• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par drošības noteikumiem naftas urbumiem šelfā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2010., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Eiropas ceļu satiksmes drošības dienām

Vēl šajā numurā

19.10.2010., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par drošības noteikumiem naftas urbumiem šelfā

Eiropas Komisija pirmo reizi paredzējusi visaptverošus ES tiesību aktus par naftas ieguves platformām ar mērķi nodrošināt pasaulē augstākos drošības standartus. Paziņojumā par naftas un gāzes ieguves drošību Komisija apsver jaunus ES standartus, kas aptver urbšanas atļauju piešķiršanas kritērijus, urbjtorņu kontroli un drošības kontroles mehānismus.

Eiropas enerģētikas komisārs Ginters Etingers uzskata: “Par drošību nav jākaulējas. Mums jābūt pārliecinātiem, ka tāda katastrofa kā Meksikas līcī nekad nenotiks Eiropas ūdeņos. Tādēļ mēs ierosinām, ka labākajai praksei, kas Eiropā jau pastāv, jākļūst par standartu visā Eiropas Savienībā.”

Paziņojumā Komisija ierosina konkrētus ES tiesību aktus par naftas ieguves platformām, norādot, ka oficiālu priekšlikumu varētu iesniegt nākamā gada sākumā. Šāda ES līmeņa pieeja tiek uzskatīta par nepieciešamu tādēļ, ka iespējamo nelaimes gadījumu izraisītais ekoloģiskais, ekonomiskais un sociālais kaitējums šelfā nepazīst valstu robežas.

Paziņojums attiecas uz novēršanas, reaģēšanas un finansiālo saistību standartiem.

• Atļauju izdošana. Piešķirot atļaujas jauniem urbumiem, dalībvalstīm būs jāpārliecinās, ka naftas ieguves uzņēmumi atbilst galvenajām ES prasībām –uzņēmumiem ir jābūt ārkārtas rīcības plānam un jāpierāda, ka tiem ir pieejami finanšu līdzekļi, lai samaksātu par nelaimes gadījumā videi nodarīto kaitējumu.

• Kontrole. Naftas platformu kontrole ir valsts iestāžu uzdevums. Šis uzraudzības darbs ir jāizvērtē neatkarīgiem ekspertiem.

• Drošības aprīkojuma standarti. Tehniskie standarti nodrošinās, ka tiek atļauts lietot tikai tādas kontroles iekārtas, kas atbilst pašiem augstākajiem drošības standartiem. Tas jo īpaši attiecas uz pretizplūdes vārstiem.

• Kaitējums/Reaģēšana. Naftas ieguves uzņēmumiem pēc nelaimes gadījuma ir jāveic attīrīšana un jāatlīdzina kaitējums videi maksimāli 200 jūras jūdžu zonā no krasta. Eiropas Jūras drošības aģentūra (EMSA), kas pašlaik koncentrējas uz kuģu izraisīto piesārņojumu, palīdzēs arī cīņā pret naftas urbšanas platformu izraisīto piesārņojumu.

• Starptautiskais aspekts. Komisija strādās, lai īstenotu spēkā esošās starptautiskās konvencijas un jaunas kopīgas iniciatīvas.

Priekšvēsture

Pēc katastrofas Meksikas līcī 2010.gada 20.aprīlī Eiropas Komisija ir izanalizējusi spēkā esošos noteikumus par naftas ieguves platformām. Lai gan drošības standarti ES naftas ieguvē kopumā ir augsti, bieži vien atšķiras atsevišķu uzņēmumu noteikumi un dažādu dalībvalstu tiesību akti. Dažus drošības aspektus nosaka arī spēkā esošie ES tiesību akti, piemēram, ES Direktīva par atbildību vides jomā un Atkritumu pamatdirektīva.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!