• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nodarbinātības valsts aģentūra: Par bezdarbnieku, darba meklētāju un strādājošo apmācību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2010., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārkāpumiem biodegvielas jomā

Vēl šajā numurā

05.10.2010., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par bezdarbnieku, darba meklētāju un strādājošo apmācību

Lai paaugstinātu iedzīvotāju konkurētspēju darba tirgū, tādējādi palielinot iespēju atrast darbu vai saglabāt jau esošo, ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) un Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu 2010.gada deviņos mēnešos dažādās apmācības aktivitātēs iesaistīti 79 298 bezdarbnieki, darba meklētāji un strādājošie. No tiem:

• konkurētspējas paaugstināšanas pasākumos iesaistīts 38 431 bezdarbnieks un darba meklētājs;

• neformālo izglītību ieguvuši vai turpina mācības 27 263 bezdarbnieki un darba meklētāji;

• profesionālo izglītību, tai skaitā praktisko apmācību pie darba devēja, un augstāko izglītību ieguvuši vai iegūst 7707 NVA reģistrētie bezdarbnieki;

• profesionālajā apmācībā ar kuponu sistēmu nepilnu darba laiku strādājošajiem un mūžizglītības pasākumos nodarbinātām personām iesaistīti 5897 cilvēki.

“Organizējot apmācības, mūsu prioritāte ir sadarbība ar darba devējiem, pirmkārt, lai pēc iespējas precīzāk spētu noteikt darbaspēka pieprasījumu darba tirgū un, otrkārt, nodrošinot individuālu pieeju, palīdzēt apmācīt darba devējiem nepieciešamos speciālistus. Mēs esam gandarīti par līdzšinējo veiksmīgo sadarbību un aicinām darba devējus vēl aktīvāk izmantot Nodarbinātības aģentūras iespējas sev vajadzīgo darbinieku apmācībā,” norāda NVA direktore Baiba Paševica.

Darba tirgū aktuālo profesiju un pamata prasmju sarakstu NVA profesionālās un neformālās apmācības organizēšanai apstiprina Labklājības ministrijas ekspertu komisija, balstoties uz darba devēju aptaujas rezultātiem par darba tirgū pieprasītākajām profesijām. Lai noteiktu apmācību jomas 2010.gadam, tika veikta profesiju pieprasījuma un piedāvājuma analīze, veicot brīvo darbavietu analīzi valstī, izvērtējot nozaru attīstības tendences, nosakot to prognozējamo ieguldījumu nodarbinātības attīstībā, izvērtējot darbā iekārtošanās firmu un interneta portālu, Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras prognozes par īstermiņa pieprasījumu, analizējot NVA statistikas datus, Ekonomikas ministrijas vidējā termiņa pieprasījuma prognozes, ārējo ekspertu prognozes un bezdarbnieku skaitu un profilu profesiju sadalījumā.

NVA direktore Baiba Paševica uzskata: “Darba tirgus patlaban pieprasa kompetentus darbiniekus, kas gatavi vienlaikus veikt vairāku amatu pienākumus, tāpēc papildus profesijai darbiniekam būtu jāpārvalda arī citas prasmes. Mēs to ņemam vērā, tāpēc apmācību programmas orientējam arī uz prasmju un kompetenču apguvi, kas nepieciešamas ikdienas darba veikšanai – kompetences biznesa attīstībai, nevalstisko organizāciju izveides un vadīšanas prasmes, informācijas organizēšanas, analizēšanas prasmes, labas latviešu valodas un svešvalodu zināšanas, datorprogrammu pārzināšana, sociālās tīklošanas, projektu pieteikumu sagatavošanas un vadīšanas, kā arī citas prasmes, kas var palīdzēt darba atrašanā un kuras apgūt piedāvā Nodarbinātības valsts aģentūra.

Savukārt no bezdarbnieku puses profesionālās apmācības un neformālās izglītības programmas vienmēr bijušas ļoti pieprasītas. Tomēr, kas īpaši svarīgi: mēs spējam noturēt salīdzinoši augstu darbā iekārtojušos bezdarbnieku skaitu pēc mācību pabeigšanas pat šajos nelabvēlīgajos ekonomikas apstākļos. Šobrīd tie ir gandrīz 20% no profesionālās un neformālās apmācības beidzējiem, kas spēj iegūt darbu sešu mēnešu laikā. Turklāt daudziem bezdarbniekiem, it īpaši jauniešiem, kuriem nav profesijas, NVA piedāvātā profesionālā apmācība ir praktiski vienīgā iespēja salīdzinoši īsā laika periodā bez maksas iegūt arodu.”

NVA Informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!