• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par Baltijas valstu sadarbību finanšu noziegumu izmeklēšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2010., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

22.09.2010., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par Baltijas valstu sadarbību finanšu noziegumu izmeklēšanā

Baltijas valstu finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu vadītāji – Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Čerņeckis, Igaunijas Nodokļu un muitas dienesta Izmeklēšanas departamenta vadītājs Rene Kanniste un Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta direktors Vitālijs Gaiļus – 17.septembrī, tikšanās laikā pārrunājot aktualitātes finanšu noziegumu apkarošanas jomā Baltijas reģionā, vienojušies turpmāk tikties ne retāk kā reizi gadā un veicināt savstarpēju informācijas apmaiņu, lai nodrošinātu ātrāku naudas atmazgātāju grupējumu darbības apturēšanu Baltijas reģionā.

Tikšanās laikā, pārrunājot organizētās noziedzības darbības tendences un izmaiņas lietotajās metodēs noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, visu trīs Baltijas valstu finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu vadītāji atzinuši, ka noziedzīgās shēmas kļuvušas daudz komplicētākas, paplašinājies to reģionālais apmērs – arvien vairāk noziedzīgās shēmās tiek iesaistītas ne tikai tuvumā esošās Baltijas valstis, bet arī citas Eiropas Savienības valstis un trešās valstis.

Noziedzīgo shēmu organizētāji savās darbībās kļuvuši rafinētāki. Izstrādājot aizvien smalkākas krāpšanas shēmas un piesaistot jomas profesionāļus – grāmatvežus, juristus, analītiķus –, shēmas iespējams veidot reģionāli daudz plašākā mērogā. Bieži nauda no vienas valsts tiek pludināta caur vienu vai vairākām ārvalstīm. Kādā no shēmas posmiem, noformējot darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tiek mainīta finanšu līdzekļu piederība. Rezultātā naudas līdzekļi atgriežas atpakaļ jau legalizēti.

Ņemot vērā iepriekš minēto, arvien lielāka nozīme noziedzīgo shēmu atklāšanā un apturēšanā ir savstarpējai sadarbībai un operatīvai izlūkošanas un izmeklēšanas informācijas apmaiņai, tāpēc Baltijas valstu finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu vadītāji vienojās tikties ne retāk kā reizi gadā, lai pārrunātu savstarpējās sadarbības aktualitātes, kā arī vienojās par konkrētām operatīvās informācijas apmaiņas metodēm ātrākai naudas atmazgātāju grupējumu darbības apturēšanai.

Tikšanās laikā Baltijas valstu finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta vadītāji arī apsprieda konkrētus savstarpējās sadarbības rezultātus. Tā, piemēram, 2008.gada 6.martā VID Finanšu policijas pārvaldei izdevās atklāt un pārtraukt vērienīga naudas atmazgātāju grupējuma darbību, kas darbojās gan Latvijas, gan Igaunijas teritorijā. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji gan paši veica kriminālprocesā iesaistīto personu pratināšanu, dodoties uz Igauniju, gan saņēma Igaunijas kolēģu palīdzību tiesiskās palīdzības lūgumos norādīto izmeklēšanas darbību realizēšanā. Rezultātā VID Finanšu policijas pārvalde 2009.gada 18.februārī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai nosūtīja divus kriminālprocesus par septiņu personu izvairīšanos no nodokļu nomaksas 1,45 miljonu latu apmērā un noziedzīgi iegūta 2,1 miljona latu legalizāciju. Tuvākajā laikā kriminālvajāšanas sākšanai plānots nosūtīt vēl divus kriminālprocesus.

2008.gada beigās Latvijas un Igaunijas tiesību sargājošās iestādes pārtrauca citas noziedzīgas shēmas darbību, kas tika izveidota, sadarbojoties vairākiem Latvijas noziedzīgiem grupējumiem ar noziedzīgo grupējumu Igaunijā. Minētajiem grupējumiem bija izdevies Igaunijas teritorijā legalizēt 13 miljonus eiro. Kopumā Latvijā un Igaunijā uzsāktajos kriminālprocesos tika veiktas 40 kratīšanas iesaistīto uzņēmumu juridiskajās adresēs, amatpersonu un iesaistīto personu dzīvesvietās un lietojamajās automašīnās. Šobrīd vienā no Latvijā uzsāktajiem kriminālprocesiem ir pabeigta pirmstiesas izmeklēšana un process nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret sešām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot kaitējumu valsts budžetam 1,5 miljonu latu apmērā, un krāpšanu. Procesa ietvaros par noziedzīgi iegūtiem atzīti līdzekļi 7,1 tūkstoša latu un 28,4 tūkstošu eiro apmērā. Otrā procesā turpinās izmeklēšana.

Šā gada pirmajā pusē cieša sadarbība izvērtās ar Lietuvas dienestu, pārbaudot naudas atmazgāšanas kanālu, ko izmantoja divi no VID Finanšu policijas pārvaldes šogad aizturētajiem grupējumiem. 3. un 4.jūnijā VID Finanšu policijas pārvalde aizturēja noziedzīgā grupējuma dalībniekus brīdī, kad no Lietuvas Republikas tika vesti un pasūtītājam nodoti 190 tūkstoši eiro. Cits grupējums, kura darbību VID Finanšu policijas pārvalde pārtrauca 16.jūnijā, nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu lielā apmērā un pēc sākotnējās informācijas, divu gadu laikā apgrozot vairāk nekā 4,5 miljonus latu un izvairoties no PVN nomaksas, nodarījis valsts budžetam apmēram 785 tūkstošu latu kaitējumu.

Tāpat tikšanās laikā arī Baltijas valstu finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu vadītāji apsprieda iestādēs veiktās reorganizācijas un to rezultātus. Jāatzīmē, ka pēdējo gadu laikā visos trijos Baltijas valstu finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestos notikusi reorganizācija, lai pārskatītu dienestu funkcijas un optimizētu dienestu darbu krīzes apstākļos.

VID Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!