• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dienas, kas sasien vēstures un valstiskuma pavedienu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.1999., Nr. 43/44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21791

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienas, kas sasien vēstures un valstiskuma pavedienu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

16.02.1999., Nr. 43/44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dienas, kas sasien vēstures un valstiskuma pavedienu

Šodien, 16. februārī, — Lietuvas Republikas valstiskuma atjaunošanas 81. gadadiena

Petrs Vaitiekūns (Petras Vaitiekūnas), Lietuvas Republikas vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

L1.JPG (14821 BYTES)
LIET.JPG (12559 BYTES)

— Jūsu valsts svētku — Lietuvas valstiskuma atjaunošanas 81. gadadienas priekšvakarā — atļaujiet sākt ar gluži personisku jautājumu: ar ko jums pašam saistās 16. februāris? Vai šī Lietuvas svētku diena varbūt ģimenes lokā tika atzīmēta arī padomju laikos?

— Šo dienu svinēt bija aizliegts. No bērnības šos svētkus atceros kā īpašus, svarīgus, bet aizliegtus. Un tāpēc tos centās nepieminēt arī manā ģimenē. Jo mans tēvs strādāja par skolotāju, bet neatkarīgajā Lietuvā bija bijis virsnieks. Tādējādi viņam nācās būt piesardzīgam, lai īpaši nekristu acīs slepenpolicijai. Tolaik šo dienu it kā centās neievērot arī skolā un augstskolā, kur es mācījos. Es nebiju disidents.

Pirmo reizi Lietuvas valstiskuma atjaunošanas gadskārtu publiski atzīmēja 1987. gadā, bet plašāk — 1988. gadā. Sakritība, ka 16. februāris ir arī Lietuvas padomes locekļa Jona Basanavičus nāves diena. Un tad nu tauta pulcējās Viļņā kapos, kur šis ievērojamais politiķis ir apbedīts, lai iedegtu katrs savu svecīti.

— Paziņojumu par Lietuvas valstiskuma atjaunošanu kopā ar Jonu Basanaviču parakstīja 20 cilvēku. Vai ir zināmi viņu visu tālākie likteņi?

— Ir vēstures materiāli, kur tas izpētīts. Bet tagad Lietuvā izveidots cits — 11. marta akta parakstītāju klubs, kurā ir 126 cilvēki. Šis klubs par savu goda pienākumu uzskata apkopt 16. februāra paziņojuma parakstītāju atdusas vietas, tātad rūpēties, lai nepazustu nebūtībā mūsu saknes. Jo pirms tam dažu šo vīru kapavietas bija diezgan piemirstas.

— Kāda ir jūsu attieksme pret 16. februāri tagad? Kā šos svētkus atzīmēsit šogad?

— Būs svinības Rīgas lietuviešu skolā 20. februārī divos dienā. Šodien biju skolā, tikos ar direktori, skolotājām un skolēniem. Sanāksim, atzīmēsim kopā ar citiem.

Bet 16. februāris un 11. marts ir dienas, kas iezīmē Lietuvas valstiskuma turpinājumu. Bija Lietuvas lielkņaziste, kas noteiktu vēsturisku apstākļu dēļ izzuda, uz ilgu laiku tika pārrauts Lietuvas valstiskuma un lietuviešu tautas attīstības ceļš. 1918. gadā senā valstiskuma saknes sāka dzīt atvases jaunā — valsts pašnoteikšanās — virzienā.

Turpinājums — 2.lpp.

Atvadoties namatēvs veltī savus mīļus sveicienus tautiešiem:

"Sirsnīgi sveicieni Latvijas lietuviešiem mūsu lielajos svētkos

— 16. februārī. Petrs Vaitiekūns, Lietuvas vēstnieks"

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!