• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bezdarbnieku jauniešu darba praksi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2010., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217800

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.09.2010., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bezdarbnieku jauniešu darba praksi 

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajā aktivitātē “Jauniešu darba prakse” pašreiz ir pieteikušies 2473 bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem, savukārt darba praksi jau ir sākuši 1083 jaunieši bezdarbnieki. Līgumi par jauniešu darba prakses īstenošanu ir noslēgti ar 514 darba devējiem.

Visvairāk jauniešu bezdarbnieku darba prakses gaitā apgūst, piemēram, lauksaimnieka, intervētāja, veikala pārdevēja, grāmatveža palīga, datu ievades operatora pienākumus. Apgūstamo profesiju vidū ir arī biroja administrators, lauku tūrisma speciālists, tūrisma organizators, projekta administrators, projekta vadītāja asistents, namu apsaimniekotājs u.c.

“Vasarā NVA sāktā jauniešu darba prakse jau ir kļuvusi par vienu no pieprasītākajām nodarbinātības aktivitātēm visā Latvijā. Īpaši jāuzteic to 514 darba devēju atsaucība, kas aktīvi sadarbojās ar NVA filiālēm.” norāda NVA direktore B.Paševica.

Aktivitāte “Jauniešu darba prakse” tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Kompleksi atbalsta pasākumi” ietvaros no šā gada 1.augusta, lai jaunieši bezdarbnieki praktiskās apmācības ceļā varētu iegūt nepieciešamo darba pieredzi, kas viņiem palīdzētu atrast pastāvīgu darbu. NVA dati liecina, ka 31.augustā valstī kopumā bija reģistrēti 24 025 jaunieši bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Jauniešu darba praksē var piedalīties bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem ar pamata, vidējo vai augstāko izglītību (t.sk. profesionālo), kuri pēc izglītošanās nav sākuši strādāt vai kopējais darba stāžs nav ilgāks par sešiem mēnešiem un iepriekš viņi nav bijuši iesaistīti citos NVA aktīvajos nodarbinātības pasākumos.

Darba prakses laikā jaunietim tiek maksāta ikmēneša 120 latu stipendija par attiecīgā mēneša prakses vai teorētiskās apmācības dienām. Tāpat projekta ietvaros jaunietim paredzētas obligātās veselības pārbaudes un apdrošināšana pret iespējamiem nelaimes gadījumiem darba prakses laikā.

Viena jaunieša bezdarbnieka darba prakses ilgums pie darba devēja – no 6 līdz 12 mēnešiem. Ja darba prakses laiks pārsniedz 6 mēnešus, darba devējs norīko praktikantu uz teorētiskajām apmācībām, kas nepieciešamas, lai pilnveidotos praktizējošā profesijā. Izdevumi teorētiskajām apmācībām paredzēti ne vairāk kā 300 latu apmērā par vienu darba prakses vietu.

Jauniešu darba praksē var piedalīties arī jaunieši ar invaliditāti, jo projekta aktivitātes ietvaros iespējams veikt darba prakses vietas pielāgošanu atbilstoši ergoterapeita atzinumam, bet ne vairāk kā 500 latu apmērā par vienu darba prakses vietu. Nepieciešamības gadījumā tiek segti izdevumi par surdotulka un asistenta pakalpojumiem pasākumā iesaistītajam jaunietim ar invaliditāti.

NVA Informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!