• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārkāpumiem biodegvielas jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2010., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219020

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

05.10.2010., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārkāpumiem biodegvielas jomā

Eiropas Komisija:

Eiropas Komisija Latvijai pieprasījusi grozīt tiesību aktus, lai novērstu diskrimināciju pret citu dalībvalstu izcelsmes biodegvielu. Latvijas tiesību akti paredz, ka par Latvijas teritorijā sajauktu biodegvielu maksājama mazāka akcīzes nodokļa likme. Komisija uzskata, ka šāda diskriminējoša attieksme ir pretrunā ES noteikumiem, kas aizliedz nodokļu diskrimināciju pret citu dalībvalstu ražojumiem (Līguma par Eiropas Savienības darbību 110.pants). Komisijas pieprasījums izteikts kā argumentēts atzinums atbilstoši ES pienākumu neizpildes procedūrai. Ja Latvija divu mēnešu laikā nesniegs atbildi, kas apliecina minētā jautājuma atrisināšanu, Komisija var vērsties Eiropas Savienības Tiesā.

Komisijas viedoklis ir šāds — no citām dalībvalstīm ievestai biodegvielai piemērojot augstāku akcīzes nodokļa likmi, Latvijā sajaukta biodegviela iegūst negodīgu priekšrocību salīdzinājumā ar citās dalībvalstīs sajauktu biodegvielu. Latvija apgalvo, ka citu dalībvalstu biodegvielai jāpiemēro lielāks akcīzes nodoklis, lai nodrošinātu biodegvielas kvalitāti un aizsargātu patērētāju tiesības. Taču Komisija neuzskata, ka minētās bažas jārisina ar diskriminējošu nodokļa likmi.

Nodokļu diskriminācija pret citu dalībvalstu biodegvielu rada tirdzniecības šķērsli ES vienotajā tirgū; tādējādi cieš citu dalībvalstu ražotāji, un Latvijas patērētājiem tiek liegta plašāka biodegvielas produktu izvēle.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Finanšu ministrija:

Latvija savā nostājā, atbildot uz ierosināto Eiropas Komisijas 2010.gada 28.janvāra formālo paziņojumu pārkāpuma lietā Nr.009/2338, sniedza pamatojumu, ka neatzīst norādīto pārkāpumu.

Finanšu ministrijas sagatavotajā Latvijas Republikas nostājā uz Eiropas Komisijas formālo paziņojumu pārkāpuma procedūras lietā Nr.2009/2338 tika uzsvērts, ka diferencēta akcīzes nodokļa likmes piemērošana biodegvielu saturošiem produktiem atkarībā no sajaukšanas vietas nav uzskatāma par vietējās (biodegvielas) ražošanas aizsardzību. Prasība par bioprodukta piejaukšanu akcīzes preču noliktavā Latvijas Republikā ir nepieciešama, lai Valsts ieņēmumu dienests kā nodokļus administrējošā iestāde varētu pārliecināties, ka fosilajai degvielai ir pievienots attiecīgais bioprodukts.

Latvija savā nostājā apņēmās: lai nerastos pārpratumi normu piemērošanā un skaidri tiktu pateikts, ka biodegvielas ražošanas un jaukšanas procesā var izmantot citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vai valstu, kas nav ES dalībvalstis, produktus, un par šādu produktu sajaukumiem arī tiek piemērota samazinātā akcīzes nodokļa likme, līdz 2010.gada 1.septembrim tiks sagatavoti un iesniegti Ministru kabinetā grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumos Nr.1619 “Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība”, kas aizstāj Ministru kabineta 2007.gada 24.jūlija noteikumus Nr.514 “Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība”, precizējot 7.punktu.

Finanšu ministrija sagatavoja un 6.septembrī iesniedza Ministru kabinetā noteikumu projektu “Grozījums Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumos Nr.1619 “Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība””. Noteikumu projekts skaidri nosaka, ka rapšu sēklu eļļai un no rapšu sēklu eļļas iegūtai biodīzeļdegvielai, kas tiek ievesta no Eiropas Savienības dalībvalstīm, piemēro akcīzes nodokļa atvieglojumu (samazinātu akcīzes nodokļa likmi).

Ministru kabinets iepriekš minēto noteikumu projektu pieņēma 28.septembra sēdē.

Līdz ar to uzskatām, ka esam izpildījuši Latvijas puses apņemšanos un novērsuši situāciju, ka Eiropas Komisija normu par biodegvielas piejaukšanu fosilajai degvielai akcīzes preču noliktavā Latvijā un samazinātās akcīzes nodokļa likmes piemērošanu varētu uzskatīt par diskriminējošu attiecībā pret citu Eiropas Savienības dalībvalstu biodegvielas produktiem.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!