• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 30.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2010., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218994

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas atbalstu Moldovai ES integrācijas ceļā

Vēl šajā numurā

05.10.2010., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 30.septembrī

AM: Par ģeotelpisko datu kopu metadatu obligāto saturu

30.septembrī Ministru kabinetā (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais noteikumu projekts “Noteikumi par ģeotelpisko datu kopu metadatu obligāto saturu”.

Projekta mērķis ir nodrošināt metadatu sagatavošanu un aktualizāciju, ievērojot Eiropas Komisijas prasības. Noteikumu projekts paredz, ka papildus Eiropas Komisijas noteiktajām prasībām datu kopas turētājs papildina metadatu obligāto saturu ar informāciju par ģeotelpisko datu kopas identifikāciju, kvalitāti un validāti.

Šis noteikumu projekts ir viens no daudziem, kas nodrošinās veiksmīgu ģeotelpiskās infrastruktūras izveidi un ģeotelpiskās informācijas portāla darbību.

Ģeotelpisko datu kopa ir ģeotelpiskās informācijas datubāze, kurai ir noteikts turētājs un kura ietver atsevišķas nozares ģeotelpiskās informācijas pamatdatus. Metadati ir strukturēta informācija, kas raksturo ģeotelpisko datu kopas un ģeotelpiskās informācijas pakalpojumus.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

LM: Par Sociālās integrācijas valsts aģentūras sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi

Lai iedzīvotājiem nodrošinātu plašāku un kvalitatīvāku rehabilitācijas, ārstniecības un citu pakalpojumu klāstu, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi izmaiņas attiecīgajos noteikumos.

Noteikumu projekts “Noteikumi par Sociālās integrācijas valsts aģentūras sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi” 30.septembrī izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Saistībā ar to, ka Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA) ir pabeigti telpu renovācijas un vides pielāgošanas darbi sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai, kā arī veikta infrastruktūras pilnveidošana, plānots pārskatīt iepriekš apstiprinātās cenas un daļai publisko maksas pakalpojumu noteikt zemākas cenas:

• modulārās apmācības, profesionālās pilnveides un tālākizglītības kursu programmu īstenošana, piemēram, ja 480 stundu programma vienam cilvēkam šobrīd maksā 300 latus, saskaņā ar grozījumiem to plānots samazināt līdz 200 latiem;

• profesionālās izglītības programmu īstenošana pilna laika un nepilna laika studijām Jūrmalas profesionālajā vidusskolā un Koledžā (cenas nemainās);

• rehabilitācijas pakalpojumi, piemēram, šobrīd viena diena vienvietīgā istabā maksā 40 latus, saskaņā ar grozījumiem – 30 latus;

• ārstniecības pakalpojumi (nav būtisku izmaiņu cenās);

• viesu izmitināšana, piemēram, šobrīd cena vienai personai vienvietīgā numurā ir 46,10 lati, projektā paredzēts to samazināt līdz 31,43 latiem;

• pārējiem maksas pakalpojumiem praktiski visās pozīcijās cenas ir paredzēts samazināt.

Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) pakalpojumi ir pieejami gan Latvijas iedzīvotājiem, gan arī ārvalstu pilsoņiem.

SIVA piedāvātos veselības veicināšanas pakalpojumus personām ar funkcionālajiem traucējumiem vidēji gadā saņem 500 klientu, ārstniecības pakalpojumus – 320 klienti.

Savukārt Jūrmalas profesionālajā vidusskolā un Koledžā mācās vidēji 400 izglītojamie gadā.

LM: Par darba aizsardzības prasībām saskarē ar ķīmiskām vielām darba vietās

Lai aizsargātu nodarbināto veselību, strādājot ar ķīmiskām vielām, kā arī mazinātu administratīvo slogu darba devējiem, Labklājības ministrija (LM) plāno papildināt darba aizsardzības prasības saskarē ar ķīmiskām vielām darba vietās.

To paredz 30.septembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi LM sagatavotajā noteikumu projektā “Darba aizsardzības prasības saskarē ar ķīmiskajām vielām darba vietās”. Tie vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Saskaņā ar projektu plānots, ka darba devējiem būs jāaizpilda mazāks darba aizsardzības dokumentu skaits, jo vairs nebūs jāveido atsevišķs nodarbināto saraksts par nodarbinātajiem, kas pakļauti ķīmisko vielu iedarbībai. Informāciju par ķīmiskajām vielām, to iedarbības veidu, ilgumu un koncentrāciju darba vides gaisā, kas līdz šim tika iekļauta minētajā sarakstā, paredzēts norādīt Obligāto veselības pārbaužu kartēs. Tas, veicot obligāto veselības pārbaudi, palīdzēs arodslimību ārstam precīzāk novērtēt un pārbaudīt nodarbinātā veselības stāvokli.

