• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Vācijas Federatīvās Republikas kancleres oficiālo vizīti Latvijas Republikā 6.–7.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2010., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217402

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Sveicot Latvijas talantīgākos jauniešus un viņu skolotājus

Vēl šajā numurā

08.09.2010., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Vācijas Federatīvās Republikas kancleres oficiālo vizīti Latvijas Republikā 6.–7.septembrī

Pirmdienas, 6.septembra, vakarā Latvijā oficiālā vizītē ieradās Vācijas Federatīvās Republikas kanclere Angela Merkele. 7.septembris augstajai viešņai un Latvijas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim aizsākās ar kopīgu ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa Rīgā (attēlā pa labi). Vizītes turpinājumā Vācijas kanclere Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, pēc tikšanās abas amatpersonas nāca klajā ar kopīgu paziņojumu preses pārstāvjiem (vidējā attēlā). Pēc pils apmeklējuma Vācijas kanclere Angela Merkele devās uz valdības ēku, kur Vācijas valdības vadītāju un viņas vadīto delegāciju sagaidīja Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis
Foto: Māris Kaparkalējs, Boriss Koļesņikovs, “LV”

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Vācijas kanclere Angela Merkele 2010.gada 7.septembrī:

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Godātie žurnālisti, kancleres Angelas Merkeles vizīte ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas un Vācijas attiecību attīstīšanā. Tā ir ekonomiska sadarbība, kas mums eksistē jau gadu desmitiem un kurai mēs redzam tālāku attīstību nākotnē. Mēs augstu novērtējam Vācijas atbalstu Latvijai ekonomiskās krīzes laikā. Tāpat mēs esam pateicīgi Vācijai par atbalstu mūsu robežlīguma noslēgšanā ar Krieviju. Tāpēc arī mūsu šīsdienas sarunu tēmas bija par vēl labāku sadarbību Eiropas Savienības un NATO ietvaros. Šī stunda aizritēja ļoti ātri. Mēs paspējām iztirzāt visus jautājumus, kas interesē abas puses. Es esmu ļoti pateicīgs kanclerei A.Merkelei par šo vizīti Rīgā un esmu pārliecināts, ka sarunas ar Ministru prezidentu būs tikpat veiksmīgas. Es vēlu veiksmi mūsu abām valstīm un vēl ciešāku sadarbību.

Vācijas kanclere Angela Merkele: Godātais prezidenta kungs, dāmas un kungi! Es gribētu sirsnīgi pateikties par draudzīgo un sirsnīgo uzņemšanu Rīgā. Es domāju, ka šodienas vizīte dos savu ieguldījumu, lai padziļinātu mūsu jau tā ciešās un draudzīgās attiecības un dotu jaunas ievirzes sadarbībai.

Mēs tikšanās laikā pārrunājām mūsu valstu divpusējās attiecības, kuras ir ļoti labas, tāpat arī sadarbību Eiropas Savienībā, un izteicu savu respektu par to, kā Latvijai ir izdevies cīnīties ar ekonomisko krīzi. Protams, Latvijai nācās piedzīvot grūtus laikus un izpildīt daudzus Starptautiskā Valūtas fonda uzdevumus. Bet es domāju, ka tā savu darbu ir veikusi lieliski. Un mēs ceram kopā, ka mums, Latvijai un Vācijai, būs iespēja tālāk veiksmīgi ekonomiski attīstīties. Mēs būsim arī sabiedrotie Eiropas Savienībā, risinot jautājumus par nopietnu finanšu politiku un nopietnu stabilitātes un izaugsmes paktu. Tāpat mēs kopīgi gatavosimies nākamajam NATO samitam Portugālē, kopīgi, Latvija un Vācija, strādāsim arī pie jaunās NATO stratēģijas izveidošanas.

Mēs pārrunājām arī attiecības ar Krieviju, izteicām abpusējo gandarījumu par robežlīguma noslēgšanu. Es ar visu sirdi un dvēseli atbalstu Latvijas politiku veidot labas kaimiņattiecības ar Krieviju uz tādas bāzes, kāda visā pasaulē ir tipiska un parasta suverēnām valstīm. Mums bija īpaša tikšanās arī 9.maijā Maskavā. Es domāju, ka jebkurā gadījumā tagad ir pienācis īstais laiks, lai Latvija, Krievija un Vācija intensīvi strādātu pie attiecību intensificēšanas.

Sirsnīgs paldies par sarunām un uz drīzu redzēšanos!

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

7.septembrī Rīgā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas kancleri Angelu Merkeli viņas oficiālās vizītes Latvijā laikā, lai pārrunātu abu valstu sadarbību, īpaši ekonomikas jomā, finanšu un ekonomisko situāciju Latvijā, kā arī aktuālos Eiropas Savienības jautājumus.

