• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrs: Par bažām par privatizācijas noteikumu pārkāpšanas mēģinājumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2010., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219200

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrs: Par valstij piederoša īpašuma pārvaldīšanu

Vēl šajā numurā

07.10.2010., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrs: Par bažām par privatizācijas noteikumu pārkāpšanas mēģinājumu

 Vēstule 06.10.2010, Nr.10-N/14045
Ministru prezidentam V.Dombrovskim
Ekonomikas ministram A.Kamparam

Vēršos pie Jums, jo kā labklājības ministrs vēlos informēt un vērst uzmanību uz dažu personu aktīvu un jau atkārtotu mēģinājumu rupji pārkāpt privatizācijas noteikumus, kā rezultātā tiks būtiski ierobežotas Latvijas valstij “Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras” (turpmāk – VSAA) personā noteiktās tiesības uz vienu padomes locekļa vietu AS “Latvijas Kuģniecība” padomē. VSAA pieder 10% AS “Latvijas Kuģniecība” akciju.

Pēc AS “Latvijas Kuģniecība” akcionāra AS “Ventspils nafta” pieprasījuma AS “Latvijas Kuģniecība” valde 2010.gada 8.oktobrī ir izsludinājusi AS “Latvijas Kuģniecība” ārkārtas akcionāru sapulci. Sapulces darba kārtībā ir iekļauti divi darba kārtības jautājumi: grozījumu statūtos apstiprināšana un sabiedrības padomes vēlēšanas.

Kā liecina publiskotais statūtu grozījumu projekts, tad ir paredzēts grozīt statūtu 4.1.punktu, nosakot, ka sabiedrības padomes sastāvā ir septiņi locekļi. Saskaņā ar projektu ir paredzēts izslēgt no AS “Latvijas Kuģniecība” statūtiem 5.3.2.punktu.

Uzskatu, ka šādi statūtu grozījumi ir prettiesiski un nepieļaujami. AS “Latvijas Kuģniecība” privatizācijas noteikumu 9.13.punktā ir noteikts, ka vienu vietu privātās akciju sabiedrības padomē dod katri 8% akciju, kas pieder vienam akcionāram vai vairākiem akcionāriem kopā. Savukārt Privatizācijas noteikumu 9.14.punktā ir paredzēts, ka šis noteikums ir jāietver sabiedrības statūtos. Lai nodrošinātu iepriekš minēto prasību izpildi, privatizācijas noteikumu 9.15.punkts paredz īpaša līguma noslēgšanu starp AS “Latvijas Kuģniecība” un Privatizācijas aģentūru. Šāds līgums 2002.gada 25.aprīlī tika noslēgts.

2002.gada 25.aprīļa līguma 2.8.punktā ir noteikts, ka vienu vietu Privātās sabiedrības padomē nodrošina katri 8% akciju, kas pieder vienam akcionāram vai vairākiem akcionāriem kopīgi. Atbilstoši Līgumā lietoto vārdu un definīciju skaidrojumam Privātā sabiedrība ir AS “Latvijas Kuģniecība”, kura izveidota ar privatizācijas noteikumos paredzētajā kārtībā apstiprināto Sabiedrības statūtu reģistrāciju Uzņēmumu reģistrā un kura būs Sabiedrības tiesību un saistību pārņēmēja un darbosies kā privāta sabiedrība ar vai bez valsts kapitāla daļas.

Tādējādi privatizācijas procesu reglamentējošajos dokumentos ir nostiprinātas tiesības akcionāram, kuram pieder 8% akciju, saņemt vienu vietu sabiedrības padomē. VSAA īpašumā ir 10% AS “Latvijas Kuģniecība” akciju, kas nodrošina viena padomes locekļa ievēlēšanu. Gadījumā, ja tiks apstiprināti statūtu grozījumi, kuru projektu ir iesniegusi AS “Ventspils nafta”, lai iegūtu vienu vietu sabiedrības padomē, būs nepieciešami vairāk nekā 14% akciju. Šādos apstākļos VSAA nebūs iespējams realizēt savas tiesības un novērst tās rīcībā esošo AS “Latvijas Kuģniecība” akciju vērtību samazināšanos.

Šādas privatizācijas noteikumu ignorējošas Padomes ievēlēšanas rezultātā – balsojot par padomes locekļiem pēc tās samazinātā locekļu skaita saskaņā ar piedāvātajiem nelikumīgajiem statūtu grozījumiem – tiks liegta VSAA noteiktā garantētā padomes locekļa vieta AS “Latvijas Kuģniecība”, kā arī lielākais akcionārs AS “Ventspils nafta” iegūs nedalītu padomes locekļu vairākumu un līdz ar to arī absolūtu valdes locekļu skaitu. Tādējādi, realizējot nelikumīgo statūtu grozīšanu, lielākais akcionārs ļaunprātīgi iegūs garantētu absolūtu pārstāvniecību gan uzraudzības institūcijā – padomē, gan arī sabiedrības pārvaldes institūcijā – valdē.

VSAA ir vērsusies ar attiecīgu vēstuli pie uzņēmuma vadības un Uzņēmumu reģistrā, pieprasot atcelt izsludināto sapulci un nepieļaut nelikumīgās sapulces lēmumu reģistrēšanu reģistrā. Šis ir jau atkārtotais mēģinājums, pat neskatoties uz to, ka iepriekšējais mēģinājums pārkāpt privatizācijas noteikumus pēc VSAA un manas neizpratnes izteikšanas tika pārtraukts. Tāpēc var izdarīt secinājumu, ka šajā reizē pārkāpums var tikt pabeigts.

Uzskatu, ka valsts pienākums ir aizstāvēt valsts pensiju budžeta intereses (tātad – visas sabiedrības intereses) un tādēļ valsts pienākums ir novērst jebkādus mēģinājumus izslēgt valsti no iespējas uzraudzīt uzņēmuma darbību. Ekonomiskās izaugsmes rezultātā AS “Latvijas Kuģniecība” akcionāriem būs iespēja saņemt dividendes un līdz ar to arī VSAA saņem ievērojamus ienākumus, kuri tiek novirzīti sociālajiem mērķiem.

Ievērojot iepriekš minēto, ar šo vēstuli vēlos Jūs informēt par notiekošo situāciju un lūdzu rast iespēju nepieļaut AS “Latvijas Kuģniecība” privatizācijas noteikumu 9.13.punkta un 2002.gada 25.aprīļa līguma 2.8.punkta noteikumu pārkāpumu.

Ministrs U.Augulis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!