• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 14.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2010., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219637

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar lielāko eksportējošo nozaru vadību

Vēl šajā numurā

15.10.2010., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 14.oktobrī

LM: Par minimālās mēneša darba algas noteikšanas koncepciju

Lai izvēlētos minimālās mēneša darba algas noteikšanas un pārskatīšanas pamatprincipus, aizsargātu darbiniekus no nepamatoti zemām algām, kā arī nodrošinātu iespēju darba devējiem pašiem savlaicīgi paredzēt minimālās mēneša darba algas izmaiņas, Labklājības ministrijā (LM) izstrādāta koncepcija par minimālās mēneša darba algas noteikšanu turpmākajiem gadiem. Koncepcija 14.oktobrī izsludināta valsts sekretāru sanāksmē. Tā vēl ir jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

LM koncepcijā piedāvā trīs jaunus minimālās mēneša darba algas noteikšanas pamatprincipus.

Pirmais no tiem paredz noteikt, ka minimālā alga netiek piesaistīta vienam konkrētam makroekonomiskajam rādītājam, bet gan analizējot plašu makroekonomisko rādītāju kopu. Otrais – minimālā alga tiek noteikta un paaugstināta (samazināta) atbilstoši iepriekšējā gada darba ražīguma izmaiņām pirms gada, kurā apstiprina jauno minimālās algas apmēru. Savukārt trešais variants paredz, sākot ar 2012.gadu, minimālo algu noteikt un paaugstināt tā, lai piecu gadu pārejas periodā tās neto apmērs sasniegtu 100% no Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātās iztikas minimuma patēriņa groza vidējās gada vērtības.

Koncepciju izstrādāja LM izveidota darba grupa, kurā piedalījās arī sociālo partneru pārstāvji.

Vairākums darba grupas locekļu (valsts institūciju pārstāvji un piesaistītais eksperts no Latvijas Bankas) atbalsta LM priekšlikumu par turpmāku minimālās algas noteikšanas pirmo variantu. Krasi mainīgās valsts ekonomiskās attīstības situācijā tas ir vienīgais variants, kas ļautu elastīgi reaģēt uz makroekonomikas attīstības pārmaiņām.

Savukārt sociālie partneri – Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība – atbalsta minimālās algas noteikšanas trešo variantu, jo uzskata, ka šis risinājuma variants ir vienīgais, kas realizēs koncepcijas mērķi.

Plānots, ka minimālo darba algu pārskatīs vienu reizi gadā. Tās apmēru un ieviešanas datumu paredzēts saskaņot ar sociālajiem partneriem Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!