• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1999. gads - Pasaules veco ļaužu gads. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.1999., Nr. 43/44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21787

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ilgi sāpēs dziesma vieglās atbalsīs

Vēl šajā numurā

16.02.1999., Nr. 43/44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

1999. gads — Pasaules veco ļaužu gads

Vecie ļaudis, tāpat kā bērni, ir iedzīvotāju daļa, kurai ļoti nepieciešama visas sabiedrības īpaša uzmanība un gādība. Lai to veicinātu, ANO šo gadu ir pasludinājusi par Pasaules veco ļaužu gadu. Tā norisēs pastiprināti iesaistījušās starptautiskās veco ļaužu sabiedriskās organizācijas, no kurām lielākā ir veco ļaužu palīdzības organizācija Help Age International (HAI). Tās darbība aptver visus kontinentus, bet vadības centrs atrodas Londonā. Lielu finansiālu un cita veida atbalstu HAI saņem no Amerikas pensionāru asociācijas Vašingtonā.

Īpašu uzmanību HAI vadība velta tiem reģioniem, kur veco ļaužu sociālās problēmas ir sevišķi lielas. Tāda situācija patlaban ir Austrumeiropas un Viduseiropas valstīs, kurās notiek sarežģītā politiskā, ekonomiskā un sociālā pāreja no komandējoši administratīvās saimniekošanas uz tirgus ekonomiku. Lai sniegtu lielāku atbalstu šo valstu organizācijām, to ievēlētie pārstāvji jau deviņdesmito gadu vidū tika iesaistīti HAI darbībā, izveidojot īpašu šī reģiona vadības grupu. Tajā darbojas Baltijas valstu, Bulgārijas, Čehijas, Polijas, Rumānijas, Ukrainas, kā arī Anglijas un ASV pārstāvji. HAI vadība regulāri rīko savas sēdes kādā no šī reģiona Eiropas valstīm.

Šoreiz sēde notika Rīgā no 11. līdz 15. februārim. Tas ir arī tādēļ, ka jau piekto gadu Latvijas Pensionāru federācija (LPF) ir starptautiskās veco ļaužu organizācijas HAI asociētā locekle. Tas ir ļoti liels atbalsts LPF un tās vietējām apvienībām.

Latvijas Pensionāru federācija ir demokrātiska, nepolitiska, nevalstiska sabiedriska organizācija. To izveidoja 1992. gada martā, lai aizstāvētu Latvijas 640 000 lielās pensionāru saimes sociālās intereses. LPF kā jumta organizācijā ir iestājušās 82 vietējās apvienības no visas Latvijas. Tās ir pilsētu, lauku rajonu un atsevišķu pagastu, kā arī dažu profesiju — dzelzceļnieku, skolotāju, kino, koru, poligrāfijas un citu pensionēto darbinieku lokālās apvienības. LPF kongresi notiek reizi divos gados, kad ievēlē domi 60 cilvēku sastāvā un priekšsēdētāju. Jau notikušajos trijos kongresos par LPF priekšsēdētāju atkārtoti ticis ievēlēts profesors Jānis Porietis.

LPF valde apkopo no federācijas vietējām apvienībām saņemto informāciju — prasības, ieteikumus, priekšlikumus, tā sagatavo pensionāru sociālo interešu ievērošanai nepieciešamos dokumentus, kurus iesniedz Valsts prezidentam, Saeimai, valdībai, arī attiecīgajām ministrijām, vietējām pašvaldībām un citiem adresātiem.

LPF ir vairāku starptautisko pensionāru organizāciju asociētā locekle. Vispusīga sadarbība tiek izvērsta ar Vācijas, kā arī ar ASV pensionāru organizācijām. LPF nevāc no pensionāriem biedru naudu, nepieciešamos pasta, telpu īres un citus administratīvos izdevumus tā sedz ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, banku, firmu un citu atbalstītāju ziedojumiem. LPF vadība savu darbu veic sabiedriskā kārtā bez algas. LPF reizi mēnesī izdod laikrakstu "Latvijas Pensionārs", kuram izmanto Nīderlandes karalienes Juliānas fonda un PHARE programmas finansiālo atbalstu. Īstenots LPF un Dānijas veco ļaužu organizācijas kopīgs projekts "Odin–Vita Latvija", piedaloties arī LR Labklājības ministrijai. Jēkabpilī ir izveidots pensionāru apmācības centrs.

HAI valdes sēdes laikā no šā gada 11. februāra līdz 15. februārim notika iepazīšanās ar veco cilvēku dienas centru "Senioru klubs" Vecrīgā, ekskursija pa Rīgu, ievadsēde un vēl vairākas sēdes, pieņemšana pie Rīgas domes priekšsēdētāja Andra Bērziņa, kā arī baleta "Kopēlija" izrādes apmeklējums Nacionālajā operā. Trešā sēde notika Latvijas universitātē, kur bija sarīkota tikšanās ar LU rektoru profesoru Juri Zaķi un LPF LU organizācijas vadītāju Mildu Kleperi. Tika rīkota arī pieņemšana pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa. Bija tikšanās ar LR labklājības ministru Vladimiru Makarovu. Īpašs izbraukums arī tika sarīkots uz Latvijas Brīvdabas muzeju Berģos.

HAI valdes sēdes dalībniekus ar apsveikumu pagodināja Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, paužot gandarījumu par LPF sadarbību ar starptautiskajām organizācijām. Par veiksmīgu sadarbību liecinot tas, ka nevalstiska un nepolitiska organizācija spēj veikt apsveicamu darbu — rūpēties par sabiedrības daļu, kas devusi būtisku ieguldījumu valsts attīstībā.

Prieku par HAI ciešo un raženo sadarbību ar LPF apsveikumā apliecināja arī LR Ministru prezidents Vilis Krištopans.

Augstu vērtējot pūles un lielo darbu veco ļaužu interešu aizstāvībā un pulcēšanos Pasaules veco ļaužu gadā Rīgā, sēdes dalībniekus sveica Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, novēlot LPF turpmāk nezaudēt rosību un ticību saviem spēkiem un iespējām.

Astra Salcēviča,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!