Tikšanās sākumā Vācijas kanclere Angela Merkele izteica atzinību Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un viņa vadītajai valdībai par veiktajiem pasākumiem valsts izejai no krīzes. Vācijas kanclere sacīja, ka citām Eiropas valstīm vajadzētu ņemt paraugu no Latvijas ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un fiskālās konsolidācijas veikšanā. Ministru prezidents minēja, ka Latvija īsteno nozīmīgas strukturālās reformas konkurētspējīgas un ilgtspējīgas ekonomikas, kas balstīta uz eksportu un ražošanu, izveidē. Premjers informēja, ka Latvijā ir vērojama pakāpeniska ekonomikas stabilizācija, ko apliecina iekšzemes kopprodukta pieaugums pirmajos divos šā gada ceturkšņos, kā arī rūpnieciskās ražošanas un eksporta apjoma pieaugums attiecīgi par 12,1% un 30,3%. Tāpat V.Dombrovskis norādīja, ka valdība sākusi nākamā gada budžeta izstrādi un priekšlikumu izvirzīšanu fiskālajai konsolidācijai, panākot 2011.gadā budžeta deficītu 6% apjomā no IKP. Premjers uzsvēra, ka Latvija ir izvirzījusi drosmīgu mērķi līdz 2012.gadam samazināt budžeta deficītu 3% apjomā no IKP un 2014.gadā ieviest eiro.

Amatpersonas pārrunāja Latvijas un Vācijas divpusējo ekonomisko sadarbību. Premjers minēja, ka Vācija ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās sadarbības partneris un Latvija ir ieinteresēta ilgtermiņa stratēģiskajā ekonomiskajā partnerībā un investīciju piesaistē enerģētikas, tranzīta un loģistikas, kā arī ražošanas sektoros. Ministru prezidents augstu novērtēja Vācijas esošās investīcijas ražošanā un tautsaimniecības attīstībā kopumā un aicināja Vācijas federālo ekonomikas ministru un biznesa delegāciju apmeklēt Latviju, lai pārrunātu Vācijas investīciju piesaisti Latvijai. Ekonomikas ministrs Artis Kampars informēja par investīciju projektiem enerģētikas, zinātnes un metālapstrādes sektoros, kuros Vācijas uzņēmēji tiek aicināti to īstenošanā. Ministrs pauda, ka Latvija cer uz veiksmīgu sadarbību ar Vāciju zinātnes infrastruktūras projektā “Ciklotrona centra un Ampēra institūta attīstīšana”. Tāpat A.Kampars informēja par projektu “Messe Rīga”, kura ietvaros ciešā sadarbībā ar vienu no pasaules vadošajiem izstāžu un pasākumu organizatoriem “Messe Frankfurt” paredzēta jauna izstāžu kompleksa būve. Ministrs aicināja sadarboties arī projektā “Liepājas elektrostacija” un “Alumīnija izstrādājumu ražošana no otrreizējā pārstrādē iegūta alumīnija”.

Abas puses apsprieda arī enerģētikas jautājumus. Ministru prezidents atzina kā svarīgu turpmāku Vācijas klātbūtni Baltijas reģiona enerģētikas tirgus attīstības, kā arī integrācijas procesos Eiropas pārvades tīklos un informēja par projektu “Liepājas elektrostacija”, kura mērķis ir nodrošināt jaunas elektroenerģijas ražošanas jaudas Latvijā. Premjers norādīja, ka izsludinātais konkurss ir atklāts, un aicināja Vācijas uzņēmumus tajā piedalīties. Sarunās V.Dombrovskis uzsvēra, ka Latvijas mērķis ir panākt enerģijas piegāžu diversifikāciju Latvijā, tādēļ tā ir sākusi īstenot projektu par ogļu–biomasas stacijas izveidi. Vācijas kanclere A.Merkele pauda, ka ir nepieciešama cieša Baltijas valstu sadarbība enerģētikas projektu attīstībā un ka Latvijai ir būtiski gatavoties 2011.gada februāra Eiropadomei, kuras darba kārtībā tiks iekļauts jautājums par enerģētiku.

Amatpersonas pārrunāja arī ES aktualitātes – ekonomisko politiku koordināciju, ES budžeta pārskatu un kohēzijas politiku. Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvija atbalsta stingrāku dalībvalstu ekonomisko politiku koordināciju ES līmenī, lai veicinātu Stabilitātes un izaugsmes pakta funkcionēšanu. Vācijas kanclere A.Merkele atzina, ka nepieciešams ieviest stingrākas sankcijas valstīm, kas nepilda Stabilitātes un izaugsmes pakta prasības un atkārtoti neievēro ES noteiktās rekomendācijas budžeta deficīta un valsts parāda samazināšanai. Amatpersonas arī runāja par grozījumu veikšanu ES līgumā.

V.Dombrovskis uzsvēra, ka, nosakot prioritātes nākamajam daudzgadu budžetam, jāsaglabā kohēzijas politikas sākotnējais mērķis – samazināt ES dalībvalstu ekonomiskās un sociālās atšķirības. Premjers atzina, ka kopējās lauksaimniecības politikas kontekstā Latvija īpašu uzmanību pievērš vienlīdzīgiem un godīgiem tiešiem maksājumiem visiem ES lauksaimniekiem. Vācijas kanclere minēja, ka šis jautājums ir jārisina nākamā ES budžeta 2014.–2020.gadam izstrādes ietvaros, ja tas attiecas arī uz citām jaunajām ES dalībvalstīm, piemēram, Poliju.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!