• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izglītības lomu līdztiesīgas sabiedrības attīstībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2010., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217797

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrs: Par vienoto Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu

Vēl šajā numurā

15.09.2010., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izglītības lomu līdztiesīgas sabiedrības attīstībā

9.septembrī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe pēc īpaša UNESCO ģenerāldirektores Irinas Bokovas uzaicinājuma teica galveno runu UNESCO Nākotnes foruma “Dzimumu līdztiesība: Vai trūkstošais elements, pārdomājot vispasaules attīstības mērķus pēc 2015.gada?” atklāšanā, kas norisinājās Atēnās.

T.Koķe foruma atklāšanā par dzimumu līdztiesības jautājumiem bija aicināta runāt izglītības kontekstā, uzsverot izglītības nozīmību iekļaujošas, līdztiesīgas, ilgtspējīgas un labklājīgas sabiedrības attīstībā.

Ministre akcentēja, ka viņai, pārstāvot Latviju, ir liels pagodinājums teikt uzrunu šā starptautiski nozīmīgā foruma atklāšanā. Foruma, kurā tiks diskutēts par to, kā uzlabot sabiedrības dzīvi, lai veidotu pasauli, kurā visiem cilvēkiem ir vienlīdzīgas un pilnvērtīgas iespējas dzīvot, mācīties, pilnveidot sevi utt. Šajā kontekstā dzimumu līdztiesībai ir īpaša nozīme. Neraugoties uz to, ka kopumā tiesiskais regulējums neierobežo dzimumu līdztiesību un daudzās valstīs sievietes un vīrieši ir līdzīgās situācijās, joprojām pastāv dažādas tradīcijas un ieradumi, kam ir tālejoša un negatīva ietekme. Lai to novērstu, nepieciešams mazināt vienkāršotu pieeju jautājumu risināšanai, atbrīvoties no ierastajiem stereotipiem un pārdomāt, pārskatīt gan attieksmi, gan pieeju dzimumu līdztiesības jautājumiem, gan kopumā – pasaules attīstības mērķiem.

“Kā pieaugušo izglītības profesore esmu pārliecināta, ka izglītībai, kā to nosaka UNESCO vērtības un mērķi, ir izšķiroša loma sabiedrības harmonizācijā,” teica ministre. Viņa uzsvēra, ka Latvija, pateicoties izglītības tradīcijām un nozīmei, kas izseni ir vērsti uz zināšanu apgūšanas iespēju nodrošināšanu visiem, ir labs paraugs dzimumu vienlīdzības iespēju nodrošināšanai. Piemēram, aptuveni 30% darba devēju ir sievietes, 45% no zinātniskajās institūcijās strādājošajiem ir sievietes, 21% parlamentāriešu ir sievietes, 71% no augstskolu absolventiem, kas ieguvuši grādu vai kvalifikāciju, ir sievietes. “Statistika par Latviju liecina, ka gan sievietēm, gan vīriešiem mūsu valstī ir lielas iespējas. Tādēļ atļaujiet man izmantot iespēju un popularizēt Latviju un īpaši – tās augstāko izglītību, kā izcilu piemēru dzimumu līdztiesībai, vienlaikus rosinot par mums starptautiskās sabiedrības interesi,” teica ministre, piebilstot, ka, viņasprāt, šiem sasniegumiem pamatā ir tas, ka sievietes savas zināšanas, varu un iespējas izmanto, lai kalpotu citiem, nevis lai valdītu, proti, pretēji principam “skaldi un valdi”.

T.Koķe pauda pārliecību, ka ANO Tūkstošgades attīstības mērķiem pēc 2015.gada ir jānodrošina, lai dzimumu līdztiesība no pašmērķa kļūst par kopīgu vidi, kurā visi ir ieguvēji. Lai to sasniegtu, svarīgi, lai cilvēce prastu gudri izmantot tās rīcībā esošos resursus, iespējas, platformas utt. Un UNESCO ir šādas iespējas.

Nobeigumā ministre pateicās UNESCO Grieķijas Nacionālajai komisijai par šā foruma organizēšanu, lai dalītos pieredzē, izvērtētu paveikto un vienotos par nākotnes attīstībai nozīmīgiem uzdevumiem, jo Grieķija kā demokrātijas šūpulis ir īstā vieta, kur risināt šādus jautājumus.

UNESCO Nākotnes forumi ir vieni no nozīmīgākajām platformām pasaulē, kuros tiek risināti jautājumi par pasaules attīstībai svarīgām lietām UNESCO mandāta ietvaros. Šie forumi, kas pulcina pasaules vadošos ekspertus, zinātniekus, intelektuāļus, māksliniekus un lēmumu pieņēmējus, ir būtisks sabiedrības attīstības un labklājības virzītājspēks. Šajos forumos, analizējot situāciju, tiek pievērsta īpaša uzmanība ilgtermiņa attīstības vīzijām un ikviena sabiedrības locekļa spējām un iespējām pašrealizācijai caur izglītību, zinātni, kultūru, savstarpēju komunikāciju un informācijas apmaiņu.

Atēnu Nākotnes foruma galvenais akcents ir dzimumu līdztiesības jautājumi – gan ikvienas dalībvalsts, gan globālo procesu kontekstā. Tas notiek, lai vienotos par rezultātiem dzimumu līdztiesības jomā, kas sasniedzami pēc 2015.gada, lai stiprinātu mieru, attīstību un izaugsmi. Pasākumā piedalās UNESCO augstākās amatpersonas, dalībvalstu ministri, ANO eksperti, nevalstisko organizāciju vadītāji, pētnieki u.c. Atēnu forums ir nozīmīgs, gatavojoties arī ANO Tūkstošgades attīstības mērķu samitam, kas 20.–22.septembrī notiks Ņujorkā, lai spriestu par Tūkstošgades attīstības mērķu rezultātiem un noteiktu attīstības uzdevumus pēc 2015.gada.

Agnese Korbe, ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!