• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu regulu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2010., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Afganistānas stabilizācijas procesa īstenošanu

Vēl šajā numurā

20.10.2010., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu regulu

Katru gadu Eiropas Savienībā (ES) tiek saražoti vairāk nekā 20 miljoni tonnu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam. Dzīvnieku izcelsmes blakusprodukti rodas dzīvnieku kautuvēs, pienotavās, uzņēmumos, kas ražo pārtiku cilvēku patēriņam, un zemnieku saimniecībās no beigtajiem dzīvniekiem.

Ar Eiropas Padomes un Eiropas Parlamenta regulu (EK) Nr.1069/2009, kas attieksies arī uz Latvijas lauksaimniekiem un pārstrādātājiem, būs noteikti pamatprincipi, kā blakusprodukti ir klasificējami. Blakusproduktu iedalījums kategorijās atšķiras atkarībā no riska, ko šāds blakusprodukts rada. Regula nosaka, kā būtu jāsavāc, jātransportē, jāpārstrādā, jāizmanto vai jāapglabā šādi blakusprodukti. Regulā arī paredzēts, ka Eiropas Komisija varēs precizēt tehnisko informāciju par higiēnas standartiem, blakusproduktu apstrādes metodēm, pasākumiem, lai nodrošinātu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu izsekojamību, un īpašām ES prasībām dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu importa gadījumā. Regula Nr.1069/2009 aizstāj esošo regulu Nr.1774/2002.

Eiropas Komisijas Pastāvīgā pārtikas aprites un dzīvnieku veselības komiteja (SCoFCAH) ir apstiprinājusi regulas Nr.1069/2009 īstenošanas pasākumu regulu. Īstenošanas pasākumu regula vienkāršos valsts uzraudzības kontroli, samazinās administratīvo slogu un izmaksas uzņēmumiem, vienlaikus uzturot augstā līmenī cilvēku un dzīvnieku veselības aizsardzību, kā arī atbrīvos no valsts uzraudzības kontroles drošus produktus, piemēram, apstrādātu un iesaiņotu lolojumdzīvnieku barību, biodīzeļdegvielu, miecētas ādas u.c. Tā kā šie produkti būs bijuši pakļauti tādai apstrādei, kas nodrošina, ka cilvēku un dzīvnieku veselības riski tiek samazināti, tos pamatoti varēs atbrīvot no veterinārajām kontrolēm un pārbaudēm.

Jaunā īstenošanas pasākumu regula arī ievērojami samazinās administratīvo slogu uzņēmējiem, kas izmanto dzīvnieku izcelsmes blakusproduktus un atvasinātus produktus medicīnisko instrumentu, zāļu un diagnostiskumu ražošanai.

Jaunā īstenošanas pasākumu regula sagatavota, pamatojoties uz plašām konsultācijām ar uzņēmējiem, interešu grupām un ekspertiem no ES dalībvalstīm, galvenajiem tirdzniecības partneriem Eiropas Savienībā un ciešā sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Jaunā īstenošanas pasākumu regula un regula Nr.1069/2009 stāsies spēkā 2011.gada 4.martā.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!