Turklāt darba devējs informāciju par aktuāliem darba aizsardzības jautājumiem darbiniekiem varēs nosūtīt elektroniski vai izteikt mutiski, tādējādi nodrošinot tiešu saziņu ar viņiem. Līdz šim bija noteikts, ka darba devējam tā ir jānodrošina drukātā veidā.

Darbinieku veselības aizsardzībai noteikumu projektā paredzētas arī ķīmisko vielu arodekspozīciju robežvērtību izmaiņas atbilstoši jaunajai Eiropas Savienības direktīvai, atsevišķām vielām nosakot stingrākas prasības. Tās darba devējam un darba aizsardzības speciālistiem būs jāņem vērā, nodrošinot darba vides risku novērtēšanu.

Projekts papildināts ar normu, kas paredz, ka pēc pasākumiem riska novēršanai, kad ekspozīcija darba vides gaisā ir lielāka par robežvērtību, darba devējam būs jāveic atkārtoti ķīmiskās vielas koncentrācijas mērījumi. Tas nepieciešams, lai pārliecinātos par veikto pasākumu efektivitāti un riska samazināšanu līdz pieļaujamam līmenim, tādējādi pasargājot darbiniekus no ķīmisko vielu iedarbības.

Savukārt, lai nodrošinātu darba devējus ar precīzu informāciju par ķīmisko vielu koncentrācijām un to atbilstību pieļaujamajām vērtībām, laboratorijām būs jāpielāgo testēšanas pārskati, kuros tiek norādītas ķīmisko vielu arodekspozīcijas robežvērtības.

Tāpat noteikumu projektā veikti vairāki redakcionāli precizējumi, piemēram, termins “ķīmiskie produkti” aizstāts ar terminu “maisījumi”, tādējādi saskaņojot normatīvajos aktos lietoto terminoloģiju. Precizēts laboratoriju akreditācijas institūcijas nosaukums, kas mainījies saistībā ar reorganizāciju. Šobrīd akreditāciju veic sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Standartizācijas, metroloģijas un akreditācijas centrs”.

Noteikumu projekta izstrādei LM bija izveidota darba grupa, kurā piedalījās pārstāvji no Veselības ministrijas, Valsts darba inspekcijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Rīgas Stradiņa universitātes aģentūras “Darba drošības un vides veselības institūts”.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

VesM: Par vienu valsts kompensācijas apmēru sirds un asinsvadu sistēmu slimību pacientiem

30.septembrī valsts sekretāru sanāksmē tālākai apstiprināšanai virzīts Veselības ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu grozījumu projekts, kas paredz jau ar 1.novembri noteikt vienu valsts kompensācijas apmēru sirds un asinsvadu sistēmu slimību pacientiem ar visām diagnozēm – 75% apmērā.

Paredzams, ka tādējādi uzlabosies medikamentu pieejamība hipertensijas un citu asinsrites slimību gadījumos, jo par 25% samazināsies pacientu līdzmaksājums.

Finansējums zāļu kompensācijai netiek palielināts, taču Veselības ekonomikas centra veikto pasākumu rezultātā – iekļaujot lētākas līdzvērtīgas efektivitātes zāles, samazinot kompensējamo zāļu sarakstā jau iekļautu medikamentu cenas un pārvērtējot medikamentu izmaksu efektivitāti – ir panākts izdevumu samazinājums zāļu iegādes kompensācijas sistēmas ietvaros.

Tā rezultātā rasta iespēja paaugstināt kompensācijas apmēru zāļu iegādei sirds un asinsrites sistēmas slimību gadījumā bez papildu finansējuma piešķiršanas.

Atgādinām, ka 2009.gadā saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa palielināšanu medikamentiem un medicīnas ierīcēm un veselības nozares finansējuma samazināšanas rezultātā tika samazināts zāļu kompensācijas apmērs no 90% uz 75% un no 75% uz 50%, nemazinot kompensācijas apmēru 100% zāļu kompensācijas gadījumā. Veiktās izmaiņas nodrošināja valsts budžeta līdzekļu izlietojuma samazinājumu, taču ievērojami pasliktināja kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču pieejamību pacientiem.

