• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Darba vizītē Igaunijā tiekoties ar studentiem un ģimnāzistiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2010., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218297

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre: Par pierobežas teritoriju attīstības veicināšanu

Vēl šajā numurā

22.09.2010., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Darba vizītē Igaunijā tiekoties ar studentiem un ģimnāzistiem

20.septembrī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe darba vizītē apmeklēja Tartu (Igaunija). Baltijas Aizsardzības koledžā (BALTDEFCOL) pēc BALTDEFCOL komandanta brigādes ģenerāļa Gundara Ābola uzaicinājuma T.Koķe lasīja lekciju “Wider Security – Some Challenges: Security through Learning” un tikās ar studentiem un personālu. Ministre arī apmeklēja Miina Härma ģimnāziju un vizītes nobeigumā tikās ar Igaunijas izglītības un zinātnes ministru Tenisu Lukasu.

BALTDEFCOL T.Koķe uzsvēra šīs mācību iestādes, kvalifikācijas celšanas un izglītības lomu un nozīmi kopīgo drošības mērķu sasniegšanā un stiprināšanā, īpaši Baltijas valstīs. Ministre atzinīgi novērtēja gan skolas īstenoto apmācības politiku, kas saskan ar mūžizglītības mērķiem, gan daudzkulturālo vidi (pašlaik BALTDEFCOL mācās pārstāvji no 18 valstīm), kas ir nozīmīgs nosacījums Baltijas jūras reģiona un īpaši Baltijas valstu aizsardzības izglītības eksportspējas un internacionalizācijas veicināšanā. Šajā nolūkā, tiekoties ar koledžas vadību un ievērojot izglītībā notiekošo globāli, T.Koķe aicināja īpašu uzmanību pievērst triju Baltijas valstu intelektuālā potenciāla un infrastruktūras resursu konsolidācijai, turpinot īstenot apmācības politiku.

Miina Härma ģimnāzijā ministre tikās ar direktori Eni Tanbergu, pedagoģisko kolektīvu un apmeklēja 3.klases angļu valodas stundu. Miina Härma ģimnāzija ir skola, kurā mācās dažādu tautību skolēni, kuru vecāki uz laiku dzīvo Igaunijā, tajā skaitā četri latvieši (3., 4., 9. un 10.klasē). Nākotnē šī ģimnāzija plāno iegūt statusu, lai varētu īstenot starptautiskā bakalaurāta programmas. T.Koķe rosināja Miina Härma ģimnāziju veidot kontaktus ar Latvijā esošajām skolām, kas īsteno starptautiskā bakalaurāta programmas. Skolas apmeklējuma laikā T.Koķe īpaši akcentēja iespējas un nozīmi skolēniem ārpus dzimtenes mācīties savu dzimto valodu, tajā skaitā latviešu, un uzdāvināja skolas bibliotēkai grāmatas latviešu valodā.

Ministre jau ir rosinājusi Izglītības un zinātnes ministrijas atbildīgās amatpersonas savā darbībā rūpēties par to, lai Latvijas izglītības politikā īpaša uzmanība tiktu pievērsta arī Latvijas bērniem, kuri kopā ar vecākiem uzturējušies ārpus Latvijas un tur mācījušies, lai, atgriežoties dzimtenē, viņiem būtu gan atbilstošas latviešu valodas zināšanas, gan iespējas turpināt mācības Latvijā atbilstošā izglītības pakāpē.

Sarunās ar ģimnāzijas vadību T.Koķe guva apstiprinājumu tam, ka Igaunijas izglītības sistēmā sevi ir attaisnojusi pieeja, ka ģimnāzijās ir iespējas īstenot vispārējās izglītības programmas, sākot no 1.klases līdz 12.klasei. Ministre pieļauj, ka arī Latvijas izglītības sistēmā būtu profesionāli un atbilstoši labākajai pedagoģiskajai praksei jāizvērtē šādas iespējas, jo šobrīd mūsu valstī ģimnāzijas saskaņā ar likumdošanā noteikto īsteno 7.–12.klašu programmas.

Savukārt tikšanās laikā ar Igaunijas izglītības un zinātnes ministru Tenisu Lukasu tika pārrunāti abu valstu ministriju pārziņā esošie jautājumi, tajā skaitā saistībā ar pārmaiņām augstākajā izglītībā, vispārējā un profesionālajā izglītībā u.c.

Agnese Korbe, ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!