• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par policiju iedzīvotāju drošības un veselības sekmēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2010., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par finansējumu pašvaldību izaugsmes veicināšanai

Vēl šajā numurā

07.09.2010., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par policiju iedzīvotāju drošības un veselības sekmēšanā

2.septembrī, turpinot darbu un starpnozaru konsultācijas jaunās sabiedrības veselības stratēģijas izstrādes gaitā, notika Veselības ministrijas un Sabiedrības veselības koordinācijas komisijas speciālistu tikšanās ar Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes priekšnieku Edmundu Zivtiņu.

Tikšanās gaitā tika pārrunāts, kā sekmēt un atbalstīt policijas iesaistīšanos cīņā pret tabakas un alkohola nelegālu apriti, kā arī kā nepieļaut jauniešiem iegādāties šos produktus. Ļoti būtiska sadarbība un atbalsts veselības speciālistiem nepieciešams arī jautājumos par smēķēšanas ierobežojumu ievērošanu publiskās vietās un bērnu pasargāšanu no atrašanās piesmēķētā vidē, piemēram, mašīnās vai smēķējošu vecāku tuvumā. Jāuzsver, ka sabiedrības veselības nodrošināšana nav tikai veselības nozares jautājums, bet gan praktiski visu sektoru kopīga sadarbība un izpratne – tīra vide, pareizs uzturs, fiziskās aktivitātes, izvairīšanās no kaitīgiem ieradumiem, apkārtējā drošība un izglītība kopā nosaka ap 80% no cilvēku veselības. Ārstēšana jeb veselības aprūpe ir tikai neliela daļa, ko cilvēki sāk izmantot tajā brīdī, kad jau ir saslimuši, tādēļ visu sektoru iesaistīšana saslimšanas profilakses nodrošināšanā, par ko tiks runāts sabiedrības veselības stratēģijā, ir ļoti svarīga.

Kā pastāstīja Sabiedrības veselības komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis: “Latvijas policija ir viens no labākajiem sadarbības partneriem, un tās veikums sabiedrības veselības nodrošināšanā – nenovērtējams. Ir redzami konkrēti rezultāti, kā samazinājies bērnu traumatisms, kopš automašīnās tika iekārtoti bērnu sēdeklīši, “guļošie policisti” uz ielām, policijas cīņa pret šoferiem alkohola reibumā pie stūres. Mēs ļoti ceram, ka arī turpmāk šo veiksmīgo sadarbību turpināsim un policija tikpat aktīvi kā līdz šim iesaistīsies arī nelegālā alkohola un tabakas aprites izskaušanā un jau spēkā esošo noteikumu uzraudzībā. Jāvērtē, vai nebūtu ieviešami sodi vecākiem, kas smēķē bērnu klātbūtnē, un kā ierobežot smēķēšanu pie stūres.”

Veselības ministrijā notiek darbs pie jaunas sabiedrības veselības stratēģijas izstrādes 2011.–2017.gadam. Sabiedrības veselības stratēģija ir viens no būtiskākajiem nozares dokumentiem, kas nosaka katras valsts prioritātes un atbilstošu rīcību tās iedzīvotāju ilga un kvalitatīva mūža nodrošināšanai. Galvenā koordinējošā un profesionālā loma stratēģijas izstrādē ir Veselības ministrijas Sabiedrības veselības koordinācijas komisijai, kurā piesaistīti ne tikai atzīti sabiedrības veselības un uztura speciālisti, Pasaules veselības organizācija un ārsti, bet arī nevalstiskā sektora – “Sustento”, “Papardes zieda”, “Māmiņu kluba”, “Hiv.lv” u.c. pārstāvji.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!