• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Sveicot lielākos eksportētājus Zemgalē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2010., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217343

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts kancelejas veikto valsts funkciju auditu

Vēl šajā numurā

07.09.2010., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Sveicot lielākos eksportētājus Zemgalē

Ekonomikas ministrs Artis Kampars un Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš 3.septembrī sveica pērn desmit lielākos eksportējošos uzņēmumus Zemgalē un diskutēja par iespējām daudz straujāk attīstīt eksportu.

Par 2009.gadā lielākajiem eksportētājiem Zemgalē tika nosaukti SIA “Agro Trade Latvija” (Jelgava), SIA “Baltic Candles Ltd” (Dobele), AS “Balticovo”(Iecava), SIA “Dinex Latvia” (Ozolnieku novads), SIA “Gaujas koks” (Jēkabpils), SIA “Latgran” (Jaunjelgava), “Latraps” (Jelgavas novads), “Latsin” (Jaunjelgavas novads), SIA “Linas Agro” (Jelgava) un SIA “Tenachem” (Dobele).

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn kopējie preču eksporta apjomi Zemgalē sasniedza 329,7 miljonus latu.

A.Kampars norādīja: “Šo desmit Zemgalē lielāko eksportētāju kopējais preču eksports pērn sasniedza 173,2 miljonus latu, kas ir 52% no kopējā Zemgales uzņēmumu eksporta. Turklāt pusei no šiem uzņēmumiem izdevies pērnā gada laikā palielināt eksporta apjomus, salīdzinot ar 2008.gadu. Tas tikai vēlreiz apliecina, ka mūsu uzņēmumiem ir izdevies atrast savu darbības nišu, kurā tie spēj veiksmīgi konkurēt ārvalstīs.”

Tikšanās laikā ministrs uzsvēra, ka visi šie uzņēmumi ir pelnījuši atzinību, jo, lielā mērā tieši pateicoties eksportam, valsts kopumā daudz veiksmīgāk spēja pārvarēt ekonomisko lejupslīdi laikā, kad iekšzemes pieprasījums valstī bija ievērojami samazinājies. A.Kampars pauda pārliecību, ka eksporta mērķtiecīga attīstīšana valstī ir jāturpina, jo tas ir veids, kā nodrošināt dinamisku uzņēmumu un Latvijas ekonomikas izaugsmi arī turpmāk.

Ekonomikas ministrija ir aizsākusi jaunu tradīciju, ar kuru valdības un Saeimas pārstāvji klātienē izsaka atzinību uzņēmumiem reģionos – Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē, Latgalē, Rīgas reģionā un Rīgā – par to nozīmīgo ieguldījumu un sasniegumu eksporta veicināšanā valstī. Reģionu ciklā atzinības par sasniegumiem izteiktas jau Kurzemes, Rīgas, Rīgas reģiona un Vidzemes eksportējošajiem uzņēmumiem.

Lielākie eksportējošie uzņēmumi tika atlasīti pēc to sasniegtajiem eksporta apjomiem finanšu izteiksmē 2009.gadā, balstoties uz Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem.

Saskaņā ar statistikas datiem pērn kopumā Latvijas preču eksports naudas izteiksmē sasniedza 3,6 miljardus latu. Nozīmīgākās eksporta nozares rūpniecībā ir kokapstrāde, mašīnbūve un metālapstrāde, pārtikas rūpniecība, kā arī ķīmiskā rūpniecība un farmācija. Jāmin, ka eksports ir arī viens no pirmajiem makroekonomiskajiem rādītājiem, kas visātrāk uzrādīja izaugsmi pēc tā straujā krituma 2008.gadā. Eksporta apjomu pieaugums atsākās pērnā gada vidū, ļaujot daļēji kompensēt vājo iekšzemes pieprasījumu, kas savukārt sekmēja IKP pieaugumu pēdējos divos ceturkšņos.

Sandris Sabajevs,
ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!