• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Savam godam, latvju tautai, tēvzemei un brīvībai (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.1999., Nr. 43/44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21774

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - izskatot apžēlošanas lūgumus - tiekoties ar Nacionālo bruņoto spēku vadītājiem - sarunā ar treneri Aleksandru Gomeļski

Vēl šajā numurā

16.02.1999., Nr. 43/44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Savam godam, latvju tautai, tēvzemei un brīvībai

Sestdien, 13. februārī, Nacionālo aizsardzības akadēmiju beidza 99 jaunie virsnieki

Pie Brīvības pieminekļa jaunie virsnieki:

A1.JPG (21720 BYTES)
Robežapsardzības spēku ...

A3.JPG (21115 BYTES)
... Nacionālo bruņoto spēku ...

A2.JPG (20591 BYTES)
... Jūras spēku ...

A4.JPG (20844 BYTES)
... Gaisa spēku

Foto: Andris Kļaviņš

Turpinājums no 1.lpp.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, pasniedzot izglītības dokumentu trim labākajiem kadetiem Normundam Krīgeram, Initai Rukai un Marekam Zlobinam, sacīja:

— Man šodien ir tas gods Nacionālās aizsardzības akadēmijas izlaidumā pasniegt diplomus trim labākajiem kadetiem. Gan viņiem, gan jums visiem, jaunie leitnanti, novēlu turēt augstu savu virsnieka godu un, pildot savus dienesta pienākumus, apliecināt sevi no vislabākas puses, kā jūs to esat darījuši līdz šim.

Mūsu valsts gaida jauno virsnieku paaudzi, kura ļaus valstij un sabiedrībai ticēt, ka mēs spējam savu valsti aizstāvēt un mēs spējam savā valstī radīt drošību un pārliecību par stabilitāti, pārticību un labāku nākotni. Karavīra profesija ir viena no tām, kura var nodrošināt sabiedrībai labāku dzīvi.

Cienījamie vecāki, uz skatuves ir jūsu bērni. Mēs esam iesaistījušies lielā un svētīgā darbā. Bet rīt jūsu dēli un meitas izies savā darbā, un šajās sienās četros gados apgūtais būs sekmīgi jāpielieto dzīvē, bet dzīve ir skarba. Vēl daudz jāstrādā un jāgādā, lai mūsu aizsardzības spēki būtu sakopti. Es ceru, ka jūs, jaunie leitnanti, sekmīgi iekļausieties šajā darbā. Vēlu nezaudēt spēkus grūtību priekšā, ticēt savam darbam, turēt augstu savu virsnieka godu un kļūt par paraugu un padomdevēju saviem padotajiem. Lai Dievs jūs svētī, lai Dievs svētī mūsu valsti!

Par to, ka profesijas izvēle, dienests un mācības nebija viegli, liecina eksāmenu rezultāti, jo septiņpadsmit absolventiem gadījās pa klupienam, un viņi svētkos bija ar virsnieka vietnieka zīmotnēm. Dažam puisietim ar skaudību jāskatās uz mazo zvaigznīti, kas rotāja deviņu jauno sieviešu — leitnantu zīmotnes. Bet gulbeniete Inita Ruka bija labāko kadetu skaitā un tagad strādās Zemessardzes štāba operatīvās plānošanas daļā. Inita apņēmusies turpināt izglītību Latvijas universitātē, lai iegūtu juridisko zinātņu maģistra grādu.

Uz izglītības turpināšanu aicināja arī NBS štāba priekšnieka vietnieks pulkvedis Kārlis Krēsliņš, sakot viedus vārdus: — Mācīties var visu mūžu. No mācīšanās atbrīvo tikai viens dokuments — miršanas apliecība.

Akadēmijā jau iepriekšējā rektora laikā iedibināta sacensību sistēma: katra izlaiduma labākais kadets saņem bijušā Lielbritānijas aizsardzības ministra M.Rifkina dāvināto "Goda zobenu". Šogad uz zobena glabāšanas vairoga tiks iegravēts Normunda Krīgera vārds. Normunds mācību laikā iemantoja akadēmijas virsnieku un kadetu autoritāti ar savu godprātīgo attieksmi pret mācībām, dienestu un kursa biedriem.

Viena no akadēmijas absolventu priekšrocībām ir tā, ka visi deviņdesmit deviņi jaunieši nodrošināti ar darbu dažādās NBS militārajās struktūrās, tāpēc arī izlaidumā jauno leitnantu ierinda bija gana raiba, jo nākamie robežsargi bija savās spilgti zaļajās uniformās, jūrnieki — tumši zilajās utt. Bet formu atšķirība nav šķērslis tai iekšējai vienotībai, kas auklēta akadēmijas sienās, vasaras lauku nometnēs, nakts mācībās poligonā. Un pāri visām atmiņām — viena dziņa, kas virzīja šos jauniešus, izvēloties profesiju — Dzimtenes mīlestība.

Latvijas Kara skolas izlaidumā zobenu saņēma katrs jaunais leitnants, sakot zvēresta vārdus:

— Solos nest savam godam, latvju slavai, tēvzemei un brīvībai.

Andris Kļaviņš, kapteinis

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!