• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju Latvijas tirgos un citām lauksaimnieku aktualitātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2010., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218477

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par vienotā platības maksājuma avansu lauksaimniekiem

Vēl šajā numurā

24.09.2010., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju Latvijas tirgos un citām lauksaimnieku aktualitātēm

22.septembrī Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre Dace Lucaua piedalījās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulcē un atbildēja uz lauksaimnieku jautājumiem par situāciju Latvijas tirgos saistībā ar augļu un dārzeņu importu, obligāto prasību ierīkot mēslu krātuves, kā arī vairākām citām lauksaimniekiem šobrīd aktuālām tēmām.

Pārrunājot lauksaimnieku vēlmi noteikt atvieglojumus zemes iegādes kredītu līgumu nosacījumos (aizdevumiem, kuri tika izsniegti Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmas ietvaros), tas ir, lai līgumā ar kredītdevēju tiktu paredzēta ieķīlāto zemju atķīlāšana jaunām kredītgarantijām, ZM valsts sekretāre norādīja, ka gan Zemkopības ministrija, gan Latvijas Hipotēku un zemes banka ir gatava sēsties pie sarunu galda, lai rastu lauksaimniekiem pozitīvu risinājumu.

Tāpat arī D.Lucaua skaidroja, ka Zemkopības ministrija un Vides ministrija savstarpēji risinās jautājumu par obligāto kūtsmēslu krātuvju ierīkošanas termiņa pagarinājumu no 2014.gada uz 2020.gadu. Tālab ZM jau tuvākajā laikā izskatīs atbalsta intensitātes palielināšanas iespējas par 10% Lauku attīstības programmas 2007.–2013.gadam ietvaros. Šobrīd kūtsmēslu krātuvju būvniecība no ES līdzekļiem tiek atbalstīta 40% apmērā. Līdz šim Latvijā ar ES fondu atbalstu uzbūvētas 320 kūtsmēslu krātuves, ar Lauku attīstības programmas (2007–2013) līdzekļu atbalstu plānots būvēt vēl 15 kūtsmēslu krātuves.

Uz Latvijas dārzkopju izteiktajām bažām par to, ka šobrīd ir konstatēti pietiekami daudz gadījumu, kad citās valstīs audzētie un ražotie pārtikas produkti tiek uzrādīti par vietējo ražojumu, valsts sekretāre uzsvēra, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir veicis un turpinās veikt ārpuskārtas pārbaudes tirdzniecības uzņēmumos, ielu tirdzniecības vietās un tirgos, pievēršot pastiprinātu uzmanību svaigo augļu un dārzeņu izcelsmes norādēm. Īpaši stigri tiek kontrolētas lielās veikalu ķēdes, kā arī ir reģistrēts tā dēvētais nakts tirgus, kur PVD veic regulārus reidus.

Tāpat ZM valsts sekretāre skaidroja: lai panāktu 100% valsts finansējumu transmisīvās sūkļveida encefalopātijas (TSE) izmeklējumiem un analīzēm, valdība jau šā gada pavasarī, pamatojoties uz ZM sagatavoto informatīvo ziņojumu par Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto obligāto dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības un apkarošanas īstenošanu, par 654,8 tūkstošiem latu noteica palielināt budžeta finansējumu 2011.gadam infekcijas slimību uzraudzības un apkarošanas īstenošanai. Turklāt, ja Eiropas Komisija akceptēs ZM ir iesniegto priekšlikumu mainīt pārbaudāmo dzīvnieku vecumu no 24 mēnešiem uz 48 mēnešiem, tad finansējums par TSE analīžu veikšanu tiks nodrošināts 100% apmērā no valsts budžeta.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!