• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2010. gada 22. septembra lēmums Nr. 68 "Par lietas neierosināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2010., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219345

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.389

Par licences Nr.E21022 siltumenerģijas ražošanai izsniegšanu sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Daiļrade Koks"

Vēl šajā numurā

12.10.2010., Nr. 161

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 68

Pieņemts: 22.09.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.68

Rīgā 2010.gada 22.septembrī (prot. Nr.41, 2.§)

Lēmuma publiskojamā versija

Par lietas neierosināšanu

Par SIA "Picture Happy" 18.08.2010. iesniegumu

23.08.2010. Konkurences padome saņēma SIA "Picture Happy" (turpmāk – Iesniedzējs) 18.08.2010. iesniegumu, kurā izteikts lūgums izvērtēt VAS "Latvijas Pasts" (turpmāk – LP) darbību atbilstību Konkurences likumam saistībā ar nesen ieviesto pakalpojumu "10x15 cm fotogrāfiju izdrukas, sākot no 50 bildēm, par 7 santīmiem un piegāde bez maksas uz klientam tuvāko pasta nodaļu" (turpmāk – FOTO pakalpojums). Iesniedzējs uzskata, ka iepriekš minētais pakalpojums rada nevienlīdzīgas konkurences situāciju uzņēmumiem, kuri darbojas foto izgatavošanas jomā.

Iesniedzējs norāda, ka LP izdruku piedāvājums ir integrēts privāta uzņēmuma SIA "Fotolukss" pakalpojumā, tādējādi valsts uzņēmums rada labākus priekšnoteikumus konkrētam uzņēmumam attiecībā pret citiem tirgus dalībniekiem.

Konkurences padome izvērtēja Iesniedzēja sniegto informāciju, kā arī ieguva papildu informāciju: gan publiski pieejamo no komercsabiedrību mājas lapām (www.pasts.lv, www.fotolukss.lv), gan arī LP un Iesniedzējam nosūtot informācijas pieprasījuma vēstules.

Iesniedzējs Konkurences padomes noteiktajā termiņā neiesniedza papildu informāciju.

"Latvijas Pasts" ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta valsts akciju sabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40003052790, juridiskā adrese: Ziemeļu iela 10, Lidosta "Rīga", Mārupes novads.

"Picture Happy" ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003703965, juridiskā adrese: Maskavas iela 322, Rīga.

Izvērtējot Iesniedzēja sniegto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Pasta pakalpojumu normatīvais regulējums

Saskaņā ar Pasta likuma 17.panta pirmo daļu pasta pakalpojumus iedala tradicionālajos pasta pakalpojumos un citos pasta pakalpojumos. 17.panta otrās daļas 2.punktā noteikts, ka "citi pasta pakalpojumi ir: (..) eksprespasta pakalpojumi (20.pants)". 20.panta pirmajā daļā noteikts, ka pasta komersants, kas sniedz eksprespasta pakalpojumu, nodrošina tā atbilstību visam šādu darbību kopumam, kurš raksturo eksprespasta pakalpojuma priekšrocības salīdzinājumā ar tradicionālo pasta pakalpojumu:

1) pasta sūtījuma saņemšana no sūtītāja tā atrašanās vietā vai eksprespasta pakalpojumu sniegšanas vietā;

2) pasta sūtījuma piegādāšana adresātam, izsniedzot to saņēmējam personīgi pret parakstu;

3) piegādes fakta apliecināšana sūtītājam pēc viņa pieprasījuma;

4) pasta sūtījuma piegādes nodrošināšana garantētā laikā;

5) pasta komersanta nosaukuma norāde uz pasta sūtījuma vai pavaddokumenta."

Pasta likuma 32.panta pirmajā daļā noteikts, ka "pasta pakalpojumu tarifus nosaka pasta komersants".

2. Publiski pieejamā informācija no mājas lapām www.pasts.lv un www.fotolukss.lv

2.1. Aktivizējot LP mājas lapā baneri "FOTO", atveras mājas lapa www.fotolukss.lv, kur norādīts, ka "Fotogrāfijas izgatavošana maksā Ls 0,09, virs 50 kopijām - Ls 0,07. Minimālais fotogrāfiju skaits pasūtījumā – 30". Iepriekš minētajā mājas lapā tālāk norādīts, ka "Pasūtījuma piegāde ir bezmaksas. Apmaksa notiek skaidrā naudā, saņemot fotogrāfijas pasta nodaļā".

2.2. LP mājas lapā www.eksprespasts.lv norādīts, ka LP eksprespasts Latvijas teritorijā sūtījumus piegādā :

1) nākamajā darba dienā līdz 16:00 (piegādes tarifs "Visa Latvija x1"),

2) nākamajā darba dienā līdz 11:00 (piegādes tarifs "Visa Latvija x2").

