• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumi Nr. 877 "Kārtība, kādā starptautisko publisko tiesību subjektiem piešķir atļauju izmantot Latvijas Republikas gaisa telpu publisko funkciju veikšanai paredzēto ārvalstu gaisa kuģu lidojumiem 1944.gada 7.decembra Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju 3.panta izpratnē". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.2010., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218355

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.882

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 3.aprīļa noteikumos Nr.152 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība"

Vēl šajā numurā

23.09.2010., Nr. 151

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 877

Pieņemts: 21.09.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.877

Rīgā 2010.gada 21.septembrī (prot. Nr.48 1.§)

Kārtība, kādā starptautisko publisko tiesību subjektiem piešķir atļauju izmantot Latvijas Republikas gaisa telpu publisko funkciju veikšanai paredzēto ārvalstu gaisa kuģu lidojumiem 1944.gada 7.decembra Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju 3.panta izpratnē

Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju" 40.panta ceturto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā starptautisko publisko tiesību subjektiem piešķir atļauju (turpmāk – lidojuma atļauja) izmantot Latvijas Republikas gaisa telpu publisko (valsts vai starptautisko organizāciju) funkciju veikšanai paredzēto ārvalstu gaisa kuģu (turpmāk – gaisa kuģis) lidojumiem (pārlidojumiem vai lidojumiem ar nosēšanos) 1944.gada 7.decembra Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju 3.panta izpratnē.

2. Ārlietu ministrijas izsniegtā lidojuma atļauja ir nepieciešama katram publisko funkciju veikšanai paredzētā gaisa kuģa un valsts gaisa kuģa lidojumam Latvijas Republikas gaisa telpā.

3. Aizsardzības ministrija izsniedz lidojuma atļauju tādu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas militārajām vajadzībām paredzēto gaisa kuģu lidojumiem, kuri veic kaujas uzdevumus, aizsargājot Latvijas Republikas gaisa telpu, un militārajās mācībās iesaistīto gaisa kuģu lidojumiem.

4. Ziemeļatlantijas līguma organizācijas un Eiropas Savienības dalībvalstu publisko funkciju veikšanai paredzēto gaisa kuģu (izņemot gaisa kuģus, kas pārvadā bīstamās kravas) lidojumiem Ārlietu ministrija izsniedz gada daudzkārtējo lidojuma atļauju Latvijas Republikas gaisa telpas izmantošanai šo noteikumu 13.punktā paredzētajiem mērķiem.

5. Ziemeļatlantijas līguma organizācijas militārajām vajadzībām paredzētajiem gaisa kuģiem, kuri veic kaujas uzdevumus, aizsargājot Latvijas Republikas gaisa telpu, nodrošina prioritāti gaisa telpas izmantošanā attiecībā pret civilās aviācijas gaisa kuģiem, izņemot gaisa kuģus, kas ir briesmās vai kam draud briesmas.

6. Ārlietu ministrija uztur datubāzi par lidojuma atļaujas pieprasījumiem un pieņemtajiem lēmumiem.

7. Aizsardzības ministrija, Civilās aviācijas aģentūra, Iekšlietu ministrija, Nacionālie bruņotie spēki, Valsts robežsardze, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde katru gadu līdz 1.janvārim un 1.jūlijam nosūta Ārlietu ministrijai informāciju lidojuma atļauju saskaņošanai. Ja mainījušās kontaktpersonas un kontaktinformācija, attiecīgo informāciju nosūta nekavējoties.

II. Lidojuma atļaujas pieprasīšana starptautisko publisko tiesību subjektu gaisa kuģiem

8. Starptautisko publisko tiesību subjekts diplomātiskā ceļā nosūta Ārlietu ministrijai lidojuma atļaujas pieprasījumu ne vēlāk kā septiņas dienas pirms gaisa kuģa plānotās ielidošanas Latvijas Republikas gaisa telpā.

