• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumi Nr. 919 "Noteikumi par vietējo pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2010., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218839

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.576

Par zemes vienību pirkšanu valsts autoceļa E22 posma Rīga (Tīnūži)–Koknese rekonstrukcijas projekta īstenošanai

Vēl šajā numurā

01.10.2010., Nr. 156

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 919

Pieņemts: 28.09.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.919

Rīgā 2010.gada 28.septembrī (prot. Nr.49 35.§)

Noteikumi par vietējo pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņiem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 78.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka vietējo pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņus.

2. Atsavinot nekustamo īpašumu (izņemot likuma "Par pašvaldībām" 78.panta otrajā daļā minētos gadījumus), pirkuma līgums vai tā noraksts (uzrādot pirkuma līguma oriģinālu) pirms īpašuma tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatās iesniedzams attiecīgajai vietējās pašvaldības domei, tās pilnvarotai institūcijai vai amatpersonai (turpmāk – pašvaldības institūcija), kas pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas izsniedz rakstisku izziņu. Izziņā norāda šādas ziņas:

2.1. nekustamais īpašums, tā kadastra numurs un nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošo zemesgabalu un būvju kadastra apzīmējumi un atrašanās vieta (adrese);

2.2. pārdevēja vārds, uzvārds, personas kods un dzīvesvieta (fiziskām personām) vai nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese (juridiskām personām);

2.3. pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas laiks;

2.4. tās amatpersonas vai vietējās pašvaldības domes darbinieka amats, vārds un uzvārds, kas pieņem pirkuma līgumu vai tā norakstu.

3. Ja vietējai pašvaldībai atsavināmais nekustamais īpašums ir nepieciešams, lai pildītu likumā noteiktās pašvaldību funkcijas, ievērojot teritorijas plānojumā atļauto (plānoto) teritorijas izmantošanu, tiesību aktus, attīstības plānošanas dokumentus un citus dokumentus, kas pamato attiecīgā nekustamā īpašuma nepieciešamību pašvaldības funkciju īstenošanai, vietējās pašvaldības dome ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas pieņem lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības.

4. Ja vietējai pašvaldībai atsavināmais nekustamais īpašums nav nepieciešams, lai pildītu likumā noteiktās pašvaldību funkcijas, pašvaldības institūcija ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas sagatavo izziņu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības. Izziņā norāda šo noteikumu 2.1. un 2.2.apakšpunktā minēto informāciju, kā arī pirkuma līgumā norādīto nekustamā īpašuma atsavināšanas cenu.

5. Vietējās pašvaldības domes lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu nekavējoties nosūta nekustamā īpašuma pārdevējam un attiecīgās administratīvās teritorijas zemesgrāmatu nodaļai. Vietējās pašvaldības domes lēmumu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības vai izziņu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības nekavējoties nosūta nekustamā īpašuma pārdevējam.

6. Vietējās pašvaldības domes lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uzliek tai par pienākumu 10 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par pirmpirkuma tiesību izmantošanu sagatavot attiecīgu darījuma aktu, pamatojoties uz pārdevēja un pircēja vienošanās nosacījumiem, un līgumā noteiktā kārtībā un termiņos samaksāt pirkuma līgumā noteikto summu.

7. Ja samaksas termiņš iestājas, pirms pašvaldības dome ir pieņēmusi lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai 10 darbdienu laikā no šāda lēmuma pieņemšanas dienas, pašvaldībai ir pienākums pirkuma līgumā noteikto summu samaksāt ne vēlāk kā 10 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par pirmpirkuma tiesību izmantošanu.

8. Pēc tam, kad iesniegts pirkuma līgums vai tā noraksts, pašvaldības domei vai pašvaldības institūcijai, kā arī līgumslēdzējiem nav tiesību grozīt līgumu.

9. Vietējās pašvaldības domei ir saistoša pārdevēja un pircēja vienošanās, kas attiecas uz tiesiski noslēgta līguma būtiskām sastāvdaļām, kuras ir ietvertas vietējai pašvaldībai iesniegtajā pirkuma līgumā.

10. Vietējā pašvaldība zaudē pirmpirkuma tiesības un pircējs ir tiesīgs nekustamā īpašuma tiesības reģistrēt zemesgrāmatu nodaļā, ja:

10.1. vietējās pašvaldības dome šo noteikumu 3.punktā minētajā termiņā nepieņem lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības;

10.2. vietējās pašvaldības dome pieņem šo noteikumu 3.punktā minēto lēmumu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības vai pašvaldības institūcija sagatavo šo noteikumu 4.punktā minēto izziņu par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības.

11. Pircēja tiesības reģistrēt nekustamā īpašuma tiesības zemesgrāmatu nodaļā šo noteikumu 10.punktā minētajos gadījumos apliecina:

11.1. šo noteikumu 2.punktā minētā izziņa, ko pievieno nostiprinājuma lūgumam un iesniedz zemesgrāmatu nodaļā ne ātrāk kā divdesmit septītajā dienā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas pašvaldībā, – šo noteikumu 10.1.apakšpunktā minētajā gadījumā;

11.2. šo noteikumu 3.punktā minētais lēmums par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības vai šo noteikumu 4.punktā minētā izziņa, ko pievieno nostiprinājuma lūgumam, – šo noteikumu 10.2.apakšpunktā minētajā gadījumā.

12. Nostiprinājuma lūgums par darījumu ar nekustamo īpašumu, uz kuru vietējai pašvaldībai ir pirmpirkuma tiesības, nav apmierināms, pirms vietējā pašvaldība ir zaudējusi pirmpirkuma tiesības.

13. Pašvaldības institūcijas izziņa par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības nav apstrīdama un pārsūdzama. Vietējās pašvaldības domes lēmums par atteikumu izmantot pirmpirkuma tiesības nav pārsūdzams.

14. Vietējās pašvaldības dome vai pašvaldības institūcija neiekasē pašvaldības nodevu vai maksu par šo noteikumu 2., 3. un 4.punktā minēto lēmumu un izziņu sagatavošanu un izsniegšanu.

15. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1994.gada 7.jūnija noteikumus Nr.110 "Par kārtību, kādā pašvaldības izmanto nekustamā īpašuma pirmpirkuma tiesības" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 71.nr.; 2009, 85.nr.).

16. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.oktobrī.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre D.Staķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!