• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Marijas Kirī stipendijām pētniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2010., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217829

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nākotnes iestrādēm ES bioloģiskās daudzveidības politikā

Vēl šajā numurā

15.09.2010., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Marijas Kirī stipendijām pētniekiem

Šogad ES finansētajām Marijas Kirī vārdā nosauktajām stipendijām pieteikušies gandrīz 5000 pētnieku. Tas ir par 20% vairāk nekā pagājušajā gadā un par 70% vairāk nekā 2008.gadā. Pētniekiem, kas pie projektiem citās valstīs strādā ne vairāk kā trīs gadus, piešķirs apmēram 800 stipendiju ar kopējo vērtību 150 miljoni eiro. Pirmo reizi ir pieejams finansējums pētniekiem, kas vēlas atsākt karjeru pēc pārtraukuma.

Izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu Eiropas komisāre Andrulla Vasiliu sacīja: “Izšķirošs ir ES ieguldījums augstākajā izglītībā un pētniecībā, jo tas globalizācijas laikmetā uzlabo Eiropas konkurētspēju.

Tas arī palīdz sasniegt programmas “Eiropa 2000” mērķus, tādējādi atvieglojot ES kopīgu pētniecības projektu veikšanu. Lielais pieteikumu skaits, kas saņemti Marijas Kirī vārdā nosauktajai stipendijai, liecina par to, ka pētniecības iestādes uzskata šo programmu, kā arī ar tās palīdzību gūto starptautisko pieredzi par ļoti svarīgiem.”

Pētnieku mobilitāte

Kopš 1990.gada, kad tika izveidotas M.Kirī individuālās stipendijas, tās saņēmuši vairāk nekā 15 tūkstoši pētnieku. Stipendiju var pieprasīt pētnieki, kam ir doktora grāds vai vismaz četru gadu pieredze pētniecībā. Ir pieejams atbalsts pētniekiem, kas pārceļas uz citu Eiropas valsti, kā arī uz citām pasaules daļām. Stipendijas ir pieejamas arī pētniekiem no citām valstīm, kuri vēlas darboties pētniecībā Eiropā.

Pieteikumus stipendijas saņemšanai izvērtē neatkarīga komisija, kuras sastāvā ir atzīti Eiropas un pasaules zinātnieki. Vērtējuma pamatā ir projekta zinātniskā kvalitāte un tā iespējamā ietekme uz Eiropas konkurētspēju, kā arī uzņēmējinstitūta un pētnieka izcilība.

Lielā pieteikumu skaita dēļ finansējumu piešķir tikai vislabākajiem projektiem. Šā gada atlases rezultāti būs zināmi gada beigās.

M.Kirī stipendiātiem ir pieejama izcila apmācība, kurā iegūtās zināšanas tie varēs izmantot turpmākajā darbā. Ar stipendiātiem noslēdz darba līgumu ne vairāk kā uz trīs gadiem, un viņi saņem pilnu sociālo apdrošināšanu un pabalstu. Piešķirtajās stipendijās ir arī ietvertas pētniecības un apmācības izmaksas.

Franču pētniece Dr.Šarlote Forī, kurai no 2005. līdz 2007.gadam Šefīldas universitātē Apvienotajā Karalistē piešķīra stipendiju darbam bērnu attīstības jautājumos, atceras: “Marija Kirī man deva iespēju būt brīvai un fleksiblai, kas ir ļoti svarīgi tad, kad tu meklē savu vietu, jo īpaši zinātnē.” Viņa ir pārliecināta par to, ka M.Kirī stipendija ir devusi impulsu viņas karjerai un kalpojusi par atspēriena punktu, lai iegūtu pastāvīgu pētnieka posteni savā valstī.

M.Kirī vārdā nosauktie pasākumi

M.Kirī pasākumos ietilpst ne tikai individuālās stipendijas, bet arī atbalsts doktora grāda kandidātiem, partnerība starp akadēmiskajām aprindām un rūpniecību, īstermiņa apmaiņa un tādu pētnieku, kas atgriežas no ārzemēm, integrācija.

Šie pasākumi ir daļa no programmas “Cilvēki”, kas ietilpst ES septītajā pētniecības un tehnoloģiju attīstības pamatprogrammā. M.Kirī vārdā nosauktajiem pasākumiem 2011.gadā piešķirts 772 miljonu eiro budžets, un sagaidāms, ka tie radīs 7000 jaunu darba vietu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!