9. Lidojuma atļaujas pieprasījumā norāda:

9.1. gaisa kuģa valstspiederību, tipu un maksimālo pacelšanās masu (MTOW);

9.2. gaisa kuģa ekspluatantu un tā adresi;

9.3. lidojuma numuru;

9.4. reģistrācijas numuru un radio izsaukuma zīmi;

9.5. izlidošanas lidlauku, datumu un laiku (izteiktu kā koordinēto universālo laiku) (turpmāk – laiks (UTC));

9.6. Latvijas Republikas valsts robežas šķērsošanas vietu (ieejas punktu), datumu un laiku (UTC);

9.7. lidojuma maršrutu Latvijas Republikas teritorijā;

9.8. nosēšanās lidlauku, datumu un laiku (UTC);

9.9. lidojuma numuru, ja plānots lidojuma turpinājums no Latvijas Republikas lidlaukiem vai Latvijas Republikas teritorijas pārlidojums, veicot atgriešanās lidojumu (turpmāk – turpinot lidojumu vai atgriežoties);

9.10. radio izsaukuma zīmi, turpinot lidojumu vai atgriežoties;

9.11. izlidošanas lidlauku, datumu un laiku (UTC), turpinot lidojumu vai atgriežoties;

9.12. Latvijas Republikas valsts robežas šķērsošanas vietu (ieejas punktu), datumu un laiku (UTC), turpinot lidojumu vai atgriežoties;

9.13. lidojuma maršrutu Latvijas Republikas teritorijā, turpinot lidojumu vai atgriežoties;

9.14. nosēšanās lidlauku, datumu un laiku (UTC), turpinot lidojumu vai atgriežoties;

9.15. lidojuma uzdevumu;

9.16. gaisa kuģa sakaru, navigācijas un pieejas aprīkojumu;

9.17. maksājumu veidu par aeronavigācijas pakalpojumiem;

9.18. atbilstošo šajā apakšpunktā minēto papildu informāciju par gaisa kuģa kravu:

9.18.1. apliecinājumu par to, ka lidojuma laikā gaisa kuģī nav bīstamas kravas, narkotisko, psihotropo vielu vai prekursoru un izlūkošanas iekārtu;

9.18.2. apstiprinājumu par bīstamas kravas atrašanos gaisa kuģī un tās dokumentāciju;

9.18.3. Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra izsniegtu tranzīta atļauju radioaktīvo materiālu (bīstamo kravu 7.klase) pārvadāšanai;

9.18.4. apstiprinājumu par stratēģiskas nozīmes preču atrašanos gaisa kuģī un to dokumentāciju (eksportētājvalsts kompetento iestāžu izsniegtu eksporta licenci vai izvešanas atļauju, vai tām pielīdzinātu dokumentu un importētājvalsts importa licenci vai importa sertifikātu, vai galīgā izlietojuma apliecinājumu);

9.18.5. apstiprinājumu par to, ka gaisa kuģis aprīkots ar izlūkošanas iekārtām vai izlūkošanas iekārtas atrodas gaisa kuģī, un apstiprinājumu, ka lidojuma laikā Latvijas Republikas gaisa telpā izlūkošanas iekārtas netiks izmantotas.

10. Papildus 9.punktā minētajai informācijai militārām vajadzībām paredzētajiem gaisa kuģiem lidojuma atļaujas pieprasījumā norāda:

10.1. gaisa kuģa kapteiņa vārdu, uzvārdu un militārā dienesta pakāpi;

10.2. gaisa kuģa apkalpes personu skaitu un militārā dienesta pakāpes;

10.3. pasažieru skaitu, katra pasažiera vārdu, uzvārdu un militārā dienesta pakāpi.

11. Starptautisko publisko tiesību subjekts, kurš nodrošina Ziemeļatlantijas līguma organizācijas militārajām vajadzībām paredzēto gaisa kuģu norīkošanu kaujas uzdevumu veikšanai, lai aizsargātu Latvijas gaisa telpu, ne vēlāk kā septiņas dienas pirms kaujas uzdevuma uzsākšanas iesniedz Aizsardzības ministrijā informāciju par:

11.1. militārās aviācijas vienību un personāla skaitu;

11.2. militārās aviācijas gaisa kuģu skaitu, tipu, reģistrācijas numuru un radio izsaukuma zīmi;

11.3. bruņojumu, munīciju un specifisko ekipējumu vai aprīkojumu;

11.4. lidojuma atļaujas termiņu.

