• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pieteikums par lietas ierosināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.1998., Nr. 231/232 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pašvaldībām un politiku

Vēl šajā numurā

12.08.1998., Nr. 231/232

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Satversmes tiesai

1998.gada 7.augustā Nr.18/2815-k

Rīgā

Pieteikums par lietas ierosināšanu

Iesniedzējs: Ministru kabinets

Institūcija, kas izdevusi normatīvo aktu, kurš tiek apstrīdēts: Saeima

1998.gada 19.jūnijā Saeima pieņēma likumu "Grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības pabalstiem"", kura 8.pantā likuma "Par maternitātes un slimības pabalstiem" 4.pants izteikts šādā redakcijā:

"4.pants. Tiesības uz maternitātes, slimības un apbedīšanas pabalstiem

(1) Tiesības uz maternitātes, slimības un apbedīšanas pabalstiem ir personām, kuras sociāli aprošinātas saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu". Citām personām ir tiesības uz apbedīšanas pabalstu apdrošinātās personas nāves gadījumā.

(2) Personām, kuras nav sociāli apdrošinātas, bet ir sociāli apdrošinātu personu apgādībā, ir tiesības uz maternitātes pabalstu minimālās algas apmērā."

Likuma "Par maternitātes un slimības pabalstiem" 4.panta otrās daļas izteikšana jaunā redakcijā paplašina maternitātes pabalsta saņēmēju loku.

Saeima, papildinot likuma "Par maternitātes un slimības pabalstiem" 4.pantu ar minēto normu, nav paredzējusi finansējumu tās realizācijai. Līdz ar to Saeima nav ievērojusi Latvijas Republikas Satversmes 66.panta normu, kas nosaka: ja Saeima pieņem lēmumu, kas saistīts ar budžetā neparedzētiem izdevumiem, lēmumā jāparedz arī līdzekļi, ar kuriem segt šos izdevumus.

Labklājības ministrija, pamatojoties uz Valsts statistikas komitejas datiem par dzimstību 1997.gadā un bezpeļnas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra" datiem par maternitātes pabalsta saņēmēju skaitu un struktūru, ir aprēķinājusi, ka 1998.gadā, paplašinot maternitātes pabalsta saņēmēju loku, papildus būs nepieciešami 823,7 tūkstoši latu no invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta. Izvērtējusi invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta ieņēmumus un izdevumus, Labklājības ministrija prognozē, ka, ieviešot minēto likuma normu un neparedzot papildu līdzekļus, invaliditātes, maternitātes un slimības speciālajā 1998.gada budžetā izveidosies budžeta deficīts un pietrūks līdzekļu no šī budžeta finansējamo sociālās apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanai.

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 85.pantu, Satversmes tiesas likuma 16.panta 1.punktu un 17.panta pirmās daļas 3.punktu, lūdzu izskatīt lietu par 1998.gada 19.jūnijā Saeimā pieņemtā likuma "Grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības pabalstiem"" 8.pantā noteiktās likuma "Par maternitātes un slimības pabalstiem" 4.panta otrās daļas normas atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 66.pantam un tās darbības apturēšanu līdz attiecīgu grozījumu izdarīšanai likumā "Par valsts budžetu 1998.gadam".

Pielikumā:

1) Ministru kabineta 1998.gada 4.augusta sēdes protokola izraksts uz 1.lp.;

2) ekonomiskais aprēķins par nepieciešamo papildu finansējumu 1998.un 1999.gadā sakarā ar grozījumiem likumā "Par maternitātes un slimības pabalstiem" uz 1 lp.

Ministru prezidents G.Krasts

Satversmes tiesā - 07.08.1998, reģ.Nr.180

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!