• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Autotransporta direkcija: Par autopārvadājumu ierobežojumu nākamgad uz Krieviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2010., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218021

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

17.09.2010., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Autotransporta direkcija: Par autopārvadājumu ierobežojumu nākamgad uz Krieviju

Krievijas transporta ministrs Igors Ļevitins paziņojis Starptautiskajam transporta forumam, ka 2011.gadā tiks ievērojami samazināts to Eiropas transporta ministru konferences (ETMK) daudzpusējo kravas autopārvadājumu atļauju skaits, kas derīgas Krievijas teritorijā. Tas nozīmē, ka salīdzinājumā ar šo gadu nākamgad apmēram uz pusi saruks ETMK atļauju skaits, ar ko Latvijas pārvadātāji varēs braukt uz Krieviju.

Šāds Krievijas lēmums būtiski un negatīvi ietekmēs Latvijas autopārvadājumu tirgu laikā, kad vērojama ekonomiskās aktivitātes atjaunošanās un pārvadājumu apjoma pieaugums.

Ņemot vērā Krievijas puses pieņemto lēmumu par ETMK atļauju skaita samazināšanu un izvērtējot tās realizēto politiku starptautisko autopārvadājumu jomā, gaidāms, ka 2011.gadā Latvijas autopārvadātājiem iespējas sadarboties ar Krieviju samazināsies vismaz par trešdaļu.

ETMK daudzpusējā kvota ir atļauju sistēma, kas izveidota Starptautiskā transporta foruma ietvaros. Kvota aptver 43 valstis, un tās mērķis ir veicināt autopārvadājumu tirgus liberalizāciju, ekoloģisku transportlīdzekļu izmantošanu un kvalitatīvu pakalpojumu nodrošināšanu. Pateicoties šai sistēmai, ievērojami pieaudzis Latvijas pārvadātāju rīcībā esošo EURO IV un EURO V standartiem atbilstošu kravas automašīnu skaits. Domājams, ka pēc minētā Krievijas lēmuma motivācija investēt jaunos ekoloģiskos transportlīdzekļos būtiski samazināsies. Lai atbalstītu tos, kas centušies savu parku atjaunot, pieņemts lēmums, ka Krievijā derīgās ETMK atļaujas būs tikai pārvadājumiem ar EURO IV un EURO V automašīnām.

ETMK atļaujas ir viens no instrumentiem piekļuvei Krievijas autopārvadājumu tirgum. Otrs instruments ir vienreizējās atļaujas starptautiskajiem kravas autopārvadājumiem, ar ko Latvija un Krievija apmainās, pamatojoties uz divpusējo starpvaldību nolīgumu. Jau patlaban pārvadātāji sākuši izmantot 4.ceturksnim paredzētās vienreizējās atļaujas, kuru skaitā iekļautas arī septembrī no Krievijas papildus saņemtās 5500 atļaujas. Ņemot vērā esošo pārvadājumu apjomu, atļauju skaits šim gadam ir nepietiekams.

Par papildu atļauju skaitu un vienreizējo autopārvadājumu atļauju kvotu nākamajam gadam plānots diskutēt Latvijas un Krievijas kopējās komisijas par starptautiskajiem autopārvadājumiem sēdē, kuru Latvijas puse vēlas rīkot oktobra beigās vai novembra sākumā.

Autotransporta direkcijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!