• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par to, kas zem Rīgas. Par rīdzinieka māju Vecrīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.1999., Nr. 45/46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21856

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trāpīgs termins ir kā laipa uz saprašanos

Vēl šajā numurā

17.02.1999., Nr. 45/46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgai būs 800 gadu

Par to, kas zem Rīgas

1.JPG (24245 BYTES)4.JPG (34285 BYTES)

Grāmatas "Zemē apslēptā pilsētā" autors Andris Celmiņš. Rokturi, rags (16.gs.)

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā svinīgi tika atvērta Arheoloģijas nodaļas vadītāja Andra Celmiņa grāmata "Zemē apslēptā pilsētā". To laidis klajā dizaina un drukas apgāds "Puse". Teksts sniegts latviešu un angļu valodā. Grāmatas pamatā ir izstāde par 1991. – 1997.gada arheoloģiskajiem atradumiem Rīgā. Apkopotas tādas tēmas kā Vecrīgas kultūrslāņa īpatnības, pilsētas labiekārtošana 13.–18.gadsimtā, saimniecības nozares viduslaiku Rīgā. Izpētes galvenie objekti bijuši atradumi Doma pagalmā un Dannenšterna nama pagalmā un pagrabos.

Krāšņā, bagātīgi ilustrētā izdevuma māksliniece ir Marika Samardaka, fotogrāfs — Ilgvars Gradovskis. Grāmatā ietverts arī katalogs, kur senlietas grupētas pēc materiāla — dzelzs, kauls, koks, āda.

Andris Celmiņš ir pārliecināts, ka Vecrīgas arheoloģiskā izpēte turpināsies. Paplašinoties būvdarbiem Rīgas vēsturiskajā centra, ir sevišķi svarīgi garantēt Vecrīgas kultūrslāņa kā arheoloģiskā pieminekļa aizsardzību.

Par rīdzinieka māju Vecrīgā

3.JPG (27412 BYTES)

18.gs. interjera fragments

Mencendorfa namu, kas darbojas kā Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja filiāle, sauc arī par Rīdzinieku māju – muzeju. No Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja bagātīgajām kolekcijām veidota pamatekspozīcija, bet mansards un pagrabstāvs atvēlēts izstādēm. Patlaban te iekārtota izstāde "Gadsimtu vīzijas", kas stāsta par turīgo rīdzinieku dzīvi 18. un 19.gadsimtā.

Ik telpā valda tā laika noskaņa. Deju zālē, šķiet, skan senie mūzikas instrumenti, šalc dāmu tērpu zīds. Viesu salonā gaida klāts galds ar Meisenes porcelāna un Anglijas 19.gs. traukiem, svečturiem, sīkskulptūru. Dāmu buduārā — skapītis rokdarbiem, stikla vāzes, no pērlītēm veidotas somiņas, arī vēdekļi, rotas. Kungu pusē — neseseri, ceļojumu un naudas lādes. Plašajā virtuvē, liekas, ka virēja tūlīt ienāks pie lielajiem katliem, pannām, pie sīpolu virtnēm un zāļu tējām.

Šauras kāpnes ved pagrabā, kur skatāma ieroču kolekcija: medību bises, kaujas zobeni un pistoles. Tepat arī salūtlielgabali, galma taures un vēja rādītāji.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!