Ministru kabineta noteikumi Nr.857
Rīgā 2010.gada 14.septembrī (prot. Nr.47 39.§)
Prasības olu piegādei nelielā apjomā
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8.panta desmito un divpadsmito daļu
1. Noteikumi nosaka:
1.1. higiēnas prasības tiešai olu piegādei nelielā apjomā galapatērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam, kas tieši apgādā galapatērētāju;
1.2. tiešās olu piegādes apjomu;
1.3. olu realizācijas atļaujas izsniegšanas, apturēšanas un atjaunošanas kārtību.
2. Neliels olu apjoms (turpmāk – olas) ir:
2.1. olas, kas iegūtas no dējējvistu, pērļu vistiņu, paipalu, tītaru, zosu, pīļu, baložu, fazānu un irbju (turpmāk – mājputni) ganāmpulka, kurā nav vairāk par 350 mājputniem;
2.2. ne vairāk kā 250 realizētu strausu olu gadā.
3. Olas iegūst no mājputniem, kas pārbaudīti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā kontrolē un apkaro salmonelozi un citas ar pārtikas produktiem pārnēsājamas infekcijas slimības mājputnu ganāmpulkos, kas paredzēti pārtikas produktu iegūšanai nelielā apjomā un tiešai piegādei galapatērētājam.
4. Tieši piegādāt olas nelielā apjomā ir atļauts olu ražotājam, kas saņēmis olu realizācijas atļauju.
5. Lai saņemtu olu realizācijas atļauju, olu ražotājs Pārtikas un veterinārajā dienestā (turpmāk – dienests) iesniedz iesniegumu. Iesniegumā norāda:
5.1. vārdu, uzvārdu, dzīvesvietu vai uzņēmuma nosaukumu, juridisko un faktisko adresi, reģistrācijas numuru;
5.2. ganāmpulka lielumu;
5.3. putnu sugu, no kuriem iegūst olas.
6. Dienests 10 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 5.punktā minētā iesnieguma saņemšanas izskata iesniegumu, apseko uzņēmumu un izvērtē tā atbilstību šiem noteikumiem un normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības dzīvnieku un dējējvistu vispārīgajām labturības prasībām (turpmāk – normatīvo aktu prasības). Ja uzņēmums atbilst normatīvo aktu prasībām, dienests piecu darbdienu laikā izsniedz olu realizācijas atļauju.
7. Ja uzņēmums neatbilst normatīvo aktu prasībām, dienests 10 dienu laikā olu ražotājam paziņo lēmumu par atteikumu izsniegt olu realizācijas atļauju, vienlaikus informējot par uzņēmumā konstatētajām neatbilstībām.
8. Ja netiek ievērotas normatīvo aktu prasības, dienests aptur olu realizācijas atļaujas darbību.
9. Lai atjaunotu olu realizācijas atļauju, olu ražotājs dienestā iesniedz iesniegumu ar lūgumu atjaunot olu realizācijas atļaujas darbību.
10. Dienests triju darbdienu laikā pēc šo noteikumu 9.punktā minētā iesnieguma saņemšanas izskata iesniegumu, apseko uzņēmumu un izvērtē tā atbilstību normatīvo aktu prasībām. Ja uzņēmums atbilst normatīvo aktu prasībām, dienests triju darbdienu laikā atjauno olu realizācijas atļaujas darbību.
11. Šo noteikumu 10.punktā minēto uzņēmuma apsekošanu dienests veic par maksu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam dienesta maksas pakalpojumu cenrādim.
12. Olu ražotājs nodrošina:
12.1. izdēto olu savākšanu (katru dienu);
12.2. savākto olu uzskaiti (katru dienu);
12.3. realizēto olu uzskaiti;
12.4. olu aizsardzību pret triecieniem un piesārņojumu;
12.5. olu aizsardzību pret tiešu saules staru iedarbību;
12.6. olu uzglabāšanu.
13. Olu uzglabāšanas, transportēšanas un realizācijas laikā nodrošina:
13.1. olu aizsardzību pret triecieniem un piesārņojumu;
13.2. nemainīgu vides temperatūru 18 °C (±5 °C);
13.3. olu aizsardzību pret tiešu saules staru iedarbību.
14. Realizējamās olas ir tīras, sausas, ar nebojātu čaumalu.
15. Olas realizē galapatērētājam 21 dienas laikā pēc izdēšanas. Olu derīguma termiņš ir 28 dienas pēc izdēšanas.
16. Piegādājot olas saimnieciskās darbības veicējam, kas nodarbojas ar mazumtirdzniecību, ražotājs sagatavo aizpildītu pavaddokumentu divos eksemplāros. Vienu eksemplāru iesniedz olu piegādes vietā saimnieciskās darbības veicējam, kas nodarbojas ar mazumtirdzniecību, otru sešus mēnešus glabā olu ražotājs un uzrāda pēc dienesta inspektora pieprasījuma.
17. Olas, kas iegūtas no mājputnu ganāmpulka, kurā nav vairāk par 50 mājputniem, nemarķē, bet to tirdzniecības vietā patērētājam redzamā vietā izvieto šādu informāciju:
17.1. olu ražotāja vārds, uzvārds vai uzņēmuma nosaukums un uzņēmuma adrese;
17.2. putnu suga, no kuras iegūtas olas;
17.3. olu izdēšanas datums;
17.4. olu derīguma termiņš;
17.5. uzņēmumā izmantotā mājputnu turēšanas metode:
17.5.1. brīva turēšana;
17.5.2. turēšana kūtī;
17.5.3. turēšana sprostos.
18. Realizējamām fasētām olām papildus šo noteikumu 17.punktā minētajai informācijai fasējumā norāda normatīvajos aktos par pārtikas preču marķēšanu noteikto informāciju.
19. Tirdzniecības vietā, kur realizē svaigas pīļu vai zosu olas, patērētājam redzamā vietā novieto attiecīgu norādi "Svaigas pīļu olas, ieteicams lietot pēc termiskas apstrādes" vai "Svaigas zosu olas, ieteicams lietot pēc termiskas apstrādes".
20. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007.gada 2.oktobra noteikumus Nr.665 "Higiēnas prasības olu apritei nelielā apjomā" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 161.nr.).
Ministru prezidents V.Dombrovskis
Zemkopības ministrs J.Dūklavs
Pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 14.septembra
noteikumiem Nr.857
Pavaddokuments olu piegādei mazumtirdzniecībā
Zemkopības ministrs J.Dūklavs