Minētie tarifi noteikti:

1) klientiem, kuriem nav noslēgts līgums ar LP,

2) klientiem, kuriem ir noslēgts līgums ar LP par eksprespasta pakalpojumu izmantošanu.

Tarifi diferencēti, ņemot vērā:

– pasta sūtījuma svaru (sākot no 250 g līdz 700 kg),

– noteiktas trīs piegādes zonas.

3. LP sniegtais skaidrojums par FOTO pakalpojumu

3.1. Atbildot uz informācijas pieprasījumu (25.08.2010. vēstule Nr.1748), LP 03.09.2010 vēstulē Nr.8-5.1/1598 norāda, ka LP un SIA"L&B" (LP nav līguma ar SIA "Fotolukss", Fotolukss iespējams ir SIA "L&B" sniegto pakalpojumu atpazīšanai lietota preču zīme) 31.03.2010. noslēdza sadarbības līgumu Nr.8-13.07.8/692/2010 (turpmāk – Līgums). Minētā līguma ietvaros notiek šāda sadarbība:

(*).

LP savā vēstulē uzsver, ka neveic fotogrāfiju bezmaksas piegādi. Sūtījumu piegādi pilnībā apmaksā SIA "L&B". LP arī nenorāda, ka sniegtu bezmaksas pakalpojumus, informācija par bezmaksas piegādi sadarbības partnera (SIA "L&B") mājas lapā LP nav saistoša.

LP norāda, ka atbilstoši Pasta likuma 32.panta pirmajai daļai eksprespasta pakalpojumu tarifus apstiprina LP Valde. LP Valde var piemērot speciālu tarifu, ja līgums paredz papildu sadarbību, kas saistīta ar iespēju piesaistīt jaunus klientus un tādējādi veicināt uzņēmuma ieņēmumus. Saistībā ar Līguma kopiju nosūtīšanu LP informē, ka SIA "L&B" ir vienīgais LP sadarbības partneris, kas piedāvā fotogrāfiju izgatavošanu ar ievietotu baneri LP mājas lapā. LP neslēdz līgumus par fotogrāfiju piegādi, bet gan par eksprespasta pakalpojumiem. LP nav zināms konkrēts sūtījuma saturs, tas zināms tikai sūtītājam un adresātam.

3.2. LP 03.08.2010. vēstulei pievienots LP 18.03.2010. Valdes sēdes protokola Nr.21/2010 izraksts, kurā norādīts: (*).

3.3. Par Līgumu

(*)

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka:

1) FOTO pakalpojums sastāv no 2 komercsabiedrību, kas noslēgušas savstarpēju sadarbības Līgumu, sniegtajiem pakalpojumiem, t.i., fotogrāfiju izgatavošana (veic SIA "L&B") un fotogrāfiju piegāde klientiem (veic LP),

2) FOTO pakalpojuma sniegšana (daļā – fotogrāfiju piegāde klientiem) tiek nodrošināta, LP kurjeram eksprespasta sūtījumu saņemot kādā no Līgumā norādītajām adresēm, un to nogādājot kādā no pasta nodaļām,

3) LP nesniedz fotogrāfiju bezmaksas piegādes pakalpojumu FOTO pakalpojuma ietvaros.

4. LP eksprespasta pakalpojumu tarifu (bez PVN 21%) salīdzinājums

Svars Līgumā noteiktā cena (Ls)
Tarifs1
Tarifs2 (Ls) 1.zona 3/2
(+/- %)
Tarifs2
(Ls) 2.zona
5/2
(+/- %)
Tarifss2 (Ls) 3.zona 8/2
(+/- %)
1 2 3 4 5 6 7 8
Līdz 250 g (*) 1,75 (*) 2,10 (*) 3,60 (*)
Līdz 500 g (*) 1,75 (*) 2,10 (*) 3,60 (*)
Līdz 1kg (*) 2,05 (*) 2,35 (*) 4,00 (*)
Līdz 3 kg (*) 2,20 (*) 2,85 (*) 4,95 (*)

1 FOTO pakalpojuma sniegšanas ietvaros LP noteiktais eksprespasta tarifs (noteikts Līgumā)

2 sūtījumu cenas klientiem (pakalpojums Visa Latvija x1), kuri noslēguši līgumu ar LP par eksprespasta pakalpojumu izmantošanu (no www.pasts.lv)

Salīdzinot tabulā esošos tarifus, secināms, ka:

1) LP FOTO pakalpojuma ietvaros Valdes sēdē apstiprinājis un Līgumā noteicis zemākus eksprespasta pakalpojumu tarifus (aptuveni 20%–150%), salīdzinot ar LP noteiktajiem eksprespasta pakalpojumu tarifiem citiem līgumklientiem (pēc publiski pieejamās informācijas),

