• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltkrievijas premjerministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2010., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218478

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Par NATO un Krievijas attiecību tālāku virzību

Vēl šajā numurā

24.09.2010., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltkrievijas premjerministra darba vizīti Latvijā


Vakar un šodien, 23. un 24.septembrī, Latvijā uzturas Baltkrievijas premjerministra Sergeja Sidorska vadītā delegācija. Vizītes pirmajā dienā Sergejs Sidorskis tikās ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, piedalījās Latvijas valdības un Baltkrievijas valdības sadarbības līguma parakstīšanā biznesa vadības studiju programmu attīstībai. Tāpat abu valstu valdību vadītāji atklāja piekto starptautisko Baltkrievijas un Latvijas investīciju forumu “Baltijas reģions 2010”, piedalījās izstādē “Belarus EXPO – 2010”, kā arī tikās ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu. Savukārt šodien, 24.septembrī, Baltkrievijas premjers piedalīsies un teiks runu 11.Baltijas ekonomikas forumā
 
Foto: Aivis Freidenfelds, VK

23.septembrī Rīgā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Baltkrievijas premjerministru Sergeju Sidorski un pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, līgumtiesiskās bāzes attīstību un ekonomisko sadarbību, īpaši transporta un tranzīta jomā. Puses apsprieda arī Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecību tālākas padziļināšanas iespējas un citus jautājumus.

Baltkrievijas premjerministrs S.Sidorskis pateicās V.Dombrovskim par uzaicinājumu apmeklēt Latviju un augstākajā līmenī pārrunāt aktuālos starpvalstu sadarbības jautājumus. S.Sidorskis apliecināja, ka ir gandarīts par ekonomisko attiecību attīstību – jau šobrīd Baltkrievijā darbojas ap 250 Latvijas uzņēmēju, savukārt Latvijā – vairāk nekā 600 Baltkrievijas uzņēmēju, kas ir labs potenciāls ekonomiskās sadarbības attīstībai. Tāpat Baltkrievijas premjerministrs uzsvēra Latvijas tranzīta un transporta pakalpojumu iespējas, kas konkurētspējīgu piedāvājumu rezultātā varētu palielināt Baltkrievijas tirdzniecības un eksporta apjomus caur Latvijas ostām un dzelzceļu. Kopējais Latvijas un Baltkrievijas tirdzniecības apgrozījums 2010.gada pirmajā pusgadā sasniedza 260 miljonus ASV dolāru.

Ministru prezidents V.Dombrovskis pateicās par Baltkrievijas premjerministra un oficiālās delegācijas ierašanos Rīgā, paužot gandarījumu par abu valstu politiskā dialoga aktīvu un pozitīvu attīstību, jo īpaši par ekonomisko attiecību dinamiku pēdējos gados.

Ekonomiskās sadarbības jomā abas amatpersonas pārrunāja tranzītpolitikas jautājumus – iespēju palielināt kravu tranzīta apjomus, izmantojot Latvijas ostu un dzelzceļa pakalpojumus. S.Sidorskis informēja par Baltkrievijas plāniem tuvāko gadu laikā palielināt naftas produktu pārstrādes apjomus, vienlaikus apliecinot ieinteresētību naftas produktu tranzītam caur Ventspils ostu. Premjeri pārrunāja līdzšinējo Baltkrievijas sadarbību ar Ventspils uzņēmumiem, paužot cerību, ka sarežģītā akcionāru struktūra nekavēs sadarbības attīstību un vienošanos par infrastruktūras izmantošanu. Abām valstīm šajā jomā būtu nepieciešama ilgtermiņa attīstības perspektīva. V.Dombrovskis pauda Latvijas interesi šā virziena attīstībā. Viņš piezīmēja, ka Ventspils ostai ir visa nepieciešamā infrastruktūra, tomēr neskaidrības joprojām rada uzņēmumu akcionāru struktūra.

Tāpat S.Sidorskis informēja par plānoto dzelzceļa uzlabošanas projektu, lai Baltkrievijā izveidotu Eiropas līmenim atbilstošu infrastruktūru. Viņš rosināja organizēt trīspusēju Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas premjeru tikšanos par tranzīta koridoru attīstības iespējām un dzelzceļa infrastruktūras pielāgošanu. V.Dombrovskis uzsvēra, ka šobrīd Latvija nav plānojusi lielus investīciju projektus jaunu sliežu ceļu būvniecībā, taču norit darbs pie esošo ceļu modernizēšanas. Latvijas premjers uzsvēra šo kā prioritāti, lai sekmētu Latvijas konkurētspēju tranzīta pakalpojumu jomā. Abas puses atzinīgi novērtēja konteinervilciena “Zubr” projekta attīstību, kas veidojas par nozīmīgu reģionālu savienojumu maršrutā Minska–Rīga–Tallina.

Amatpersonas pārrunāja arī pasažieru pārvadājumu savienojumu attīstības iespējas un tiešo avioreisu nodrošināšanas ieguvumus biznesa kontaktu un tūrisma veicināšanā. Premjeri bija vienisprātis, ka tiešo lidojumu skaits starp Rīgu un Minsku būtu saglabājams līdzšinējā apjomā vai pat palielināms. Turpināms arī darbs pie pasažieru vilciena satiksmes atjaunošanas starp Latviju un Baltkrieviju.

Runājot par Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas attiecībām, V.Dombrovskis apliecināja Latvijas interesi un atbalstu attiecību tālākā padziļināšanā. Vienlaikus Ministru prezidents uzsvēra arī pašas Baltkrievijas lomu attiecību pilnveidošanā, turpinot darbu pie demokrātijas procesu uzlabošanas un cilvēktiesību jautājumu risināšanas. Tostarp V.Dombrovskis aicināja nodrošināt prezidenta vēlēšanu caurspīdīgumu un EDSO novērotāju brīvu pieeju šim procesam. Viņš aicināja Baltkrievijas pusi aktīvāk izmantot ES Austrumu partnerības radītās iespējas.


Baltkrievijas premjerministrs Sergejs Sidorskis un Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (centrā) un viņu vadītās delegācijas pēc sadarbības līguma
parakstīšanas
 
Foto: Aivis Freidenfelds, VK

Pēc amatpersonu sarunas Latvijas un Baltkrievijas pārstāvji svinīgi parakstīja starpvaldību līgumu par sadarbību maģistrantūras līmeņa vadības speciālistu sagatavošanā, kas ļaus no nākamā gada 1.septembra uzsākt Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas biznesa skolas izstrādāto maģistrantūras programmu Biznesa skolā Minskā. Tāpat tika parakstīta vienošanās par kārtību, kādā piemērojams līgums par sadarbību sociālās drošības jomā.

Divu dienu darba vizītes ietvaros 23.septembrī Baltijas premjerministrs S.Sidorskis un Latvijas Ministru prezidents V.Dombrovskis atklāja piekto starptautisko Baltkrievijas un Latvijas investīciju forumu “Baltijas reģions 2010”, kā arī piedalījās Baltkrievijas nacionālās izstādes “Belarus Expo–2010” atklāšanas pasākumā. Savukārt 24.septembrī S.Sidorskis piedalās 11.Baltijas Ekonomikas forumā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!