• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 1998. gada 11. novembra lēmums Nr. 33 "Par a/s "Latvijas Finieris" un "Neste Resins Oy" vienošanās atzīšanu par spēkā esošu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.11.1998., Nr. 345/346 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218715

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Energoapgādes regulēšanas padomes informācija

Par piešķirtajām licencēm energoapgādes uzņēmumiem Latvijā

Vēl šajā numurā

19.11.1998., Nr. 345/346

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 33

Pieņemts: 11.11.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padome Lēmums Nr.33

Rīga 1998.gada 11. novembrī (Prot. nr.52, 3.§)

Par a/s "Latvijas Finieris" un "Neste Resins Oy" vienošanās atzīšanu par spēkā esošu

Lieta Nr. 831/05-01/22.09.98

Konkurences padome 1998. gada 29. septembrī saņēma a/s "Latvijas Finieris" un "Neste Resins Oy" pilnvaroto personu paziņojumu par š.g. 25. augustā starp abiem tirgus dalībniekiem noslēgto vienošanos sadarbībai sintētisko sveķu ražošanā un pārdošanā ar lūgumu atzīt to par spēkā esošu. Paziņojums nesaturēja pilnīgu informāciju par konkrētajiem tirgiem, kas tiktu ietekmēti vienošanās rezultātā, kā tas noteikts Ministru kabineta 1998. gada 3. februāra noteikumu nr. 37 "Kārtība, kādā atzīstamas par spēkā esošām vienošanās starp tirgus dalībniekiem" (turpmāk — Noteikumi) 8. punktā un izskaidrots Konkurences padomes 1998. gada 27. maijā apstiprinātajos Metodiskajos norādījumos paziņojuma sastādīšanai par paredzamo vai notikušo vienošanos.

Šajā sakarā Konkurences padome ieguva un izvērtēja papildu informāciju un 1998. gada 21. oktobrī (prot. nr. 48 4.š), pamatojoties uz Noteikumu 18. punktu, nolēma paziņojuma izskatīšanai noteikto 30 dienu termiņu sākt skaitīt ar nākamo dienu pēc tikšanās ar a/s "Latvijas Finieris" pārstāvjiem, t.i., ar š.g. 28. oktobri.

Izvērtējusi paziņojumā sniegto, kā arī papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

a/s "Latvijas Finieris" un Somijas uzņēmējsabiedrība "Neste Resins Oy" ir noslēgušas sadarbības līgumu līmes ražošanā un pārdošanā, kura pielikumā ir seši līgumi, kas regulē atsevišķas sadarbības sfēras. Sadarbības līguma mērķis, kā norādīts pušu paziņojumā, ir saplākšņu līmēšanas kvalitātes un līmēšanas efektivitātes uzlabošana, tādējādi a/s "Latvijas Finieris" ražotu konkurētspējīgus produktus un iegūtu papildu tirgus "Neste Resins Oy" produkcijai. To paredzēts panākt, izmantojot "Neste Resins Oy" tehnoloģiju, kvalitātes kontroli un izejvielas līmes ražošanā a/s "Latvijas Finieris" rūpnīcā "Lignums". Līmes realizācija paredzēta Latvijā un citās valstīs, izmantojot vairākas "Neste Resins Oy" preču zīmes. Sadarbības līguma darbības paredzētais termiņš ir pieci gadi. Tā stāšanās spēkā paredzēta pēc atzinuma saņemšanas no Konkurences padomes.

Sadarbības līguma pielikumi:

1. Līgums par preču zīmes licenci — regulē "Neste Resins Oy" preču zīmju izmantošanu. "Neste Resins Oy" piešķir a/s "Latvijas Finieris" parasto preču zīmju licenci, t.i., tiesības izmantot tās uz visiem līguma ietvaros ražotajiem produktiem, norādot sevi kā ražotāju gan Latvijā, gan ārpus tās tirgotajiem produktiem.

2. Fenola-formaldehīda sveķu tehnoloģijas un pakalpojumu līgums — paredz, ka "Neste Resins Oy" sniedz savu tehnisko palīdzību a/s "Latvijas Finieris" un pakalpojumus sveķu ražošanā, tādus kā izejvielu specifikācijas un pārbaudes, sveķu kvalitātes kontrole, sveķu sastāva un kvalitātes attīstība.