Ņemot vērā izveidojušos situāciju un konsultējoties ar Latvijas Kardiologu biedrību, tika nolemts visām sirds un asinsvadu sistēmu slimību diagnozēm noteikt vienu kompensācijas apmēru – 75 procenti.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

VidM: Par dzelzs un mangāna konkrēciju izpētes un ieguves licences laukumiem Latvijas teritoriālajā jūrā

30.septembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts “Par dzelzs un mangāna konkrēciju izpētes un ieguves licences laukumiem Latvijas Republikas teritoriālajā jūrā”.

Tā mērķis ir atbilstoši likumam “Par zemes dzīlēm” noteikt licences laukumus dzelzs un mangāna konkrēciju izpētei un ieguvei. Rīkojuma projekts paredz, ka zemes dzīļu izmantošanas licenci ģeoloģiskajai izpētei un dzelzs un mangāna konkrēciju ieguvei šajā rīkojumā noteiktajiem licences laukumiem izsniedz konkursa kārtībā.

Lai noteiktu licences saņēmēju, Valsts vides dienests izstrādā konkursa nolikumu un rīko konkursu, kura uzvarētājs saņem licenci ģeoloģiskajai izpētei un derīgā izrakteņa ieguvei šajā rīkojumā noteiktajos licences laukumos saskaņā ar zemes dzīļu izmantošanu regulējošajiem normatīvajiem aktiem. Tā kā rīkojuma projektā norādītie potenciālie licences laukumi daļēji pārklājas ar aizsargājamām jūras teritorijām, rīkojuma projektā noteikts, ka zemes dzīļu izmantošanā jāņem vērā ietekmes uz vidi novērtējums vai ietekmes uz Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju “Natura 2000” novērtējums.

Zemes dzīļu izmantošanas licenci ģeoloģiskajai izpētei un sekojošai derīgā izrakteņa ieguvei izsniedz uz termiņu, kas nav ilgāks par 15 gadiem. Derīgā izrakteņa ieguvi var uzsākt tikai pēc tā krājumu akceptēšanas valsts sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs”.

VidM: Par vienotām prasībām sugu un biotopu aizsardzības ekspertu atzinumiem

30.septembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais MK noteikumu projekts “Sugu un biotopu aizsardzības jomas ekspertu atzinuma saturs un tajā ietvertās minimālās prasības”.

Vides ministrijas izstrādātie MK noteikumi noteiks sugu un biotopu aizsardzības jomas ekspertu sagatavotā dokumenta, kurā izteikts viedoklis vai slēdziens par noteiktu sugu grupu, sugu vai biotopu grupu, saturu un tajā ietvertās minimālās prasības.

Šobrīd normatīvajos aktos nav noteikts sugu un biotopu aizsardzības jomas ekspertu sagatavotā atzinuma saturs un tajā ietveramās minimālās prasības. Tas savukārt var radīt situācijas, kad sertificētie eksperti izsniegs atzinumus, balstoties uz savu pieredzi, zināšanām un uzskatiem, līdz ar to sniegto atzinumu kvalitāte ļoti atšķirsies, to saturā netiks iekļauti būtiski rādītāji un novērojumi dabā.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

ZM: Par izmaiņām atbalsta saņemšanā vides un lauku ainavas uzlabošanas pasākumiem

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2010.gada 23.marta noteikumos Nr.295 “Noteikumi par valsts un Eiropas Savienības lauku attīstības atbalsta piešķiršanu, administrēšanu un uzraudzību vides un lauku ainavas uzlabošanai”, ko 30.septembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Grozījumi noteikumos paredz, ka atbalsta pretendenti bioloģiski vērtīgo zālāju platības, sākot ar 2011.gadu un turpmāk, nogana vai vismaz vienu reizi nopļauj laikā no 1.augusta līdz 15.septembrim. Tāpat plānots, ka atbalsta pretendentiem, apsaimniekojot izveidoto virszemes ūdensobjektu buferjoslu vai tīruma buferjoslu, vismaz vienu reizi gadā šajā teritorijā jānopļauj zāle laikā no 1.augusta līdz 15.septembrim.

Līdz šim zāles pļaušanas sākšanas datums noteiktās teritorijās bija 15.augusts. Izmaiņas noteikumos nodrošinās Eiropas Savienības (ES) prasību ieviešanu, kas ir saskaņā ar Eiropas Komisijā (EK) apstiprināto Lauku attīstības programmu.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!