2) nosakot eksprespasta pakalpojumu tarifus FOTO pakalpojuma ietvaros, LP nav tos diferencējis pa zonām. LP nav ņēmis vērā piegādes attāluma kritēriju (no/uz), kā vienīgais kritērijs eksprespasta pakalpojumu tarifu diferenciācijai konkrētajā gadījumā izmantots sūtījuma svars,

3) FOTO pakalpojuma ietvaros pasūtot 30 fotogrāfijas (minimālais pasūtījums), 1 fotogrāfijas faktiskā izgatavošanas cena ir Ls (*), pasūtot 50 fotogrāfijas – Ls (*),

4) LP faktiski noteiktā tarifa ietvaros veic arī FOTO pakalpojuma reklamēšanu – izvieto reklāmas baneri mājas lapā, reklāmas materiālus pasta nodaļās.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome uzskata, ka LP, nosakot SIA "L&B" eksprespasta tarifus, kas atšķiras no citiem līgumklientiem (pēc publiski pieejamās informācijas) piemērotajiem tarifiem, kā arī noslēdzot Līgumu, ir ietekmējis konkurenci fotogrāfiju izgatavošanas tirgū Latvijas ģeogrāfiskajā teritorijā.

6. Par konkrēto tirgu

Konkrētais tirgus Konkurences likuma 1.panta 4.punkta izpratnē ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu.

Par konkrēto tirgu, kurā darbojas LP, sniedzot eksprespasta pakalpojumus Latvijas teritorijā, uzskatāms eksprespasta pakalpojumu sniegšanas tirgus Latvijas ģeogrāfiskajā teritorijā.

SIA "L&B" sniedz fotogrāfiju izgatavošanas pakalpojumu, un FOTO pakalpojuma ietvaros (veido fotogrāfiju izgatavošana un piegāde) minētā pakalpojuma sniegšana var tikt nodrošināta visā Latvijas ģeogrāfiskajā teritorijā (fotogrāfijas var pasūtīt no jebkuras vietas Latvijā, saņemt jebkurā pasta nodaļā). Tādējādi ietekmētais konkrētās preces tirgus varētu būt fotogrāfiju izgatavošanas tirgus. Tomēr, iegūstot papildu informāciju no tirgus dalībniekiem, iespējama precīzāka tirgus definēšana.

7. Par LP dominējošo stāvokli

Lai arī eksprespasta pakalpojumu tirgū darbojas ~50 pasta komersantu, LP (kā vienam no tiem) ir zināmas priekšrocības – izveidotā infrastruktūra visā Latvijas teritorijā, atpazīstamība u.c. LP atrodas dominējošā stāvoklī vairākos pasta pakalpojumu sniegšanas tirgos Latvijas ģeogrāfiskajā teritorijā, un pastāv liela varbūtība, ka, neskatoties uz lielo pasta komersantu skaitu, kas sniedz eksprespasta pakalpojumus, LP atrodas dominējošā stāvoklī arī eksprespasta pakalpojumu sniegšanas tirgū Latvijā.

LP, izmantojot savu iespējamo atrašanos dominējošā stāvoklī eksprespasta pakalpojumu sniegšanas tirgū Latvijas ģeogrāfiskajā teritorijā (t.i., izmantojot savu infrastruktūru u.c. iespējas), ir noteicis ļoti zemus tarifus FOTO pakalpojuma ietvaros (kas piedevām paredz LP arī zināmus FOTO pakalpojuma reklamēšanas pienākumus) – tik zemus, lai SIA "L&B" tos varētu ietvert fotogrāfiju izgatavošanas izmaksās, neprasot savam klientam – fotogrāfiju pasūtītājam likt par piegādes pakalpojumu samaksāt, kas ir atšķirīgi no citiem tirgus dalībniekiem piemērotā tarifa, tādējādi, iespējams, ietekmējis fotogrāfiju izgatavošanas tirgu Latvijā, iespējams radot šī tirgus dalībniekiem konkurences ziņā nelabvēlīgus apstākļus.

Konkurences padome izvērtēja iepriekš minēto un konstatēja, ka tās rīcībā esošā informācija ir nepietiekama, lai būtu pamats ierosināt lietu, turklāt Iesniedzējs nav iesniedzis papildu informāciju Konkurences padomes noteiktajā termiņā. Iepriekš minētais apstāklis ir pamats Konkurences padomei neierosināt lietu atbilstoši Konkurences likuma 23.panta ceturtās daļas 1.punktam.

Saskaņā ar Konkurences likuma 23.panta piekto daļu iesnieguma izskatīšanu iespējams atjaunot pēc trūkumu novēršanas iesniegumā un papildu informācijas saņemšanas.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas pirmo punktu, 23.panta ceturtās daļas pirmo punktu un piekto daļu, Konkurences padome

nolēma:

Neierosināt lietu uz SIA "Picture Happy" 18.08.2010. iesnieguma pamata.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. D.Rungēvica

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!