• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicinot ministrijas un pašvaldības paātrināt ES fondu apguvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2010., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217597

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts uzņēmumu aktīvu un pārvaldības pirmo pārskatu

Vēl šajā numurā

10.09.2010., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicinot ministrijas un pašvaldības paātrināt ES fondu apguvi

Ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu apguves nepietiekami ātros tempus 2010.gadā, par ko liecina Finanšu ministrijas (FM) sniegtā aktuālā informācija, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis aicina atbildīgās ministrijas būtiski paātrināt ES fondu apguvi.

Šobrīd projektu ieviešana tiek sistemātiski kavēta gandrīz visās nozarēs un nav īstenotas atbildīgo ministriju prognozes plānotajiem maksājumiem finansējuma saņēmējiem. 2010.gadā finansējuma saņēmējiem bija plānots izmaksāt 380 miljonus latu, taču dati par Eiropas Savienības fondu apguvi šā gada astoņos mēnešos liecina, ka no šīs summas projektu realizētājiem ir samaksāti tikai 34% finansējuma.

“ES fondi ir viens no būtiskākajiem finanšu instrumentiem, lai veicinātu Latvijas ekonomikas atveseļošanos. Valdībai ir izdevies panākt, ka ES fondu projektu ieviešanai tika piešķirti papildu 100 miljoni latu. Tāpēc nozaru ministrijām un pašvaldībām ir jāveic visi nepieciešamie pasākumi līdzekļu apguves paātrināšanai. Īpaši būtiski maksājumu plūsmu projektos ievērojami palielināt jau šā gada 3.ceturkšņa laikā,” uzsver Ministru prezidents.

Finanšu ministrija kā ES fondu vadošā iestāde ir uzdevusi atbildīgajām ministrijām operatīvi nodrošināt finansējuma apguvi un informēt par nepieciešamību pārstrukturēt valsts budžeta līdzekļus vai veikt citus pasākumus situācijas uzlabošanai.

Lai arī FM ir saņēmusi atbildīgo ministriju apliecinājumus, ka pieejamos budžeta līdzekļus šogad joprojām plānots apgūt pilnā apmērā, V.Dombrovskis lūdzis Finanšu ministriju īpaši strikti uzraudzīt ES fondu ieviešanu, vērtējot noteiktos un ar atbildīgajām iestādēm saskaņotos finanšu apguves mērķus, to neizpildes gadījumā rosinot finanšu pārdales pasākumus.

Līdz šā gada 31.augustam Eiropas Savienības fondu projekti apstiprināti par 1,96 miljardiem latu, kas ir 61,7% no Latvijai 2007.–2013.gada periodā pieejamā ES fondu finansējuma. Projektu īstenošanas līgumi noslēgti par aptuveni 1,85 miljardiem latu jeb 58,1% no 2007. līdz 2013.gadam Latvijai pieejamā ES fondu finansējuma, savukārt finansējuma saņēmējiem izmaksāts apmēram 0,61 miljards latu jeb 19,2% no piešķīruma.

Līga Krapāne,
Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!