• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējumu ātrgaitas internetam Vidusāzijas zinātniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2010., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218486

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu dzimumu līdztiesības stratēģiju

Vēl šajā numurā

24.09.2010., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējumu ātrgaitas internetam Vidusāzijas zinātniekiem

21.septembrī Eiropas Komisija deva savu ieguldījumu, lai uzlabotu Vidusāzijas reģiona zinātniekiem pieejamā interneta kvalitāti Kirgizstānā, Tadžikistānā un Turkmenistānā. Ar Komisijas 5 miljonu eiro finansējumu Vidusāzijas Pētniecības un izglītības tīklam (CAREN) kādreizējā Zīda ceļa reģionā tiek nodrošināts XXI gadsimtam atbilstošs ātrgaitas internets pētniecības un izglītības vajadzībām.

Ar ātrgaitas interneta pieslēgumiem reģiona zinātniekiem, pasniedzējiem un studentiem paveras vienreizējas iespējas pilntiesīgi iesaistīties pasaules līmeņa zinātniskajā darbā. Kad CAREN tīklam pievienosies arī Kazahstāna un Uzbekistāna, tas vairāk nekā 500 universitātēs un pētniecības centros savienos pāri par pusmiljonu lietotāju.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece un par Digitalizācijas programmu atbildīgā komisāre Nēlī Krūsa teica: “CAREN atspoguļo Komisijas stratēģiju Eiropas pētniecībā novērst pasaules līmeņa infrastruktūras trūkumus, nodrošinot ātrgaitas, taču izmaksu ziņā pieņemamu datu komunikācijas veidu ar Vidusāziju. Tādējādi tiek mazināta digitālā plaisa un tiek veicināta reģiona pētniecības un izglītības modernizācija un attīstība.”

ES attīstības komisārs Andris Piebalgs norādīja: “Šis projekts palīdzēs atvieglot un uzlabot darbu vairāk nekā 500 000 Vidusāzijas zinātnieku. Atbalstot augstāko izglītību un interneta kvalitāti, tiek ieguldīts Vidusāzijas inovāciju centru nākotnes izredzēs. Esmu pārliecināts, ka ES palīdzība ievērojami veicinās šo valstu ekonomisko izaugsmi.”

Vidusāzijas Pētniecības un izglītības tīkls, kas 21.septembrī tika oficiāli atklāts Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā, aptuveni pusmiljonam reģiona zinātnieku dod pieeju lielajām datubāzēm un nodrošina milzīgu datu apstrādes jaudu, kas nepieciešama reģionā tieši izmantojamai progresīvai zinātniskajai izpētei. Piemēram, ņemot vērā reģiona atrašanos Indijas un Eirāzijas tektonisko plātņu sadures zonā un no tā izrietošo zemestrīču risku, ātrdarbīgie CAREN pieslēgumi zinātniekiem dos iespēju praktiski reāllaikā iegūt seismisko staciju datus un apmainīties ar tiem. Tādējādi uzlabosies riska novērtējums un katastrofu draudu pārvaldība, piemēram, nodrošinot saikni starp Vidusāzijas Lietišķo zemes zinātņu institūta zinātniekiem un viņu kolēģiem Vācijas Ģeofizikas pētījumu centrā.

Pateicoties kvalitatīvākam internetam, ieguvēji būs arī citās jomās, tostarp telemedicīnas iniciatīvas Tadžikistānā, plānotā sadarbība tekstilrūpniecības pētījumu jomā starp Londonas Modes koledžu un partneriem Taškentā, kā arī Isikula baseina ekoloģiskais monitorings, sadarbojoties Kirgizstānas Fizikas institūtam un partneru institūtiem Vācijā un ASV. Pašlaik jau tiek īstenoti vairāki tālmācības projekti, piemēram, Turkmenistānai sadarbojoties ar Hamburgas Tehnisko universitāti un Barselonas Autonomo universitāti. 21.septembrī notikušajā atklāšanas pasākumā prezentētās kopīgās Eiropas un Vidusāzijas iniciatīvas parādīja CAREN tīkla potenciālu sadarbības veicināšanā.

CAREN ne tikai nodrošina ātrdarbīgus pieslēgumus reģiona zinātniekiem, bet arī, pateicoties savienojamībai ar šā tīkla Eiropas ekvivalentu “GÉANT”, paver durvis saiknei ar pasaules zinātnes un izglītības aprindām. Tādējādi zinātnieki var ielūkoties digitālās bibliotēkās, piekļūt ģeogrāfiski attālām datubāzēm, neklātienē koplietot zinātniskos instrumentus un pasaules mērogā ātri un droši pārsūtīt lielus datu apjomus.

CAREN tīklu līdzfinansē Eiropas Komisijas “EuropeAid” sadarbības birojs, un tā 6,25 miljonu eiro budžetā 80% nodrošina Eiropas Komisija, bet pārējo finansējumu uz dalītu izmaksu pamata iegulda projekta valstis. Projektu kopā ar attiecīgo valstu pētniecības un izglītības tīkliem īsteno un pārvalda pētniecības tīklu organizācija DANTE.

Vispārīga informācija

CAREN turpina NATO finansētā Zīda projekta veikumu, ar ko tika aizsākta pētniecības tīklu veidošana ar Kaukāzu un Vidusāziju. Sākotnēji tika izmantotas mazjaudas satelītu tehnoloģijas, bet pēdējā laikā sākusies pāreja uz sauszemes optiskās šķiedras infrastruktūru. NATO finansējuma programma Vidusāzijai 2010.gada jūnijā beidzās, un CAREN tagad turpina nodrošināt interneta pieslēgumus pētniecības un izglītības vajadzībām Vidusāzijā.

GÉANT tīkls, kas darbojas kopš 2000.gada, pašlaik nodrošina ātrgaitas savienojumus ar Āziju, Vidusjūras reģionu, Dienvidāfriku, Latīņameriku un Melnās jūras reģionu. Tas cita starpā nodrošina Pakistānas saikni ar pasaules zinātnes aprindām un Eiropas kodolsintēzes zinātniekiem dod pieeju superdatoru centriem. Eiropas Komisija atbalsta GÉANT tīklu Pētniecības pamatprogrammas ietvaros, 2009.–2013.gadam paredzot 93 miljonu eiro finansējumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!