3. Vienošanās par licenci — paredz, ka "Neste Resins Oy" sniedz un atļauj a/s "Latvijas Finieris" izmantot know-how un tehnisko dokumentāciju sveķu ražošanā.

4. Urea-formaldehīda sveķu tehnoloģisko pakalpojumu un licences maksājuma līgums — nosaka maksājumu kārtību par tehniskajiem pakalpojumiem un licences izmantošanu.

5. Vienošanās par karbamīdformaldehīda līmes ražošanu un pārdošanu — paredz, ka a/s "Latvijas Finieris" ir pēc "Neste Resins Oy" tehnoloģijas ražotās produkcijas izplatītājs Latvijā.

6. Vienošanās par UFC piegādi — puses vienojušās, ka "Neste Resins Oy" piegādās a/s "Latvijas Finieris" sveķu ražošanai nepieciešamās izejvielas.

Konkurences padomē iesniegtajā sadarbības līguma tulkojumā no angļu valodas tiek lietoti termini "līme" un "sveķi". Tikšanos laikā ar iesaistītajām personām ir noskaidrots, ka sveķi ir līmes izejviela. Tirdzniecība var notikt tikai ar sveķiem, jo gatava līme transportēšanai nav piemērota, tādēļ ka tā ātri sacietē. Kokapstrādes ražojumos tiek izmantoti sintētiskie sveķi, tādi kā paziņotajā sadarbības līgumā nosauktie karbamīda sveķi un fenola sveķi, kā arī amīna u.c. sveķi.

Konkrētais tirgus, kuru ietekmēs paziņotā vienošanās, ir sintētisko sveķu realizācijas tirgus Latvijā. Latvijā ražotie karbamīda un fenola sveķi kokapstrādes ražošanā ir aizvietojami ar līdzīgiem, uz citas kīmiskās bāzes ražotiem importētajiem sveķiem. Uzņēmumi tos izvēlas atkarībā no gala produkcijas īpatnībām un kvalitātes prasībām, kurā tiek izmantoti sintētiskie sveķi. Cenu atšķirības Latvijā ražotajiem un importētajiem sveķiem ir apmēram 10%. Latvijā sintētiskos sveķus ražo a/s "Latvijas Finieris" un SIA "Ventspils koks". 1997. gadā Latvijā saražots apmēram 21 tūkst. tonnu sintētisko sveķu (a/s "Latvijas Finieris" — 15,5 tūkst. tonnu, SIA "Ventspils koks"— 5,5 tūkst. tonnu). Savām vajadzībām minētie uzņēmumi izmantojuši 13 tūkst. tonnu, bet realizējuši citiem uzņēmumiem — 4,5 tūkst. tonnu (no tām a/s "Latvijas Finieris" — 3,3 tūkst. tonnu). Kopējais sintētisko sveķu imports 1997. gadā (saskaņā ar Statistikas pārvaldes rīcībā esošo informāciju) bija ap 11 tūkst. tonnu, bet a/s "Latvijas Finieris" un SIA "Ventspils koks" tos savām vajadzībām neizmanto. Tātad no kopējā Latvijas tirgū realizētā sintētisko sveķu daudzuma a/s "Latvijas Finieris" piedāvā apmēram 21%, SIA "Ventspils koks" — 8%, imports — 71%.

Lielākie sintētisko sveķu patērētāji Latvijā bez abiem ražojošajiem uzņēmumiem, kas sveķus ražo pamatā savām vajadzībām un citur tos neiegādājas, ir a/s "Bolderāja", SIA "Sāga", a/s "Vulkāns", SIA "Teika-Trio" un citi mazāki kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumi. Importēto sintētisko sveķu lielāko daudzumu sastāda "Dynoresin Oy" (Somija), "Casco Products AB" (Zviedrija), "Dyno Industrier Products AS" (Norvēģija), "RAS Kiviter" (Igaunija), "Achema" (Lietuva) ražojumi.

Ievedmuita sintētiskajiem sveķiem Latvijā nav noteikta, tādēļ to imports valstī ir brīvs. Sintētisko sveķu importētāji, nosakot pārdošanas cenas, ir spiesti rēķināties ar vietējo sveķu cenu, pretējā gadījumā varētu būt iespējama uzņēmumu pāriešana lielā mērā uz vietējiem sveķiem. Pašlaik vietējie ražotāji veido konkurenci importētājiem, neļaujot tiem paaugstināt importēto sveķu cenas. Ražotāji uzņēmumi, gan a/s "Latvijas Finieris", gan SIA "Ventspils koks", savus apjomus spēj palielināt, jo ražošanas jaudas tajos netiek izmantotas pilnībā. Latvijas pieprasījumu vismaz kvantitatīvi tie spētu apmierināt.

