• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas kopsēdes "Latvijas lauku attīstība Eiropas Savienības kontekstā" lēmums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.1998., Nr. 317/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218546

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par augstajām pārtikas prasībām

Vēl šajā numurā

28.10.1998., Nr. 317/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas kopsēdes "Latvijas lauku attīstība Eiropas Savienības kontekstā" lēmums

Kopsēdes dalībnieki, noklausoties LZA kor. loc., prof. Dr.habil.geogr. Aijas Mellumas un LZA kor.loc., prof. Dr.habil.oec. Baibas Rivžas ziņojumus, kā arī kopsēdes dalībnieku līdzziņojumus un debatēs izteiktos priekšlikumus, konstatē:

• Latvijas lauku attīstības programmas realizācija izvēršas pakāpeniski, taču būtu vēlama lielāka aktivitāte visu tajā ietverto uzdevumu risināšanā.

• Tā kā iecerētā administratīvi teritoriālā reforma nav pašmērķis, bet līdzeklis Latvijas uzņemšanai Eiropas Savienībā, reģioni Latvijā jāveido tā, lai jaunajos apstākļos atbilstoši Eiropas Savienības, valsts un pašvaldību institūciju ieteikumiem vispirms labvēlīgi tiktu īstenotas iedzīvotāju pamatintereses.

Kopsēdes dalībnieki uzskata, ka lauku attīstība ir cieši saistīta ar dažādu veidu informatīvo nodrošinātību un plašu pieejamību jebkurā Latvijas vietā. Šajā virzienā iesāktais Centrālās statistikas pārvaldes darbs jāvērtē pozitīvi. Laukos jāpaplašina informācijas pārraidei nepieciešamo telekomunikāciju attīstība.

LZA un LLMZA kopsēdes dalībnieki nolēma:

1. Atzīt, ka līdztekus formulētajiem prioritārajiem pētniecības virzieniem nepieciešams notiekt šādas valsts nozīmes pētījumu programmas:

1.1. Latvijas ūdeņi un augsne.

1.2. Latvijas meži un purvi.

1.3. Augu un dzīvnieku genofonds un selekcija.

1.4. Pārtikas izejvielu kvalitātes formēšana.

1.5. Atjaunojamie enerģijas avoti.

2. Atbalstīt LV mežzinātnes institūta "Silava" zinātnieku iniciatīvu par valsts starpnozaru programmas "Meža ieaudzēšana Latvijas nemeža zemēs" izstrādi un lūgt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Ekonomikas un Zemkopības ministriju iesniegt šīs programmas pieteikumu Ministru kabinetā.

3. Izveidot un attīstīt lauku apvidū dzīvojošo pieaugušo nepārtrauktas tālākizglītošanas sistēmu visos zināšanu līmeņos. Uzskatīt to par galveno priekšnoteikumu Latvijas lauku sekmīgai attīstībai un Latvijas tuvināšanai Eiropas Savienībai.

4. Lūgt LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju:

4.1. Sadarbībā ar zinātniekiem apkopot jau esošo pieredzi teritoriju attīstības programmu izstrādē, uz tās pamata pilnveidot programmu izstrādes (īpaši pagastiem paredzētās) metodiku. Tādējādi uzlabotās programmas reāli sekmētu šo teritoriju attīstību;

4.2. Optimālākā administratīvi reģionālā reformas risinājuma izvēlei izvērst diskusiju par dažādiem reformas variantiem, katra varianta priekšrocībām, plaši izmantojot masu informācijas līdzekļus un tikšanos ar iedzīvotājiem;

4.3. Rezervēt finansējumu zinātnisko pētījumu projektiem, paredzot monitoringa pētījumus teritorijās, kurās administratīvi teritoriālā reforma jau īstenota, lai izvērtētu tās rezultātā notikušās izmaiņas un to ietekmi uz attīstības procesiem.

LZA viceprezidents Juris Ekmanis

LLMZA viceprezidents Aleksandrs Jemeļjanovs

1998. gada 15. oktobrī Jelgavā, LLU

Informācija par zinātņu akadēmiju apvienoto sēdi

— "LV" 297./298.nr. 1998. gada 20. oktobrī

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!