• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts uzņēmumu aktīvu un pārvaldības pirmo pārskatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2010., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par centralizētu izdienas pensiju administrēšanu

Vēl šajā numurā

10.09.2010., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts uzņēmumu aktīvu un pārvaldības pirmo pārskatu

8.septembrī Reformu vadības grupai (RVG) tika prezentēts Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta finanšu ekspertu darba grupas pārskats par uzņēmumiem, kuros valstij pieder kapitāldaļas, veicot to salīdzināšanu ar līdzīgiem uzņēmumiem reģionā. Pārskata mērķis: sniegt sabiedrībai un politiķiem priekšstatu par valstij piederošajiem uzņēmumiem.

“Valdība neplāno privatizēt kādus uzņēmumus un nevienam nav solījusi privatizāciju. Ir dažādi veidi, kā uzlabot valsts uzņēmumu efektivitāti bez privatizācijas,” informējot RVG par pārskata būtību, uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Pārskata secinājumos norādīts, ka valstij ir būtiskas iespējas iegūt lielāku atdevi no šiem uzņēmumiem, uzlabojot valsts aktīvu pārvaldību un darba efektivitāti. Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta eksperti analizējuši vairāk nekā 140 uzņēmumu rentabilitāti enerģētikas, telekomunikāciju, kokrūpniecības, transporta, nekustamā īpašuma un medicīnas sektorā.

Eksperti, kas piedalījās pārskata sagatavošanā, atzina, ka sākotnējais aktīvu novērtējums var kalpot kā atskaites punkts, lai nākotnē varētu novērtēt, cik efektīvi uzņēmumi ir pārvaldīti. Uzņēmumu novērtēšanas procesā ir iespējams noteikt iespējamo nākotnes peļņu un dividenžu apjomu, kas ir ļoti būtiska informācija valstij kā akcionāram.

RVG, izskatot sagatavoto pārskatu, atbalstīja V.Dombrovska ierosinājumu izveidot starpnozaru darba grupu, kurai uzdos izstrādāt valsts aktīvu pārvaldības politiku, panākot valsts ienākumu palielināšanos no ieguldījumiem uzņēmumos.

Pārskata lielie uzņēmumi ir vērtēti, izmantojot diskontētās naudas plūsmu un salīdzināšanas metodi ar līdzīgiem uzņēmumiem ārvalstīs. Šī ir visatzītākā vērtēšanas metode un visprecīzāk nosaka uzņēmumu vērtību, jo ir balstīta uz nākotnes ieņēmumu novērtējumu. Uzņēmuma vērtēšana pēc bilances vērtības vai atjaunošanas vērtības tik precīzi nenosaka uzņēmumu patieso vērtību. Novērtējumi var atšķirties atkarībā no vērtētāju izmantotas metodes un pieņēmumiem.

“Nākamais valsts uzdevums ir izstrādāt valsts uzņēmumu pārvaldības politiku un skaidri noteikt, kuriem uzņēmumiem kādi mērķi ir jāsasniedz, un turpmāk novērtēt šo uzņēmumu darbību, atbilstoši izvirzītajiem mērķiem,” uzsvēra Ministru prezidents.

Līdzīgi pārskati tiek veidoti arī Somijā un Zviedrijā. Nesen šāds pārskats izveidots arī Lietuvā, kur šobrīd notiek Lietuvas valstij piederošo uzņēmumu detalizēta auditēšana, lai uzlabotu to finanšu rādītājus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!