• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrs: Par UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sertifikātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2010., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218887

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrs: Par vēlēšanu norisi Latvijas ieslodzījuma vietās

Vēl šajā numurā

01.10.2010., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrs: Par UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sertifikātu

Miķeļdienas noskaņās un skanot suitu sievu dziesmām, suitu kopiena 29.septembrī Rīgā, Nemateriālās kultūras mantojuma valsts aģentūrā, saņēma sertifikātu, kas apliecina unikālās suitu kultūrtelpas iekļaušanu UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma, kam jānodrošina neatliekama saglabāšana, sarakstā.

Šonedēļ aprit gads, kopš tika pieņemts lēmums, kas suitu tradīcijas atzīst par nozīmīgām un saglabājamām pasaules mērogā. Sertifikātu suitu kopienas pārstāvjiem – Alsungas novada domes priekšsēdētājam Grigorijam Rozentālam un biedrības “Etniskās kultūras centrs Suiti” valdes priekšsēdētājai Dacei Martinovai – pasniedza kultūras ministrs Ints Dālderis un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

Pateicoties ekspertu ieguldījumam un suitu aktīvai līdzdalībai, pirms gada izdevās panākt, ka unikālā suitu kultūrtelpa oficiāli kļūst par pasaules mēroga vērtību, kam kultūras mantojuma saglabāšanas un pārmantošanas ziņā ir pievērsta pastiprināta uzmanība. Suiti rāda piemēru, kā maza kopiena var sevi pieteikt pasaulei un par sevi iestāties. Līdzīgas analoģijas ir saskatāmas arī, ja apzināmies, ka latvieši pasaules mērogā ir maza nācija, kurai par savu kultūras mantojumu un tradicionālajām vērtībām ir īpaši jārūpējas, sevišķi globalizācijas apstākļos. Mēs paši esam atbildīgi par savu tradīciju kopšanu un pārmantošanu, paturot prātā pasaules pieredzi, kas pierāda, ka augstu dzīves līmeni sasniedz tās tautas, kuras rūpējas par savu kultūras mantojumu,” sveicot suitu kopienu, norādīja kultūras ministrs I.Dālderis.

Ministrs atzinīgi novērtēja, ka suitu kopiena un suitu nevalstiskās organizācijas par prioritāru darbības virzienu tradicionālo vērtību saglabāšanai uzskata bērnu un jauniešu izglītošanu, proti, tiek izstrādātas mācību programmas kultūrizglītības jomā, piemēram, etnogrāfiskā kokles spēles apguve, kā arī Alsungas novada pašvaldībai ir iecere vispārējās izglītības programmu papildināt ar novadam raksturīgām zināšanām.

Pasniedzot UNESCO sertifikātu, ministrs uzsvēra, ka starptautisks apstiprinājums suitu nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju saglabāšanai ir nozīmīgs gan pašas kopienas kultūras identitātei, gan kultūras daudzveidības veicināšanai pasaules mērogā. Suitu kultūrtelpas iekļaušana UNESCO sarakstā apliecina, ka tā ir dzīva kultūras vērtība, kas saglabājama nākamajām paaudzēm.

Lēmums par suitu kultūrtelpas iekļaušanu UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma, kam jānodrošina neatliekama saglabāšana, sarakstā tika pieņemts 2009.gada 1.oktobrī. Būtiskākais suitu kultūras mantojumā ir dialekts, kas saglabājies līdz mūsdienām, sieviešu burdona dziedāšana, Katoļu baznīcas un pirmskristietības tradīciju savdabīgs savijums, precīzi dokumentētas kāzu tradīcijas un īpaši krāšņie tautastērpi, kuru izgatavošana tiek pārņemta no paaudzes paaudzē.

Elīna Bīviņa, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!