• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par atbalstu ģimenēm ar apgādībā esošu personu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2010., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218473

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atzinību Latvijai tranzītnodrošināšanā uz Afganistānu

Vēl šajā numurā

24.09.2010., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par atbalstu ģimenēm ar apgādībā esošu personu

Ģimeņu atbalstam jāpaaugstina neapliekamais minimums par apgādībā esošu personu, šādu priekšlikumu atbalstīja vairums Labklājības ministrijā (LM) notikušās diskusijas dalībnieku. LM uzsver, ka šis ierosinājums iestrādāts arī Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs.

Tāpat diskusijā izskanēja priekšlikums par nepieciešamību detalizētāk izskatīt noteikto nodevu par īpašumā esošu transportlīdzekli. Nodevas apmērs būtu jāizvērtē ģimenes kontekstā, proti, daudzbērnu ģimenēm piemērojot zemāku nodokļa likmi, neraugoties uz to, ka šādai ģimenei būs lielāks transportlīdzeklis, kas ir objektīva un praktiska nepieciešamība. Savukārt citādi jāizvērtē nodokļa apmērs tiem iedzīvotājiem, kas vienatnē pārvietojas ar transporta līdzekli.

Tieši tāpat būtu jāvērtē īpašuma nodoklis par dzīvojamo platību. Daudzbērnu ģimenēm ir praktiska un objektīva nepieciešamība pēc lielākas dzīvojamās platības. Līdz ar to šī ģimenes apdzīvotā platība būtu jāizvērtē citādi nekā liela platība, kurā dzīvo viens vai divi cilvēki.

Diskusijas laikā izskanēja priekšlikums par pašvaldību vai valsts subsidētu īres dzīvokļu ieviešanu un nodrošināšanu jaunajām ģimenēm, proti, šīm ģimenēm par dzīvokli būtu jāmaksā tikai komunālie maksājumi. Tādējādi tiktu atbalstītas jaunās ģimenes un veicināta komunālo maksājumu parādu samazināšanās.

Tāpat diskusijas dalībnieki atzinīgi novērtēja, ka pirmo reizi nozīmīgā politikas plānošanas dokumentā ir ietverta ārpusķermeņa apaugļošanas veicināšanas nepieciešamība.

“Esmu gandarīts, ka šajā finansiāli sarežģītajā laikā diskusija par valsts ģimenes politiku un valsts prioritātēm notiek. Lai gan viedokļi atsevišķos jautājumos ir diametrāli atšķirīgi, piemēram, par laulības institūcijas nozīmīguma pastiprināšanu, esam uz pareizā ceļa. Tikai kopīgās sarunās ar pilsonisko sabiedrību, ekspertiem un politiķiem var rast labākos risinājumus turpmākai ģimenes politikas attīstībai. Skumji, ka iespēju piedalīties neatrada vairāku vadošo politisko apvienību pārstāvji,” atzīst labklājības ministrs Uldis Augulis.

Atgādinām, ka LM ir izstrādājusi Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.–2017.gadam, kuras tika nodotas sabiedriskai apspriešanai jūnijā.

Ieviešot pamatnostādnes un risinot tajās aptvertās problēmas, tuvāko gadu laikā paredzēts īstenot vairākus pasākumus un uzdevumus.

Pamatnostādnes ir izstrādātas sadarbībā ar nozaru ministrijām, valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī nevalstiskajām organizācijām. Tās ir iesniegtas valsts sekretāru sanāksmē, tomēr vēl ir nepieciešams saskaņojums ar citām ministrijām, lai nodotu izskatīšanai Ministru kabinetā šā gada ceturtajā ceturksnī.

Ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!