• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pieaugušo izglītības likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.1999., Nr. 41/42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21737

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tais dienās, kad mākoņi aizklāja sauli"

Vēl šajā numurā

12.02.1999., Nr. 41/42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pieaugušo izglītības likumu

7. Saeimas deputātiem,

Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijai,

Ministru kabinetam un Izglītības un zinātnes ministrijai

Latvija pakāpeniski nostājusies uz izglītības reformas un visas sistēmas sakārtošanas ceļa. Ir pieņemti jauni izglītības, zinātnes u.c. likumi. Jau 6. Saeimas laikā tika izstrādāti un iesniegti izskatīšanai arī vairāki citi likumprojekti, arī Pieaugušo tautsaimnieciskās izglītības asociācija kopā ar Pieaugušo izglītības apvienību un citām sabiedriskām organizācijām, izmantojot Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu, izstrādāja un iesniedza Saeimā likumprojektu "Pieaugušo izglītības likums", kas pirmajā lasījumā tika pieņemts.

Šis likumprojekts tapa pēc tās sabiedrības daļas iniciatīvas, kurai rūp valsts cilvēkresursu attīstība, kurai ir pieredze pieaugušo izglītības sfērā un kas praktiski nodarbojas ar pieaugušo izglītošanu dažādās jomās, sākot ar interešu izglītību un beidzot ar tautsaimniecībā nepieciešamo zināšanu un prasmju apgūšanu. Šajā likumprojektā ievērota ne tikai Latvijas situācija, bet arī kopš Otrā pasaules kara beigām UNESCO organizēto konferenču lēmumi, īpaši ievērotas V Starptautiskās konferences ieteikumi un rezolūcijas par pieaugušo izglītības problēmām, kas notika 1997.gadā Hamburgā (VFR).

Mēs, pieaugušo izglītības sistēmas pārstāvji, uzsveram, ka sen jau Latvijā ir jūtama vajadzība pēc atbilstoša Pieaugušo izglītības likuma, kas nodrošinātu šīs specifiskās izglītības nozares attīstību tautsaimniecības un sabiedrības, un katra indivīda sociālās aizsardzības interesēs. Visās starptautiskajās konferencēs par pieaugušo izglītības problēmām uzsvērts, ka tā nav profesionālās izglītības sastāvdaļa, bet tās abas ir atsevišķas izglītības apakšsistēmas, kurām ir kopīgi saskarsmes punkti un vairāki kopīgi uzdevumi. Jāuzsver, ka minētais likumprojekts nosaka pieaugušo izglītības mērķus un galvenos uzdevumus, valsts, pašvaldību un darba devēju kompetenci, finansēšanas kārtību, pieaugušo izglītības ieguvēju tiesības un garantijas. Šis likumprojekts izvirza noteiktas prasības pieaugušo izglītības programmām, nosaka to izstrādāšanas un apstiprināšanas kārtību, kā arī risina citus aktuālus jautājumus pieaugušo izglītības sfērā.

Tomēr, kā jebkuram likumam, arī Pieaugušo izglītības likumam vienmēr jāapsteidz un jāparedz visefektīvākās attīstības iespējas sabiedrībā. Lai iesniegto likumprojektu izstrādātu ne tikai pieaugušo izglītības organizatoru, bet arī izglītojamo interesēs, esam uzsākuši plašākas sabiedrības priekšlikumu apkopošanu. Ja 7. Saeimā likumprojekta izskatīšanas gaitā tiks iestrādāti priekšlikumi, kas atbilst plašākas sabiedrības interesēm, tad tas dos lielu ieguldījumu tādas izglītības sistēmas izveidē, kas līdz mūža galam nodrošinās personības attīstību un konkurētspēju darba tirgū.

Mēs, pieaugušo izglītības profesionāļi no dažādām šo izglītības sfēru pārstāvošām organizācijām, aicinām 7. Saeimas deputātus, Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisiju, Ministru kabinetu un Izglītības un zinātnes ministriju iespēju robežās, ievērojot plašākas sabiedrības intereses, paātrināt Pieaugušo izglītības likuma pieņemšanu.

Latvijas Pieaugušo tautsaimnieciskās izglītības asociācija,

Pieaugušo izglītības apvienība, Nodarbinātības valsts dienesta Rīgas pilsētas centrs, Latvijas Tautsaimniecības vadītāju un speciālistu valsts institūts, Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas institūts, Vispārējās uzņēmējdarbības atbalsta centrs,

Biznesa augstskola "Turība", Tukuma zinību centrs, Raiņa un Aspazijas fonds,

Sociālo attiecību institūts "Attīstība", A/s VEF ,

Rīgā 1999.gada 21.janvārī Mācību centrs "Personāls", TEKOM koledža

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!