12. Aizsardzības ministrija pieņem lēmumu par lidojuma atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt atļauju un ne vēlāk kā dienu pirms paredzētā lidojuma nosūta to starptautisko publisko tiesību subjektam. Lēmumu, kā arī šo noteikumu 11.punktā minēto informāciju (izņemot informāciju par specifisko ekipējumu vai aprīkojumu) nosūta valsts aģentūrai "Civilās aviācijas aģentūra" (turpmāk – Civilās aviācijas aģentūra) un Ārlietu ministrijai.

III. Gada daudzkārtējās lidojuma atļaujas pieprasīšana starptautisko publisko tiesību subjektu gaisa kuģiem

13. Gada daudzkārtējās lidojuma atļaujas Latvijas gaisa telpas izmantošanai izsniedz šādiem mērķiem:

13.1. valsts augstāko (pirmo) amatpersonu un valsts oficiālo delegāciju pārvadāšana;

13.2. militāro kravu (izņemot bīstamās kravas) un personāla pārvadāšana;

13.3. meklēšanas un glābšanas darbi;

13.4. diplomātisko kravu (izņemot bīstamās kravas) pārvadāšana;

13.5. medicīniskā evakuācija un cietušo transportēšana;

13.6. humānās palīdzības sniegšana;

13.7. militārās aviācijas gaisa kuģu pārlidojumi un pārlidojumi ar nosēšanos Latvijas Republikas lidlaukos.

14. Ziemeļatlantijas līguma organizācija, tās dalībvalsts vai Eiropas Savienības dalībvalsts vēstniecība ne vēlāk kā septiņas dienas pirms Ziemeļatlantijas līguma organizācijas gaisa kuģa pirmās plānotās ielidošanas Latvijas Republikas gaisa telpā iesniedz Ārlietu ministrijā gada daudzkārtējās lidojuma atļaujas pieprasījumu, kurā norāda:

14.1. gaisa kuģu skaitu, tipu un reģistrācijas numuru;

14.2. gaisa kuģu radio izsaukuma zīmes;

14.3. bruņojumu, munīciju un specifisko ekipējumu vai aprīkojumu, ja tādi ir;

14.4. šo noteikumu 13.punktā minēto(-os) lidojuma atļaujas izmantošanas mērķi(-us).

IV. Lidojuma atļaujas pieprasījumu izskatīšana

15. Ārlietu ministrija nekavējoties nosūta Aizsardzības ministrijai šajos noteikumos paredzētajā kārtībā saņemtos lidojuma atļaujas vai gada daudzkārtējās lidojuma atļaujas pieprasījumus.

16. Aizsardzības ministrija operatīvi pārbauda pieteikto lidojumu atbilstību valsts drošības interesēm un sniedz atzinumu Ārlietu ministrijai. Ārlietu ministrija pieņem lēmumu par pieprasījuma turpmāko virzību vai noraidīšanu. Ja ir pieņemts lēmums par lidojuma atļaujas pieprasījuma turpmāku virzību, Ārlietu ministrija lidojuma atļaujas pieprasījumu un šo noteikumu 9. un 10.punktā minēto informāciju nosūta Civilās aviācijas aģentūrai.

17. Civilās aviācijas aģentūra pārbauda iesniegtās informācijas atbilstību prasībām, ko nosaka gaisa telpas izmantošanas kārtība, informē par gaisa telpas izmantošanu valsts akciju sabiedrību "Latvijas gaisa satiksme" un ne vēlāk kā divas dienas pirms paredzētā lidojuma sniedz atzinumu Ārlietu ministrijai.

18. Ārlietu ministrija pēc Civilās aviācijas aģentūras atzinuma saņemšanas pieņem lēmumu par lidojuma atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt lidojuma atļauju, diplomātiskā ceļā ne vēlāk kā dienu pirms paredzētā lidojuma nosūta to starptautisko publisko tiesību subjektam un informē par pieņemto lēmumu Aizsardzības ministriju, Nacionālos bruņotos spēkus un Civilās aviācijas aģentūru.

V. Lidojuma atļaujas pieprasīšana katastrofu gadījumos

19. Ja gaisa kuģis piedalās katastrofu novēršanas, pārvarēšanas vai to radīto seku likvidācijas darbos, starptautisko publisko tiesību subjekts iesniedz lidojuma atļaujas pieprasījumu, nosūtot diplomātiskā ceļā Ārlietu ministrijai šo noteikumu 9. un 10.punktā minēto informāciju, vai rīkojas atbilstoši Latvijas Republikas noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem.

