un ievešana uz laiku tiek pārtraukta, kamēr nav veikti šo noteikumu 15., 16., 17., 18. un 20.punktā minētie pasākumi.

II. Iesniegums muitas iestādei un tā izskatīšana

3. Latvijā aizsargātu autortiesību, blakustiesību, preču zīmes, dizainparauga vai ģeogrāfiskas izcelsmes norādes īpašnieks vai tā pilnvarota persona (turpmāk — tiesību īpašnieks) savu tiesību realizēšanai un aizstāvēšanai iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldē (turpmāk — Muitas pārvalde) rakstisku iesniegumu attiecībā uz kontrafaktām vai pirātiskām precēm (turpmāk — iesniegums).

4. Iesniegumā norādāma šāda informācija (vai tam pievienojami attiecīgi dokumenti):

4.1. detalizēts oriģinālo preču un iespējamo kontrafakto vai pirātisko preču apraksts, lai muitas iestādei būtu iespējams tās atpazīt;

4.2. apliecinājums, ka iesniedzējs ir attiecīgo preču tiesību īpašnieks;

4.3. laikposms, kurā muitas iestādei veicami attiecīgi pasākumi.

5. Iesniegums var būt vienreizējs (attiekties uz konkrētu preču partiju) vai ar noteiktu darbības termiņu (attiekties uz visām attiecīgo preču partijām, kuras noteiktā laikposmā var tikt pārvietotas pāri valsts robežai).

6. Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kārtībā tiesību īpašnieks sniedz Muitas pārvaldei arī jebkuru citu tam zināmu informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai.

7. Muitas pārvalde pēc iesnieguma izskatīšanas par savu lēmumu rakstiski paziņo tiesību īpašniekam.

8. Ja Muitas pārvalde iesniegumu atzīst par nepamatotu, tā iesniedzējam rakstiski norāda atteikuma iemeslus. Tiesību īpašniekam ir tiesības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pārsūdzēt Muitas pārvaldes lēmumu.

9. Ja Muitas pārvalde atzīst iesniegumu par pamatotu, tā nosaka termiņu, kurā veicami nepieciešamie muitas kontroles pasākumi. Šo laikposmu Muitas pārvalde var pagarināt, pamatojoties uz tiesību īpašnieka iesniegumu.

10. Muitas pārvalde lēmumu, kurā iesniegums atzīts par pamatotu, nekavējoties nosūta tai muitas iestādei, kura ir atbildīga par rīcību ar precēm, ja ir radušās pamatotas aizdomas, ka preces ir kontrafaktas vai pirātiskas, kā arī paziņo tai termiņu, kurā veicami muitas kontroles pasākumi.

11. Ja, pamatojoties uz iesniegumu, ir veiktas muitas procedūras un tiek konstatēts, ka attiecīgās preces nav kontrafaktas vai pirātiskas, tiesību īpašnieks, kura sniegtā informācija ir izmantota preču identificēšanai, sedz šādus izdevumus:

11.1. izdevumus personām, kurām muitas iestādes veikto pasākumu dēļ ir radušies zaudējumi;

11.2. izdevumus, kas radušies, uzglabājot minētās preces muitas kontrolē.

12. Ja tiesību īpašnieks iesniegumu nav iesniedzis vai tas ir atzīts par nepamatotu un muitas iestādei, veicot šo noteikumu 1.punktā minētās muitas procedūras, rodas pamatotas aizdomas, ka preces ir kontrafaktas vai pirātiskas, muitas iestāde informē Muitas pārvaldi par iespējamo tiesību pārkāpumu. Savukārt Muitas pārvalde informē tiesību īpašnieku (ja tas ir zināms).

13. Muitas iestāde šo noteikumu 12.punktā minētajā gadījumā ir tiesīga pārtraukt preču izlaišanu brīvam apgrozījumam un pēc tam, kad ir sniegta informācija Muitas pārvaldei, atstāt preces pagaidu uzglabāšanā muitas kontrolē uz laiku līdz 10 darbdienām, lai tiesību īpašnieks varētu iesniegt iesniegumu.

