• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nākotnes iestrādēm ES bioloģiskās daudzveidības politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2010., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217827

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zinātniskos eksperimentos izmantoto dzīvnieku aizsardzību

Vēl šajā numurā

15.09.2010., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nākotnes iestrādēm ES bioloģiskās daudzveidības politikā

Eiropas Komisija ir sākusi apspriešanos tīmeklī, lai apkopotu dažādu ieinteresēto personu viedokļus par politikas iestrādēm Eiropas Savienības bioloģiskās daudzveidības stratēģijā pēc 2010.gada. Tiek gaidīti iedzīvotāju, ieinteresēto personu, valsts pārvaldes, uzņēmēju un pilsoniskās sabiedrības viedokļi par tādiem jautājumiem kā pašreizējās bioloģiskās daudzveidības politikas trūkumi, Komisijas ierosinātā jaunā pieeja, lauksaimniecība un bioloģiskā daudzveidība, bioloģiskās daudzveidības ekonomika un bioloģiskās daudzveidības pārvaldība ES un ārpus tās. Rezultāti tiks iekļauti jaunajā stratēģijā, kura pašlaik tiek izstrādāta. Apspriešanās notiks līdz 22.oktobrim.

Eiropas Komisijas vides komisārs Janežs Potočniks sacīja: “Eiropas iedzīvotāji piekrīt, ka ir jāpieliek lielākas pūles cīņā pret bioloģiskās daudzveidības izzušanu. Aicinu ikvienu, kuram rūp bioloģiskā daudzveidība, iesaistīties apspriešanā un palīdzēt izstrādāt politiku par šo vitāli svarīgo jautājumu.”

Jauna prioritāte cīņā pret bioloģiskās daudzveidības izzušanu

2010.gada martā Eiropas Savienības Padome vienojās par redzējumu pēc 2010.gada un jaunu vērienīgu mērķi 2020.gadam attiecībā uz bioloģisko daudzveidību, kas stāsies 2010.gada mērķa vietā. Jaunais mērķis paredz līdz 2020.gadam apturēt bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmas pakalpojumu samazināšanos ES, un atjaunot tos, ciktāl reāli iespējams, un vienlaikus palielināt ES ieguldījumu, lai novērstu bioloģiskās daudzveidības mazināšanos pasaulē.

Padome aicināja Komisiju izstrādāt pilnīgu stratēģiju, kurā uzmanība pievērsta konkrētam, izmērāmam apakšmērķu kopumam attiecībā uz dažādām ekosistēmām, bioloģiskās daudzveidības izzušanas faktoriem un atbildes pasākumiem.

Minētajā aptaujā ir paredzēts noskaidrot viedokļus par dažādām pieejamām politikas iestrādēm, lai uzlabotu jauno stratēģiju, un vajadzīgajiem pasākumiem, lai nodrošinātu, ka stratēģija sasniedz vēlamos rezultātus. Aptaujā ir vaicāts par jomām, kurās pašreiz spēkā esošie ES tiesību akti tiek uzskatīti par neatbilstošiem vai tie ir jāpadara stingrāki, un par iespējām uzlabot bioloģiskās daudzveidības politikas integrāciju citās jomās.

Vispārīga informācija

Daudzos respektablos ziņojumos apstiprināts, ka bioloģiskā daudzveidība pasaulē ir nopietni apdraudēta. Tās izzušanas ātrums 100 līdz 1000 reizes pārsniedz normālo. Vairāk nekā trešdaļai novērtēto sugu draud izmiršana, un pēdējo 50 gadu laikā ir degradējušās aptuveni 60% pasaules ekosistēmu. 2001.gadā ES apņēmās līdz 2010.gadam apturēt bioloģiskās daudzveidības izzušanu ES. Pūliņi cīņā pret bioloģiskās daudzveidības izzušanu tika attiecīgi pastiprināti, un 2006.gadā Komisija pieņēma ES bioloģiskās daudzveidības rīcības plānu (BDRP), lai paātrinātu virzību. Neraugoties uz pūlēm, ir skaidrs, ka ES nav sasniegusi izvirzīto mērķi. Tādēļ ir vajadzīga jauna pieeja.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!