Pozitīvi vērtējams fakts, ka lielākā sveķu ražotne Latvijā ne tikai tiek saglabāta, bet tajā tiek arī pilnveidots ražošanas process, paaugstinot ražoto sveķu kvalitāti. Bez tam "Neste Resins Oy" piedāvātā tehnoloģija ļauj iegūt vairāk sveķu no tā paša izejvielu daudzuma. Tādēļ pēc paziņojuma iesniedzēju teiktā neesot paredzams, ka pēc tās ieviešanas a/s "Latvijas Finieris" ražoto sveķu cenas celsies. Savukārt šīs sabiedrības ražoto koka izstrādājumu konkurētspēja pasaules tirgū celšoties gan zemākas pašizmaksas, gan augstāku kvalitātes rādītāju dēļ. Latvijas sveķu lietotājiem, kā apstiprina a/s "Latvijas Finieris", tikšot piedāvāta augstākas kvalitātes prece par to pašu cenu.

Pēc "Neste Resins Oy" tehnoloģijas ražotie sveķi pamatā paredzēti pašas a/s "Latvijas Finieris" ražošanas vajadzībām. Daļu no atlikušajiem apjomiem sabiedrība ir tiesīga izplatīt Latvijā, izmantojot tai licencētās preču zīmes. Savukārt pārējo sveķu daļu pirks "Neste Resins Oy", lai pārdotu ārpus Latvijas. Uz sveķu iepakojuma a/s "Latvijas Finieris" tiks norādīts kā izgatavotājs, kas kopā ar pasaulē labi zināmu preču zīmi varētu veicināt uzņēmuma atpazīstamību citās valstīs arī pēc paziņotā sadarbības līguma darbības izbeigšanās.

Minētais liecina, ka paziņotā vienošanās veicinās sintētisko sveķu ražošanas uzlabošanu, veicinās ekonomisko progresu sveķu un kokapastrādes produkcijas ražošanā un šo produktu realizāciju gan Latvijā, gan citās valstīs. Rezultātā sveķu izmantotājiem palielināsies kvalitatīvu produktu izvēles iespējas, bet patērētāji gūs iespēju iegādāties Rietumu standartiem atbilstošus kokapstrādes ražojumus un mēbeles.

Izvērtējot atsevišķo līgumu nosacījumus, redzams, ka vairāki no tiem ir ierobežojoši vienai pusei — a/s "Latvijas Finieris". Tomēr kopumā sadarbības līguma realizēšana ir Latvijas uzņēmuma un valsts ekonomiskajās interesēs.

Konfidenciālā daļa (izslēgta)

"Neste Resins Oy" produkcijas iekļūšana Latvijas tirgū paziņotās vienošanās rezultātā nostiprina šā uzņēmuma pozīcijas gan Latvijā, gan Baltijas reģionā. Tomēr citu ražotāju produkcijas imports netiek kavēts, kamēr Latvijā nav noteikta ievedmuita sintētiskajiem sveķiem. Arī otrs vietājais sveķu ražotājs — SIA "Ventspils koks" — var piedāvāt Latvijas tirgū savu produkciju. Tādēļ nav pamata uzskatīt, ka vienošanās rezultātā rastos iespēja likvidēt konkurenci sintētisko sveķu realizācijas tirgū Latvijā vai ievērojamā tā daļā .

Ņemot vērā iepriekš teikto un saskaņā ar Ministru kabineta 1998. gada 3. februāra noteikumu nr. 37 "Kārtība, kādā atzīstamas par spēkā esošām vienošanās starp tirgus dalībniekiem" 24. punktu, Konkurences padome

nolēma:

1. Atzīt, ka paziņotā vienošanās par sadarbību starp a/s "Latvijas Finieris" un "Neste Resins Oy" sintētisko sveķu ražošanā atbilst Konkurences likuma 15. panta otrās daļas nosacījumiem.

2. Paziņoto vienošanos uzskatīt par spēkā esošu no 1998. gada 11. novembra līdz 2003. gada 10. novembrim, t.i., piecus gadus no šā lēmuma pieņemšanas brīža.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!