14. Ja tiesību īpašnieks šo noteikumu 13.punktā minētajā termiņā nav iesniedzis iesniegumu, Valsts ieņēmumu dienests ir tiesīgs rīkoties atbilstoši normatīvo aktu prasībām un pieņemt lēmumu attiecībā uz precēm, par kurām, piemērojot Valsts ieņēmumu dienesta izdotajā instrukcijā norādītos kritērijus, radušās pamatotas aizdomas, ka tās ir kontrafaktas vai pirātiskas preces.

III. Muitas iestāžu veicamie pasākumi

15. Muitas iestāde, kurai saskaņā ar šo noteikumu 10.punktu ir nosūtīts Muitas pārvaldes lēmums, sarunā ar tiesību īpašnieku noskaidro, vai preces atbilst lēmumā minēto kontrafakto vai pirātisko preču aprakstam. Ja preces šim aprakstam atbilst, muitas iestāde Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajā kārtībā sastāda attiecīgu dokumentu, kuru paraksta tiesību īpašnieks un atbildīgā muitas iestādes amatpersona, kā arī pārtrauc šo preču izlaišanu brīvam apgrozījumam.

16. Muitas iestāde nekavējoties, bet ne vēlāk kā divu darbdienu laikā par savu rīcību informē Muitas pārvaldi, preču deklarētāju un tiesību īpašnieku.

17. Atbilstoši normatīvo aktu prasībām par personisko datu aizsardzību, komerciālo un rūpniecisko noslēpumu, kā arī profesionālo un administratīvo konfidencialitāti muitas iestāde vai Muitas pārvalde pēc tiesību īpašnieka pieprasījuma paziņo tam preču deklarētāja vārdu, uzvārdu un adresi, kā arī preču saņēmēja vārdu, uzvārdu un adresi, lai tiesību īpašniekam dotu iespēju iesniegt prasību tiesā. Muitas pārvalde pēc tiesību īpašnieka pieprasījuma paziņo tam arī kontrafakto vai pirātisko preču ražotāja un nosūtītāja vārdu, uzvārdu, adresi un preču daudzumu.

18. Muitas iestādei jādod iespēja tiesību īpašniekam un personām, kas preces ir pieteikušas muitas procedūrai, apskatīt tās preces, kuru izlaišana brīvam apgrozījumam ir pārtraukta.

19. Preču pārbaudes laikā muitas iestāde var ņemt paraugus.

20. Ja tiesību īpašnieks triju darbdienu laikā pēc tam, kad ir saņēmis informāciju, ka preču izlaišana brīvam apgrozījumam tiek pārtraukta vai preces ir aizturētas, neinformē šo noteikumu 15.punktā minēto muitas iestādi par to, ka saskaņā ar šo noteikumu 17.punktu viņš ir iesniedzis prasību tiesā, preces tiek izlaistas brīvam apgrozījumam ar nosacījumu, ka ir izpildītas visas muitas formalitātes. Ja tiesību īpašnieks papildus iesniedz pamatotu iesniegumu, muitas iestāde šo termiņu var pagarināt līdz 10 darbdienām.

IV. Noslēguma jautājumi

21. Muitas iestādes vai citas kompetentas iestādes saskaņā ar normatīvajos aktos tām piešķirtajām pilnvarām attiecībā uz rīcību ar kontrafaktām vai pirātiskām precēm neatbild par šo darbību dēļ nodarītajiem zaudējumiem vai bojājumiem.

22. Šie noteikumi neattiecas uz nekomerciālām precēm, kas ir fizisko personu bagāžā un nepārsniedz attiecībā uz nodokļu atvieglojumiem noteikto daudzumu.

23. Noteikumi stājas spēkā ar 1999.gada 1.jūliju.  

Ministru prezidents V.Krištopans

Finansu ministrs I.Godmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!