• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Par Lietuvu šodien! Par Latviju un Lietuvu nākotnē!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.1999., Nr. 45/46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21829

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vidzemes pilsētu apvienību

Vēl šajā numurā

17.02.1999., Nr. 45/46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Par Lietuvu šodien!

Par Latviju un Lietuvu nākotnē!"

Vakar, 16. februārī, Lietuvas vēstniecībā Rīgā tika atzīmēta 81. gadskārta kopš Lietuvas valstiskuma atjaunošanas.

Brāļu tautas svētku brīdī klāt bija Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, Ministru prezidenta biedri Guntars Krasts un Anatolijs Gorbunovs, Ķīnas vēstnieks Jao Peišens, Krievijas vēstnieks Aleksandrs Udaļcovs, citu valstu vēstnieki, diplomāti, Saeimas deputāti, Latvijas lietuviešu kopienas pārstāvji.

Pieņemšanu atklājot, Lietuvas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Petrs Vaitiekūns ( Petras Vaitiekūnas ) teica:

Viņa ekselence prezidenta kungs! Godātie ministri, mīļie tautieši, dāmas un kungi!

Vispirms atļaujiet pateikties Viņa ekselencei prezidentam Guntim Ulmanim par viņa uzmanību un cieņu, kuru viņš parādīja, ierodoties šeit šodien šajās svinībās.

Tāpat atļaujiet man izteikt cieņu Lietuvas un Latvijas ministriem, kuri apciemoja mūs šajā vakarā. Priecājos, šajā zālē redzot tik daudz pazīstamu un godātu cilvēku, kuri ieradās, apliecinot savu cieņu Lietuvai.

Šodien mēs svinam Lietuvas Neatkarības dienu, kura tika pasludināta 1918. gada 16. februārī, taču Lietuvas saknes ir daudz dziļākas.

Pirmo reizi Lietuvas vārds rakstos tika pieminēts 1009. gadā, gandrīz pirms tūkstoš gadiem. Lietuvas valsts sākums sniedzas trīspadsmitajā gadsimtā, karaļa Mindauga laikā.

16. februārī šajā senajā Lietuvas valstiskajā vēsturē tika ienests jauns elements — tautiskums.

Neatkarības diena ir tā diena, kurā var atskatīties pagātnē, vērtēt tagadni un paskatīties nākotnē. Arī Latvijai šeit ir svarīga vieta.

Es no visas sirds vēlu brāļu latvju zemei labklājību un uzplaukumu. Mēs esam tik tuvi, ka, to vēlot, vēlam it kā paši sev.

Atļaujiet man uzsaukt tostu par Viņa ekselenci prezidenta kungu, tāpat par godātajiem ciemiņiem, par Lietuvas un Latvijas sadarbības stiprināšanu!

Uz to Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis atbildēja ar tostu: "Par Lietuvu šodien! Par Latviju un Lietuvu nākotnē!"

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!