20. Šo noteikumu 19.punktā minētos gaisa kuģu lidojuma atļaujas pieprasījumus Ārlietu ministrija šajos noteikumos paredzētajā kārtībā saskaņo nekavējoties.

21. Ja šo noteikumu 19.punktā minētie gaisa kuģi plāno nosēsties ārpus robežšķērsošanas vietām, Ārlietu ministrija pēc lēmuma pieņemšanas par lidojuma atļaujas izsniegšanu nekavējoties informē Valsts robežsardzi un attiecīgo Valsts ieņēmumu dienesta muitas iestādi, lai nodrošinātu nepieciešamo robežšķērsošanas un muitas kontroli gaisa kuģu nolaišanās vietā, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

VI. Lidojuma atļaujas pieprasīšana valsts gaisa kuģiem, kas pārvadā bīstamo kravu

22. Starptautisko publisko tiesību subjekts, pieprasot lidojuma atļauju valsts gaisa kuģim, kas pārvadā bīstamo kravu, iesniedz lidojuma atļaujas pieprasījumu šo noteikumu 8., 9. un 10.punktā paredzētajā kārtībā.

23. Ja plānotais lidojums var apdraudēt valsts iekšējo drošību, Ārlietu ministrija papildus šo noteikumu 15., 16., 17. un 18.punktā paredzētajai kārtībai lidojuma atļaujas pieprasījumu saskaņo ar Drošības policiju.

24. Pēc lidojuma atļaujas izsniegšanas starptautisko publisko tiesību subjekta gaisa kuģim, kas pārvadā bīstamo kravu, Ārlietu ministrija nekavējoties informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu.

VII. Lidojuma atļaujas pieprasīšana militārajiem vingrinājumiem un mācībām Latvijas Republikas gaisa telpā

25. Ja Latvijas Republikas gaisa telpā militārajām vajadzībām ir plānoti gaisa kuģu militārie vingrinājumi vai mācības, starptautisko publisko tiesību subjekts ne vēlāk kā 60 dienas pirms plānotās ielidošanas Latvijas gaisa telpā iesniedz lidojuma atļaujas pieprasījumu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā. Pieprasījumā norāda šādu informāciju:

25.1. militārās aviācijas vienību un personāla skaits;

25.2. militārās aviācijas gaisa kuģu skaits, tips, reģistrācijas numurs un radio izsaukuma zīme;

25.3. bruņojums, munīcija un specifiskais ekipējums vai aprīkojums;

25.4. lidojuma atļaujas termiņš;

25.5. militārās gaisa satiksmes vadības institūcijas nosaukums;

25.6. militārajiem vingrinājumiem vai mācībām nepieciešamā gaisa telpa;

25.7. kontaktpersona;

25.8. militāro vingrinājumu vai mācību nosaukums.

26. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Apvienotais štābs apkopo šo noteikumu 25.punktā minētos pieprasījumus un nosūta Aizsardzības ministrijai.

27. Aizsardzības ministrija pārbauda pieteikto lidojumu atbilstību valsts drošības interesēm un pieņem lēmumu par lidojuma atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt atļauju, un ne vēlāk kā dienu pirms paredzētā lidojuma nosūta to starptautisko publisko tiesību subjektam.

28. Ja ir pieņemts lēmums par lidojuma atļaujas izsniegšanu, Aizsardzības ministrija par šo noteikumu 26.punktā minētajiem apkopotajiem pieprasījumiem paziņo starptautisko publisko tiesību subjektam un vienlaikus nosūta minēto informāciju Civilās aviācijas aģentūrai un Ārlietu ministrijai.

VIII. Noslēguma jautājums

29. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 6.septembra noteikumus Nr.667 "Kārtība, kādā starptautisko publisko tiesību subjektiem piešķir atļauju izmantot Latvijas gaisa telpu publisko funkciju veikšanai paredzēto ārvalstu gaisa kuģu lidojumiem 1944.gada 7.decembra Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju 3.panta izpratnē" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 144.nr.; 2008, 36.nr.).

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ārlietu ministra vietā – kultūras ministrs I.Dālderis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!